Nytt år nya flugbindningsträffar på klubben

I onsdags så va det dax för årets första klubbträff. Bucktails stod på menyn och vi skulle binda två varianter av detta. Det blev först en Blacknose Dace och den andra en Mickey Finn. Detta är flugor som jag väldigt sällan fiskar med själv men det är alltid roligt att binda ett orginal från forna tider =).
Flugorna funkar med många olika fiskestilar och dom tipsen från han som höll i flugbindningen var att antingen fiska dem i strömmande vatten och då fiska dem snett uppströms med ett bra blyhagel ca 40cm in på tafsen och sedan snabbt rycka in flugan medan den följer strömmen ner. Detta ger flugan en väldigt vågig gång och på så vis lockar fisken. Tänk på att inte ha för lång lina ute bara.
Eller så funkar dom även bra för havsöringsfiske på kusten och kör då med intermediate-lina i typisk streamer-hemtagning med varierande ryck.

Flugfiske Nytt år nya flugbindningsträffar på klubben

Vi fick även ett tips av en annan medlem om ett medel för fluglinan – ”Armor All Protectant Blank”. Man tar medlet på en svamp och smörjer in hela linan och sen väntar man någon timme (eller varför inte över natten) och polerar bort överflödigt material. Detta gör att fluglinan tål solen och spricker mindre men framför allt så blir den halare och man ökar kastlängden.
Medlet finns ofta på mackar och även på Kama fritid. Den har funnits på Jula, n men jag hittar den inte i deras sortiment så dom kanske har slutat med den.

OBS! Efter påpekande av David i kommentarerna (se nedan inlägget) så kan vi konstatera att detta medel är skadligt för vattenlevande organismer. Vi rekommenderar alltså inte längre detta medel för att hålla fluglinan fräsch, snarare tvärtom – håll er borta från detta medel!

Flugfiske Nytt år nya flugbindningsträffar på klubbenDet här inlägget postades i Flugbindning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar till Nytt år nya flugbindningsträffar på klubben

 1. Erik Forsmark skriver:

  Medlet finns fortfarande på jula. art.nr. 603-035 :)

  • Samme skriver:

   Ja ser man på. Vinylglans! Tackar för det. Har du testat det själv?

 2. David skriver:

  Vill inte vara någon pekpinne men läste just säkerhetsdeklarationen för produkten och såg: ”R52/53 Skadligt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga
  långtidseffekter i vattenmiljön.” Känns väl inte så bra med tanke på användningsområdet. Tack för en fantastisk hemsida!

 3. David skriver:

  Man blir lite yrkesskadad av sitt arbete med förorenad mark.
  Återigen tack för en inspirerande hemsida.