Äntligen lite fiske igen!!

Ja nu har det varit väldigt dålig aktivitet här på bloggen ett tag och vi ber så hemskt mycket om ursäkt för det. Det har varit lite dåliga tider för flugfiske nu och sen har jobb och annat kommit i vägen. Om man bara kunde lägga all sin tid på detta!! Men nu är vi igång igen och vi hoppas på en fin höst med lite av varje. Det kommer att komma ett avslutande avsnitt om Norgeresan snarast och ett flertal flugbindningsvideor under hösten. Så hoppas inte bloggens lilla ”semester” har fått er att tappa suget på mer =)

I helgen som var åkte vi iväg med husvagnen igen. Denna gång för att göra ett återbesök nere i Älghult. Det var cirka 2 år sedan vi fiskade i Alsterån och det skulle bli spännande att se vad denna vackra å hade att bjuda på (filmen från Alsterån som nu har ett par år på nacken från förra gången finns att se här). Men spänningen dalade tyvärr med varje minut vi var där. Ån var helt ”död” – vi såg varken insekter eller vak. Vi vandrade och vandrade längs med kanterna och spanade, men fiskelyckan uteblev. Det var inte förrän mörkret började krypa på på fredagskvällen som vi äntligen såg ett vak.
Daniel var mannen som fick testa på den och han lyckades få öringen att ta men den satte sig inte tillräckligt och fighten blev kort. Tyvärr så blev det alldeles för mörkt för att fortsätta sen så vi drog tillbaka till husvagnen i hopp om att det skulle vara mer vak nästa dag. Men men men… Dagen efter var likadan och inte ens mörkret kunde lura fram öringen till att vaka. Vi kände att hoppet för denna å sjönk som en sten. Kunde vi verkligen vara i så fel tid? Väderförhållandena var bra, och vattnet inte för varmt, så vad var felet? Jag försökte hålla fast vid teorin om att den helt sjuka mängd skräddare som fanns på vattenytan hade ätit upp varenda slända. Daniel som nästan alltid lyckas pricka in sjöarnas och åarnas abborrstim lyckades ju även här få drilla lite abborre så helt fisklös var han ju ändå inte. Men det var ju öring vi skulle ha.
Söndagen fortsatte i samma mönster och vi kände att gråten satt i halsgropen. Skulle vi inte få en enda öring på denna helg. Skulle en sådan vacker och fin å som denna inte kunna ge oss glädjen att få se flugan slukas av en vacker brunöring. Vi fick i alla fall se två vak denna dag men lyckades inte lura upp dom igen.
Det är ju mycket sorgligt på en sådan fin å att åka hem och känna att förtroendet som en av markägarna (som vi träffade när vi kom dit på fredagen) gav oss var helt kasserat.
Det dröjer nog ett litet tag tills vi åker dit nu. Men någon gång i framtiden blir det väl.

Flugfiske Äntligen lite fiske igen!!

Samuel framför ds flugfiske-vagnenDet här inlägget postades i Öring, torrflugefiske och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar till Äntligen lite fiske igen!!

 1. Väntar ivrigt på en ny film! Chop Chop!

 2. Jonas skriver:

  För min del är ni helt klart värd en semester (även om internet blir sjukt mycket tråkigare då)
  ser verkligen fram emot fler videor med både flugfiske å flugbindning!
  något jag önskar är en video där ni går igenom eran utrustning och även berättar i vilka situationer ni använder sakerna å varför. allt från väska till prylar i väskan, spön,rullar lina osv.
  sen en fråga… vad menar ni med att ni fiskar med ”dun”

  vh En daglig besökare!!

  • Daniel skriver:

   Vi ska försöka gå igenom vår utrustning och varför vi använder det vi gör. Tack för förslaget!

   Ang ”dun” så är det ett stadie i en dagsländas livscykel. Först efter att äggen kläcks är stadiet ”nymf” (”larver” som man fiskar med nymfimitationer under vattenytan), därefter kläcker nymfen i vattenytan (eller kryper upp på land i vissa fall) – i detta stadie fiskar vi med ”kläckare” (ett mellanting mellan torrfluga och nymf som hänger ner från vattenytan). När dagsländan kläckt så kallas den ”dun” – den är då en slända med vingar etc och har krypit ur sitt nymfskal – i detta stadie fiskar man torrflugor som ”står upp på ytan” (är den vanligaste varianten av dagsländeimitationer som torrfluga). I detta stadie sitter sländan ett tag på ytan och torkar vingarna innan den flyger iväg och sätter sig i buskar och liknande och fortsätter att torka. När den torkat klart kallar vi stadiet ”spinner” och i detta stadie parar sig sländorna (”dansar” upp och ner i luften). Efter parningen lägger honorna ägg på vattenytan för att sedan falla ner på vattenytan och dör (detta stadie när sländan håller på att dö eller ligger död på ytan kallas ”Spent spinner” och fiskas med torrflugor som imiterar sländor med vingarna rakt ut på sidorn).
   Bara att fråga om det är något mer du undrar över!

   • Jonas skriver:

    Tack för svaret…riktigt pedagogiskt svar! nu lärde ja mig mycke!!

    Grymt! Tack!!

 3. micke c skriver:

  Tjena grabbar har ni fiskat i bolmån utanför ljungby?? Den
  Klassen bättre o finare än alsterån enligt mig. Har lite ”hemliga”
  Spots. Om ni är sugna på det till våren eller nu i september
  Så kan ja ”gajda” er? Har själv en video inspelad från ån youtube.

  • Daniel skriver:

   Adress till videon vill vi ju ha! ;-)

   Vore sjukt kul att testa på något nytt, speciellt med en lokal guide! Vi får återkomma, finns en halva av ds flugfiske som ska få barn under hösten så inte helt lätt att komma iväg…

 4. Emil skriver:

  Alltid värt att vänta på era inlägg även om jag håller med om att nätet blir fattigare under eran semester! Låter oroväckande med alsterån, har tänkt att spendera ett par dagar där nu i helgen! Fick dock en öring i somras där på 1,7! Men det var dåligt med vak även då!

 5. Samuel skriver:

  Vi får hoppas du får et mycket bättre fiske än oss Emil.
  Berätta gärna efteråt hur det gått.
  Skitfiske!

  • Emil skriver:

   Liksom för er vakade det väldigt sparsamt även för oss. Tror vi såg tre vak på fyra timmar, dock utan någon landning av fisk! Öringen i somras fick jag i mitten av zon 3. Ett drömsenario då jag såg den vakandes under porsen på alldeles för långt håll. Lyckades vada till kastavstånd och efter tre flygbyten ett monsterhugg! Då åt den jungfrusländor vilka även var igång nu. Förra Sommarn fick jag en på 1,5 i zon 4. Drog vidare till gustavsfors utanför pjetteryd vilket åxå var en vacker åsträcka på va en mil. Kan varmt rekommenderas, 140 kr för ett dagskort och fick en gräskarp och en båge, pappa fick en liten abborre i starkaste strömmen!