Flugfiske / Kategoriarkiv: Baltak

Flugval, heta ställen att fiska på, historier och aktuell information om flugfisket i Baltak (Tidan).

Adventskalendern 2013, avsnitt 2

Dags för Harrens ljus. Tyvärr har vi inte bedrivit något harrfiske i år så filmen blir från Baltak och med en riktigt ful fisk vi hittade i zon 1. Håll till godo!

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske , , , , | 3 kommentar

En liten trip till baltak.

Daniel och jag har tänk att försöka klämma in en tripp till baltak nästa helg, då han ändå är nere i Jönköpingstrakterna. Jag känner mig väldigt peppad inför detta och tog en sväng dit i veckan som var för att reka läget lite. Det blev en väldigt kort sväng men det var väldigt kul att få komma ut och kasta lite igen. Det har varit lite mycket renovering hemma nu ett tag, typ ett halv år =), och alldeles för lite fiske.
Vattenståndet var verkligen perfekt och vattnet var klart och fint. Jag hade hela zon 1 för mig själv. Eftersom jag bara hade ett par timmar på mig så orkade jag inte sitta och vänta på att någon fisk skulle börja vaka så det fick bli tjeknymf-fiske för hela slanten. Två väldigt fina öringar kunde landas i håven och sen tappade jag även tre livliga bågar som lyckades slita sig efter en stunds drillning. Jag får väl skylla på att jag inte fiskat på ett tag så jag var lite ringrostig i mothuggen. Men det kändes som en bra rek för vår tripp nästa helg. Fortsätter vädret som det gör så kan det nog bli väldigt bra förhållanden att få fina fiskar..
Vi meddelar självklart hur det gått via bloggen.

Flugfiske En liten trip till baltak.
Härlig Baltak inföding

Flugfiske En liten trip till baltak.
Grunt va det verkligen

Flugfiske En liten trip till baltak.

Publicerat i flugfiske Baltak, Öring, Regnbåge | Etiketter flugfiske , , , , , | 12 kommentar

Premiär i Baltak 2012 – The Movie

Ja här kommer vår lilla kortfilm (som blev rätt lång) från premiär fisket i Baltak.
Titta och njut..

Publicerat i flugfiske Baltak, Flugfiskefilmer, Öring, Regnbåge, Tjecknymffiske | Etiketter flugfiske , , , , , , , | 14 kommentar

Premiären avklarad!

Precis som planerat gick premiären av i helgen. Samuel fuskade ju som ni kunde se i inlägget innan och tjuvstartade redan förra veckan genom att ta några bågar i Baltak.
Trots flera centimeters snö så blev det en härlig dag – soligt men lite kallt. Fisk fanns det som vanligt gott om och som vanligt i bra skick. Förutom att svinga spöt första vändorna i år så hade vi bestämt träff med Peter från Flydressing för att testa lite nya prylar. Blev några olika spön i Cult-serien med olika visionrullar och ett par Costa del mar-brillor som vi testade. En kort film från helgens premiär kommer ut nu i helgen som visar lite mer än detta inlägg…

Förutom att premiären skulle bli avklarad så stod renovering av husvagnen på programmet. Lite otur med vädret satte stopp för en del av grejerna vi ville göra – men vi hann med att fixa en del inne i vagnen och måla den en omgång (kommer att krävas minst en vända till för att få det täckande). Samuels brorsa benämnde vagnen som ”en militärvagn med spetsgardiner” – vilket känns som en rätt bra beskrivning av den i nuläget…

Så här ser vagnen ut i nuläget:

Flugfiske Premiären avklarad!

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske , | 3 kommentar

I dag blir det premiär i Baltak!!

Ja idag blir det den stora fiskepremiären för i år, och som vanligt så äger den rum i Baltak. Vädret kunde inte bli sämre, det som har varit så fint i mars har gått över till en katastrof i april. Snö och minusgrader. usch! Men det ska väl inte stoppa oss från att åka iaf.
Ska jag vara helt ärlig så har jag har faktiskt varit och gjort en liten smygpremiär där redan förra helgen, någon måste ju kolla vad som funkar och hur vattenståndet är så Daniel får komma ner till dukat bord =). Och jag plockade då med min iphone och filmade min tripp. Och resultatet kommer här.
Ps. Jag var själv och fick inte till kameravinklarna helt hundra men det är jag någonstans i eller utanför bild =). Ds.

Publicerat i flugfiske Baltak, Flugfiskefilmer, Övrigt, Regnbåge, Tjecknymffiske | Etiketter flugfiske , , , , | 6 kommentar

Äntligen lite fiske igen!!

Ja nu har det varit mycket annat än rent fiske här på bloggen så igår fick det vara nog. Även om jag inte han göra någon långsväng så skulle det bli lite fiske igen iaf. Destinationen blev Baltak i Tidaholm. Jag parkerade bilen uppe vid odlingen lite innan kl 18. Till min förvåning var det inte mer än 3 bilar där och det såg lugnt ut med folk.

Flugfiske Äntligen lite fiske igen!!

Jag fixade ihop grejerna och ställde mig uppe i kanalen och drog några kast. Efter typ tre kast så ringer Daniel. Han är ju såklart nyfiken på hur det går. Stackarn, han sitter uppe i Stockholm och får inte utlopp för sin fiskeabstinens. Så istället ringer han och försöker förkorta min redan korta fiskedag med en massa fiskedravel =). Efter samtalet tog jag en liten vandring neråt ån. Det syntes en hel del äggläggande nattsländor på ytan, men vaken uteblev. Skulle kunna ha att göra med att vädret har varit väldigt ostadigt i veckan och vattnet var relativt högt och väldigt grumligt. Jag testade lite med mina små nymfer nere i Bälteberga och fick på en av alla de små vildöringarna som alltid håller till där nere. Den var väldigt liten och den krokade av sig själv ganska snabbt. Efter det gick jag upp till zon 1 igen. Nu var det betydligt mer folk och alla ”bästa” platser var upptagna. Jag väntade en liten stund och lyckades få djuphålan innan bron. Det tog inte lång tid innan jag fick på en båge på ca kilot.

Flugfiske Äntligen lite fiske igen!!

Det var en riktig befrielse att känna spöt dansa i händerna igen. Fighten blev rätt kort och fisken hade tagit en väldigt liten brun nymf med en insektsgrön huggmarkering. Det stod några ungdomar längre upp, skulle tippa på att dom var mellan 12 – 14 år, som blev väldigt exalterade över min fångst och började fiska mot mitt håll. När jag strax där efter får på en till båge så vadar dom ner, ställer sig mitt emot och börjar fiska över djuphålan. Bågen jag fick denna gång var en större bit, drygt 1,5 kg, och jag bestämde mig för att ta med den hem. Efter att ha fixat lite med fisken så kändes det dumt att börja kasta igen i djuphålan. De två undommarna hade ju lite trängt ut mig. Men det gjorde inte så mycket. Hoppas bara att dom fick något sen.
Jag gick upp till polen längst upp vid fallet eftersom att alla andra platser var upptagna. Och på första kastet så fick jag på en kilos båge. Den tog på min ändfluga (gulldribbat haröra) men på något konstigt vis så lyckades den under fighten fastna i toppflugan och blev som en plog i strömmen. Det var omöjligt att hålla emot i forsen och jag förlorade båda flugorna.
Mörkret började nu komma på allvar och folket uppe i zon 1 ville inte flytta sig från sina platser. De flesta av dem hade stått där hela kvällen. Ett fenomen som jag tycker börjar bli väldigt vanligt i zon 1 nuförtiden. Lite tråkigt kan jag tycka. Mest kanske mest tråkigt för dom själva. Baltak har många andra mycket fina ställen nedanför zon 1.
Jag drog nogra kast nere vid bron igen, ungdomarna hade nog blivit bortjagade av mörkret, men det började bli väldigt svårt att se fluglinan nu och jag tittade ner på klockan och såg att den bara var 20.15. Fan, redan mörkt. Jag trodde det iaf skulle gå att fiska fram till nio halv tio någonting. Där gick jag bet. Men det hade varit en trevlig fisketur iaf. Det fick bli att ta bilen hem igen.

Flugfiske Äntligen lite fiske igen!!

Publicerat i flugfiske Baltak, Öring, Regnbåge, Tjecknymffiske | Etiketter flugfiske , , , , | 1 kommentar

Öringfiske i midsommar

Nu runt midsommar så tog sig Daniel från fisktomma Stockholm ner till Jönköping. Och i lördags så var det dags för lite fiske. Vår plan för helgen var att ta en heldagssväng på lördagen och sen, på söndagen, åka till Dan, som ska med till Kaitum, och planera för resan. Eventuellt även dra ut till min klubbå en sväng.
Lördagsresan bar i väg mot det gamla goa Baltak, och testa lyckan på dess glada regnbågar. Vattenståndet var fint men rättså varmt i vattnet. Vi började med en sväng i Bältebärgaströmmarna. Jag fick nått påslag på min lilla F-fly, som jag körde med då, men inget drillande. Daniel däremot lyckades kroka en finfin öring på en Klinkhammer.

Flugfiske Öringfiske i midsommar
Daniel med en fin Baltaköring

Vi fortsatte fiska av Bältebärga men hungern gjorde att vi snart bröt och åkte in till Tidaholm för en pizza. Efter lunch gick vi upp till zon 1 och där, som vanligt, var fisket mer igång. Men fisken var oftast inte stor alls, 3-4 hekto låg många på. Daniel lyckades iaf lura en godkänd fisk att ta sin fluga (tror det var en harörenymf). Vi uppskattade den till att väga knappt 1,5 kg.

Flugfiske Öringfiske i midsommar
Daniel med största regnbågen för dagen

Vi fiskade mest torrfluga denna dag och det verkar som att det är bara dom lite mindre bågarna som vågar gå upp på flugorna nu. Kanske att den större fisken trycker nere vid botten nu när vattnet blivit lite varmare.

På söndagen blev det en sväng först till Dan, och vi pratade ihop oss om vår resa till Kaitum. Man börjar bli redigt peppad nu när det börjar närmar sig!
Efter det så åkte vi upp till klubbån för att testa på lite vildöring. Det var första gången vid ån för Daniel och han blev väldigt positivt överraskad trots att han inte lyckades lura upp någon öring. Jag däremot fick 4 påslag men lyckades bara landa två. Den ena var en hyfsad fisk, för dessa vatten, på ca 24 cm. Den andra däremot var mycket liten. Men det är ändå väldigt kul att gå där längs denna fina å och utforska nya pooler varje gång. Fisken tog på nattsländeimitationer och forssländeimitationer. Vi såg även några sena Danicor lägga ägg ute över vattnet.

Flugfiske Öringfiske i midsommar
Samuel fiskar på vak i klubbån

Flugfiske Öringfiske i midsommar
Och en liten liten brunöring tar.

Flugfiske Öringfiske i midsommar

Nu är det bara att fortsätta peppa redigt framför städet, och drömma om Kaitum, för snart smäller det. Kaitum 2011.

Publicerat i flugfiske Baltak, Klubbån, Öring, Regnbåge, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , , , , | 1 kommentar

Baltakpremiär 2:a april

Ja då har vi avklarat den stora premiären i Baltak. Det var jag (Samuel), Daniel och vår fiskebroder Olof.
Vi gick upp tidigt och var där runt 8. Ingen sol denna dag men varmt var det i luften. Temperaturen i luften låg runt 10 plussgrader men i vattnet var det värre. Där var det inte mer än ett par grader. Vattenståndet var som det brukar vara vid denna tiden – ca. 40 cm för högt och mycket grumligt. Vi förstod redan att fisket inte skulle bli så bra. Men vi hade fel!
Under de förhållanden som var så hade vi faktiskt riktigt bra fiske. Daniel var först ut att dra en regnbåge. Han gick målmedvetet ner till djuphålan ovan bron i zon 1 och det högg.

Flugfiske Baltakpremiär 2:a april
Daniels båge är snabbt ut i det fria igen

Faktum är att detta ställe skulle visa sig vara det enda ställe som vi lyckades lura upp fisk på. På en sträcka på ca 50 – 60 m fick vi all vår fisk för dagen, även fast vi fiskade av de flesta hotspotsen och lugnflyten under dagen.
Efter Daniels första fisk så släppte det för mig och jag plockade en båge jag med. Daniel svarade med att ta hela 4 bågar till innan lunch! Jag som antagligen hade tappat lite drillningsteknik över vintern fick nöja mig med ett par tappade.
Lunchen fick, inte helt oväntat, bli en pizza. Och sega som vi var, efter att ha vadat runt i det kalla vattnet, så blev det en lång lunch.
Flugfiske Baltakpremiär 2:a april

Efter lunch så fortsatte fiskandet och jag lyckades landa en båge till och tappa två. Varav den ena fick en väldig fart som bara inte gick att stoppa. Slutet blev när fisken smet under en stock och jag var tvungen att knipa åt rullen – surt men det är sånt som händer.
Daniel verkade ha tacklat av efter sitt briljerande innan lunch, och som man tidigare har erfarit så är det inte så konstigt, Daniel får bara inte fisk efter en kebabpizza i Tidaholm.
Flugfiske Baltakpremiär 2:a april
Olof tar en middagslur i gräset

Vad Olof beträffar så hade han en riktigt seg förmiddag. Han harvade på men kände inget. Frustrationen växte och växte tills han helt utan förvarnig får en båge. Och då släpper det! Han hinner knappt doppa flugan innan nästa hugger. På bara några minuter så har han landat tre fiskar och tappat två. Så för att summera denna fiskedag så tycker jag att det var en helt ok dag i Baltak. Vi fick ändå 10 landade fiskar, varav en öring, på tre man och vi tappade även flera stycken. Man börjar känna att man är på banan igen och att torrflugefisket inte är långt borta nu.  Vad som fungerade bäst idag var lite olika varianter av husmask. Några bågar togs även på streamer i gälla färger.

Flugfiske Baltakpremiär 2:a april
Olof med en båge på ca 500g. Alla bågar vi tog denna dag låg runt halvkilot

Flugfiske Baltakpremiär 2:a april
Och här har vi mig med en öring som Olof fiskade upp. Jag snodde äran och tog en fin bild med öringen

Publicerat i flugfiske Baltak, Övrigt | Etiketter flugfiske , , | 11 kommentar

Baltak – nya zoner och fiskebestämmelser

Ny säsong, och nya regler i Baltak… det här går att läsa på Hökensås hemsida:

”Från och med imorgon, 15 mars, kommer Baltaks Flugfiskesträcka nydanas när det gäller såväl fisketänk som struktur. Vi har valt att lyssna till de åsikter och förslag vi får in angående vårt populära fiske i Baltak och kommer från och med imorgon med några nyheter:

  • Höjt minimått på öring – till 50 cm.
  • Ny zonindelning – från 6 till 4 zoner. Ny zonkarta:

Flugfiske Baltak   nya zoner och fiskebestämmelser

  • Vadningsförbud – i zon 2 och zon 4.

Vadningsförbudet inför vi för att öka allas trivsel. Fisken kommer på de här zonerna (2 och 4) inte bli störd av idel vattenaktivitet vid vadning och därmed ställa sig närmare kanterna och bli mer ytaktiv. Något inte minst torrflugeentusiasten, eller den som fiskar vid varmare vattentemperaturer under sommaren kommer kunna dra nytta av. Vadningsförbudet på de här två zonerna innebär i praktiken att vattenytan inte får brytas överhuvudtaget av vare sig vadarutrustade eller stövelförsedda fiskare. Om vi alla hjälps åt följa detta kommer det förmodligen bli ett stort lyft för fisket.

I praktiken innebär detta alltså att de öar som finns på zon 2 och 4 inte går att nå ut till i dagsläget. Det kommer också finnas en del sidor av ån som blir mer svårfiskade, något vi hoppas på kommer stimulera till inträning av såväl kastteknik som smygfiske.

I dagsläget har vi inte valt att kvotera fiskekorten, utan hoppas på att vadningsförbudet kommer öka trivseln och erbjuda alla fiskare, såväl stora som små, nybörjare som proffs, en möjlighet att finna trivsel vid vårt vatten. Vi ber er observera att i de två zoner där vadning är tillåten inte innebär att man kan vada hursomhelst, det är fortfarande viktigt att visa hänsyn till fisk (vada inte i djuphålor etc) och medfiskande.”

Det innebär alltså att nedan strömmarna från bron i zon 1 gäller vadningsförbud, detta förbud gäller ända ner till strömmarna innan Bältebärgapoolen (alltså de tidigare zon 2 och 3). Vadningsförbud gäller även hela sträckan nedanför ruinpoolen.
Om detta kommer att förändra fisket så som de önskar (fisk närmare kanterna och mer vakvillig i de zoner med vadingsförbud) återstår att se – jag är den första att välkomna det om det blir det faktiska resultatet!

Bra också med ett höjt minimimått på öringen, även om jag inte hade haft något emot att de satte stopp helt för upptagandet av öring.
Nu hoppas vi att alla kan följa de nya reglerna – annars får vi hjälpa varandra att följa reglerna… Vore extremt kul om detta fungerade och fiskens beteende faktiskt förändrades.

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske , | 2 kommentar

Permitterad igen

Jaja men. Så var permitterad igen i tisdags. Och efter att ha räknat lite fiske kort hemma så insåg jag att jag hade en gratis vända till baltak. (10 gamla fiskekort ger en gratis tur)
Detta kom ju perfekt en dag som denna. Vädret var fint, inte så kallt som i helgen, med härlig sol. Jag kom inte iväg så speciellt tidigt och det blev inte mer än 3 – 4 timmar i baltak.
Denna dag så blev det nymffiske för hela slanten. Jag började min vandring uppe ifrån odlingen och fiskade mig nedströms. Jag hoppade över de klassiska tjecknymfställerna och satsade mer på de breda lite lugnare strömmarna där man kunde på långdistans fiska av lite nackar som jag vanligt vis inte fiskar vid. Man måste ju försöka vara lite ombytlig när det gäller baltak så att man inte tröttnar. Även om resultatet blir sämre. Jag lyckades iaf lura upp tre bågar på guldribbat haröra. Att få en fisk på ett ställe där man inte brukar få fisk är väldigt roligt. Jag fick två fiskar innan en nacke där jag en gång i tiden fick min första regnbåge i baltak. Har typ aldrig fiskat där sen dess vilket är konstigt eftersom det verkade fungera mkt bra denna gång.

Flugfiske Permitterad igen

Efter min lilla baltak tur så svängde jag förbi Hökesån (som går uppfrån vättern och genom habo) för att se om vätteröringen börjat vandra upp för att leka. Och visst hade den det. Jag såg många öringar stå i den grunda ån. Dom var groteskt stora skulle tippa på att den största jag såg vägde upp emot 6kg. Det såg nästan komiskt ut med så stora öringar i den lilla ån. men det var en riktigt vacker syn och jag kommer göra många mer besök vid ån under deras lek.

Publicerat i flugfiske Baltak, Övrigt, Regnbåge | Kommentering avstängd

Två vändor till Baltak

Dag 1
Det var dåligt att göra på jobbet i veckan och jag blev hempermiterad måndag. Detta blev såklart ett perfekt tillfälle att besöka gamla goa Baltak. Jag anlände kl halv 11 och vädret hade gått från minusgrader på natten till 4 grader varmt och solsken. Jag vandrade ner bredvid ån och förundrades av att så många hade ledigt en måndag. Minst 10 andra fiskare stod utställda längs med ån och kastade streamers. Själv var jag ute efter någon vakande fisk, men jag förväntade mig inte mkt. En oförtyngd grön nattsländepuppa fick bli första flugan för dagen och en tappad fisk var resultatet på den. Efter jag vandrat ner till Bälteberga och tillbaka upp till zon 2 så fastnade jag, vid en lungflytade sträcka, av ett vak. Jag satte mig ner och tittade ut över ån och det vakade igen. Såg inte mycket på vatten ytan mer än massa löv från de överhängande träden. Så jag började med en myra och fortsatte senare med en geting och fortsatte med alla landinsekter i boxen men fisken verkade inte intresserad.
Vaken stannade av och jag begav mig uppåt till zon 1. Satte på två små harörenymfer och började dra fisk. Eller om man kan kalla det för fisk, jag fick upp massor med 10 cm regnbågar som måste ha smitit från dammarna. Jag flyttade på mig och fick ännu en liten, men jag fick även några stycken i klassiska storleken på runt ett 1kg.  Efter detta vandrade jag tillbaka till de vakande fiskarna i den lugna delen i zon2. Vaken kom oftare nu och jag kunde konstatera att fisken tog någonting under ytan. Jag testade massor med olika nymfer och diverse torrflugor men ingen lycka förrens jag slängde på en liten liten harörenymf, som funkat bra i zon 1, och det slog till på andra kastet. Ingen bjässe men skönt att lyckas lura fisken som jag lagt mer minst två timmar och säkert 15 flugbyten.. Efter detta så kände jag mig nöjd och åkte hem.

Flugfiske Två vändor till Baltak

Dag 2
Enlig min kollega på jobbet så skulle jag jobba idag. Så jag åkte in till jobbet och fick vända igen – jag inte skulle komma förrens imorgon. Ett missförstånd som fick mig att ta ännu en vända till Baltak. Vädret såg likadant ut som gårdagen men fisket var betydligt trögare. Jag lyckades lura upp ett gäng bågar i zon 1 och en öring nere i Bälteberga annars va det dött. Det var mer folk idag och vad jag noterade igår när jag åkte va att det hade packats på med bilar inför måndags kvällen, så det kan ju varit en orsak. Jag spenderade även denna dag ett par timmar vid lugnsträckan i zon 2 där det fortfarande var fart på bågarna. Men idag var dom ännu mer selektiva. Testade allt jag förmådde. tunnaste tafsen och minsta fjädermyggan men det gick inte. Jag lyckades fånga in en liten dagslända som kom drivandes på ytan, och jag imiterade denna utan resultat. Det vakade precis brevid flugan ett par gånger så jag hade nog inte skrämt dom med linan. men men ibland så går det bara inte. Jag frös lite mera idag och jag stack hem framåt 13.30.
Men om ni har tänkt er en sväng till baltak så rekomenderar jag små små nymfer med guld eller silverskallar. Alla bågar jag fick tog antingen en grön eller en gul liten harörenymf i storlek 18 – båda hade guldskalle.

Flugfiske Två vändor till Baltak

Publicerat i flugfiske Baltak, Regnbåge | Kommentering avstängd

Uppvärmning inför film i trollskogen

Vi har sedan ett tag tillbaka haft en exklusiv inbjudan från Tiveden flyfish om att komma och testfiska deras vatten som öppnar till nästa säsong.
Andreas (som ägaren heter) har verkligen drivit upp förväntningarna via sin blogg (se länk ovan) och sina målande berättelser via telefon. Grymt fin regnbåge och vild öring ska det finnas i sjöarna. Dessutom håller en av sjöarna en vild population av bäckröding…

Nästa helg åker jag och Samuel dit för att provfiska en hel helg, med oss har vi naturligtvis kameran för att ta lite bilder. Igår var vi och värmde upp i Baltak. Vi bestämde oss för att satsa på torrfluga trots regnet och att vaken var extremt få. Det var dock en hel del sländor runt vattnet så fisken borde ha blicken fäst mot ytan, så var dock inte fallet. Samuel tog efter några timmar två små öringar och jag själv gick tomhänt från torrflugefisket.
Kul var dock att vi träffade på en kille som kollat på våra filmer under veckan och bestämt sig för att åka till Baltak efter detta. Tidigare hade han enbart fått nån fisk när han varit där, men nu efter bara några timmars fiske hade han lyckats lura upp fem fiskar! Alla tagna på nymf, så efter lunch bytte vi taktik till tjecknymf, satsade på några ”säkra ställen” och jag lyckades lura upp fyra bågar och Samuel tappade tyvärr en.
Strax innan vi var tvungna att dra oss så började det så smått vaka (klockan var då runt 17-tiden), så eftermiddagar/kvällar verkar vara det som gäller nu får att få lite torrflugefiske, dessutom är det mycket folk och hårt fiskat/vadat på många platser under helgerna. Detta bidrar troligtvis till att vakintensiteten dras ner. Har man möjlighet så rekommenderas att åka en dag mitt i veckan.

På vägen hem fick jag ett sms från Andreas från Tiveden flyfish. Det stod att han nyss hade haft en av de största fiskarna på någonsin i en av sjöarna – spänningen steg ytterligare inför nästa helg… följ med oss via bloggen då, för vi hade tänkt att blogga direkt från skogarna (om vi har täckning).

Publicerat i flugfiske Baltak, Regnbåge, Tiveden, Tiveden Flyfish testfiske 2010 | 1 kommentar

Två Morgontrippar

Hökensås
I torsdags förra veckan tog jag en tidig morgonsväng ut till hökensås. När jag stod klar för att börja fiska i den första sjön så var kl 05,00. Det var disigt i luften och Lilla Havssjön låg bitvis blank. Jag vandrade en bit och tittade efter lite aktivitet men det verkade väldigt dött. Jag blindfiskade en del med en nattslända men fisken höll sig undan. Vinden började ta till så jag drog mig vidare till nästa sjö. Enessjön var oxå död, inte en insekt på ytan och jag började misströsta. Vattnet var väldigt varmt och jag antar att fisken höll sig på djupet och gjorde minsta möjliga. Men jag lyckades ändå lura upp en regnbåge i den lilla tjärnen som ligger bortanför Enessjön (Vita Tjärn). Rengbågen var väldigt seg och jag hade den inne hos mig på ett kick och min tanke var att om jag ska släppa tillbaka den så måste jag göra historian kort och kroka av den direkt i vattnet annars så överlever den nog inte. Men precis som ja skulle greppa tag i flugan och ta loss så fixade fisken det själ och sprattlade sig loss och simmade i väg… Efter de så fiskade jag mig tillbaka genom enessjön men kände inget mer så det fick bli att åka hem och käka frukost.

Flugfiske Två Morgontrippar

Baltak
Idag drog jag i väg igen. Inte lika tidigt för fisket i baltak öppnar ju inte förrens kl 06.00. Men jag var där vid start iaf.
Även i baltak så möttes jag av en insektsfri tillvaro. Någon enstaka liten nattslända flög över ytan och en del mygg och knott men inte tillräckligt för att locka upp fisken till vak. Jag testade lite olika torrisar men inte ens en hasande nattslända lockade upp fisken. Så det var bara att byta taktik.
Jag gick upp till kanalen i zon 1 och hivade i två små guldskalle nymfer. Och nu nappade det först en liten (ca 400g) som snabbt fick friheten åter. Och sen en lite mer rejäl bit. Det var en riktig skönhet på 1,5 kg. Det syntes att det inte var någon nyinsatt på dom fina fenorna och den långa slanka kroppen. Det var en riktigt go fight i strömmen och pga av det varma vattnet så fick det bli en matfisk. När jag slagit ihjäl fisken och lagt upp den för fotning så såg jag i ögonvrån hur en liten krabat kröp fram ur buskarna. Nån som antagligen var lite sugen på fisk. Nämligen en iller (Mink efter rättelse). Det blev ett trevligt möte med en lilla krabaten.
Han vågade sig så nära att jag nästan hade kunnat mata den ur handen men så fort man röde sig lite väl häftigt sprang den och gömde sig igen, och så höll den på några gånger tills det kom några andra fiskare. Då gömde den sig för gott.
Jag fiskade en stund till och fick en liten och en stor fisk till. Den lite större fisken 1.1kg drog i väg som ett skott i strömmen och jag hade inget att ge emot utan det var bara att följa med ända ner till srömmen vid fika bordet. D är var fisken så trött att det bara var att dra den till sig. Ingen chans att den skulle överleva i det varma vattnet så den fick bli en söndagsstek den med..
Jag stannade i den strömmen ett tag och testade med en liten vit fiskimitation och det fungerade det med. en halvkilos båge tog streamern så det bara small om det.
Men Men inte en fisk på torrt. Mycket tråkigt, tänkte jag. Så i de sista minuterna så knöt jag på en liten myra. Och efter en stunds tragglande så small det till på flugan och chockad som jag blev så lyckades jag inte krocka den tillräckligt och den slet sig efter en liten stunds drillande.
Efter det så åkte jag hem. Var ju tvungen att få i mig lite frukost. kl hade ju redan blivit 10.

Flugfiske Två Morgontrippar

Flugfiske Två Morgontrippar

Publicerat i flugfiske Baltak, Hökensås, Regnbåge, Tjecknymffiske | Etiketter flugfiske , , , | 9 kommentar

Vakande små bågar i Baltak

Nu har Daniel gått på semester och då gör han såklart ett besök ner till Habo. Och om man är i Habo så drar man så klart till Hökensås eller Baltak. Denna gång blev det Baltak.
Jag som fortfarande jobbar hämtade upp Daniel efter jobbet. Klockan hann bli 18.00 innan vi var klara för att fiska. Idag hade vi bestämt oss för att bara köra på torrflugor.
Vi började vårat sök efter vak i zon 1 och flyttade oss vidare nedströms tills vi hamnade nere vid bälteberga. Vi såg inte så mycket aktivitet vid vattnet, få sländor kläckte och vaken uteblev. Vattnet var betydligt klarare än senaste gången jag var där och man kunde se en del fiskar simma omkring i ån.
Efter någon timme så började vi blindfiska av en del partier som vi trodde på och plötsligt ser jag Daniel står och drillar en fisk nedströms mig. De hade vakat utanför honom och den var inte sen med att ta hans fluga. Tyvärr så höll inte tafsen och fisken fick friheten åter.
Vi fortsatte fiska där ett tag till men det hände inte mycket. Jag hade en liten liten öring som gick upp och tog min f-fly men jag missade mothugget och den släppte direkt. Så vi bestämde oss för att käka.
Vi hämtade mat på den lokala grillen och satte oss vid fika bordet i zon 1. Kl 21 så började vi fiska igen och jag vadade ut i strömmen vid fika bordet och Daniel gick en bit nedströms. Rätt snart hade Daniel en fisk på igen, men det var inte Daniels dag denna dag. Fisken släppte och han fick ett antal påslag under kvällen men fisken ville inte landas. För mig släppte det däremot och fisk efter fisk tog min lilla mörkbruna f-fly. Vaken ökade mer och mer i strömmen och regnbågarna tvekade inte på att ta min fluga. Efter att ha blött ner alla f-fly jag hade i boxen knöt jag på en liten brun streaking caddis och genom att hasa flugan lite så fortsatte fisken att ta. Det var där emot inga jätte bågar som tog flugorna utan alla bågar under kvällen låg runt 3 hg. Men dom stred på bra i strömmen och fighterna var mycket roliga.
Vi stannade tills det blev mörkt och kl 23.00 satt vi i bilen hem igen. mkt trevlig kväll.
Vad som verkar fungera nu är tidiga morgnar och sena kvällar. Så det är nog det jag kommer att satsa på på min semester som börjar om en vecka. Man längtar redan.

Publicerat i flugfiske Baltak, Regnbåge, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd