Månadsarkiv: september 2011

Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån

Tillbaka i värmen efter två dagars fiske i Borrsjöån samt några extra timmars fiske i Lungsjöån. Finns ett ord som beskriver dessa åar perfekt – torrflugeparadis!
Wow alltså, vilket häftigt fiske vi har fått vara med om under helgen! Men vi börjar från början…

Samuel tog sig upp hit till Stockholm i fredags. Efter lite snack om manusidéer och förväntningar på helgens kommande äventyr försökte vi komma tidigt i säng (blev dock inte tidigare än 23:30… det finns alltid så mycket att prata om av någon anledning). Klockan 4:40 ringde klockan igen och efter att snabbt brett några mackor var så bar det iväg norrut mot skogarna i Dalarna!
Vi trodde att vi skulle vara tidiga men redan någonstans mellan Uppsala och Gävle började det att ljusna ordentligt – vårt mål var nämligen att vara vid Borrsjöån i samband med att det precis ljusnat. Resan tog lite längre tid än väntat också, lite drygt tre timmar tog det från Stockholm upp till Borrsjöån.
Väl framme i Borrsjöån och den ”Övre bron” så var man extremt sugen på att tackla upp. Ån vid den ”Övre bron” var en lugnflytande sträcka genom en myr, ca 2-3 meter bred.

Flugfiske Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån
Sträckan vid den Övre bron var en ringlande och lugnflytande sträcka genom en myr

Ån såg verkligen ”vakvillig” ut så suget satte i direkt. Vi tacklade upp och målet var redan från början att börja fiska av den delen som kallas ”Midgesträckan” och att komma nedströms så att vi skulle skrämma så lite fisk som möjligt. Efter en rätt så tung vandring över den riktigt blöttunga myren nådde vi fram till Midgesträckan – här var ån inte mer än 1-2 meter bred och såg ut att vara ett Mecka för oss som gillar att smygfiska på vakande fisk. Nedre delen av Midgresträckan var extremt snårig och svår att fiska av. Vi såg heller inga vak, troligtvis då det varit en kall natt och insektslivet ännu inte tagit fart.

Flugfiske Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån
Samuel sitter väl gömd bland buskarna för att inte skrämma fisken

Men allt eftersom solen låg på så värmdes både vatten och luft upp och insektlivet började få liv – mycket fjädermygg och en del nattsländor syntes började synas. Fisken började följa efter och vi hittade snart vår första vakande fisk en bit upp på Midgesträckan. Efter en sten-sax-påse (som jag, Daniel, förlorade i vanlig ordning) så fick Samuel chansen för resans första fisk. Fisken vakade försiktig tätt tätt intill kanten, max någon decimeter ut från land – dessutom mitt emellan två grästuvor. Inget lätt kast med adrenalinet pumpandes i ådrorna. Efter en stunds försök utan stigning till flugan och övriga vak så bestämde vi oss för att gå vidare – bättre att låta fisken var så att den går upp senare igen än att skrämma den ytterligare.
Troligtvis lite rostiga efter en period av lite fiske senaste månaden så gick vi bom på de första försöken – flugan hamnade inte riktigt där man ville, tafsen sträckte inte ut osv. Klassiska problem innan man fått in känslan i kastarmen igen! Glädjande nog upptäckte vi snart att fisken som vakade kontinuerligt inte var speciellt lättskrämd. Samuel tog t.o.m. ett snabbt dopp och fisken fortsatte vaka tre meter därifrån. Däremot var fisket var extremt tekniskt krävande – presentationen var tvungen att vara helt perfekt för att inte skrämma fisken. Minsta draggning av flugan eller att fluglinan hamnade för nära fisken så var det kört!

Allt eftersom förmiddagen flöt på och värmen steg så hittade vi allt mer fisk att fiska på. Men det gällde hela tiden att ta sig fram försiktigt utmed ån och försöka hitta en vakande fisk, sedan ta sig i position för en bra presentation, gärna vänta in ett nytt vak för att sedan presentera sin egen fluga för fisken – oftast blev resultatet att fisken slutade vaka och man vandrade vidare. Jag hittade dock en fisk som vakade frekvent och som var uppe två gånger på en fjädermyggsimitation, första gången missade jag mothugget men andra gången satt fisken på kroken – en extremt kort drillning där fisken tog ett språng upp i luften så var den loss igen.
Vi hittade kort därefter en fin vakande fisk på andra sidan ån – denna något större än de tidigare fiskarna. Fisken stod under några grangrenar och tog lugnt något strax under ytan. Vi testade allt i flugväg men allt ratades av fisken som fortsatte att vaka. Efter en dryg timmes fiske på den fisken samt en annan fisk i poolen strax nedanför fick äntligen Samuel på fisken i ett kraftigt vak – inte alls likt de vak vi sett fisken göra tidigare. Samuel, som troligtvis blev lite överraskad av vaket, gjorde ett patenterat ”William-mothugg” och fluglinan for upp i trädet bakom honom. Fisken tog till vår förvåning på en imitation av gul forsslända (den enda fisken som gjorde det under drygt två dygn bör påpekas).
Jag lyckades lura upp ytterligare en fisk i en liten ränna som inte var mer än lite drygt metern bred. Fisken drog direkt ner mot botten och där har man inte mycket chans – fisken kan varenda liten håla och gren så flugan oftast släpper flugan och fisken går fri – så även denna gång…

Flugfiske Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån
Daniel fiskar på en vakande båge

Första dagen slutade med noll landade fiskar – men ett jäkligt kul fiske för det! Dagen avslutades med en fotosession i den kristallklara natten under en helt sinnessjukt klar stjärnhimmel och lite tittandes på filmklipp i tältet från dagen och sommarens resa till Kaitum.

Flugfiske Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån
Det var helt stjärnklart under lördagsnatten!

Efter några timmars sömn i vårt tält, som var uppställt inne i ett större tält, så ringde klockan igen…

Flugfiske Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån
Tidig morgon vid vårt läger utmed Borrsjöån. På bilden syns Tentipitältet som vi slagit upp vårt tält i….

Flugfiske Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån
Myren under tidig morgon

Efter frukost bar det återigen upp till Midgesträckan, och återigen var det segt under de kalla morgontimmarna.
Men idag skulle det släppa, åtminstonde för Samuel!
I en av poolerna det vakat frekvent i under lördagen stod det en fisk och vakade igen. Denna gång fiskade Samuel med en något längre tafs och uppströms fisken. Genom intensiv mendning gled hans F-fly sakta ner mot ståndplatsen och fisken tog flugan. En kort drillning därefter låg resans första fisk i håven – en båge på dryga halvkilot i fin kondition.

Flugfiske Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån
Resans första regnbåge

Samuel lyckades även lura upp ytterligare två regnbågar innan dagen var över. Jag själv kammade noll landade. Riktigt irriterande att tappa ytterligare en fisk som man lyckas få upp till en riktigt fin drift och perfekt krokning, men som bestämmer sig för att gå ner i botten bland dy och grenar.

Flugfiske Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån
Vakande bågar på korta avstånd fanns det gott om…

Idag bar det av till Lungsjöån för att kolla in den under några timmar innan vi begav oss hemåt. Dimman låg tät under morgonen – vilket inte bidrar till att fisket blir speciellt lättare. Samuel lyckades ändå få upp en båge, denna gången dock på nymf då inga vak syntes till.

Flugfiske Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån
Samuel lyckades landa en regnbåge även i Lungsjöån under de få timmar vi var där

Vi han bara fiska i drygt tre timmar innan vi behövde dra oss tillbaka, men mot slutet så visade sig flera fiskar så Lungsjöån gav mersmak till nästa gång! Det kommer absolut bli fler besök både i Lungsjöån och Borrsjöån. Har ni möjlighet så rekommenderas verkligen en vända till antingen Lungsjöån eller Borrsjöån – eller varför inte båda?

Flugfiske Höstfiske i Lungsjöån och Borrsjöån
Sista timmarna innan vi var tvungna att åka hemåt la vi i Lungsjöån – vilket gav mersmak

Vi kommer även att sätta ihop en film från vårt fiske i Borrsjöån och Lungsjöån.

Publicerat i flugfiske Regnbåge, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , , , | 2 kommentar

Lite höstflugor

På vår klubbträff igår så var temat CdC-flugor. Vi band såklart nattsländor nu på hösten men även någon dagslända. Flugbindningen väckte igång suget i mig, efter att jag har haft städet nerpackat för länge. Det är ju en härlig flugbindningstid på gång nu när vintern snart står utanför dörren. Och vad är väl inte bättre, en vardagskväll, när du har spenderat en timme på att skotta dig in på garageuppfarten, att sätta sig ner och knäcka upp en folka och binda lite flugor framför en sprakande öppen spis (tror jag aldrig har gjort detta men det låter himla nice).
I alla fall idag har det blivit lite flugor inför vår resa upp till Borrsjöån i helgen. Och dom tipsen vi har fått så är det små små nattisar och små små lätta nymfer. Fjädermygg och någon enstaka geting lär det väl också finnas antar jag.

Flugfiske Lite höstflugor
Här har jag gjort en Fasanstjärts-nymf i sotlek 18. Bara att jag har kört med hjorthår som vingsäck istället för fasan. Och det är för att jag vill att den ska hänga precis under ytan.

Flugfiske Lite höstflugor
Detta är en av flugorna vi band igår. Det är en buskig nattsländepuppa i storlek 14. Flugan är helt bunden i cdc och man har fäst 2 cdc-fjädrar längst bak på flugan och sedan gjort en böj över ryggen en på vardera sida om krokskaftet. Jag har tänkt att göra en bindbeskrivning av flugan vid ett senare tillfälle.

Flugfiske Lite höstflugor
F-fly så klart. Det finns inte så mkt mer att säga om denna. En fantastiskt bra fluga när man vill ha små nattsländor. Bindbeskrivning finns under flugmönster.

Flugfiske Lite höstflugor
Detta är också en fluga från gårdagen. En no-hackel dagslända i storlek 18. även denna kommer jag att göra en bindbeskrivning till.

Publicerat i flugfiske Flugbindning | Etiketter flugfiske , | 1 kommentar

Regnbågsfiske i Sandasjön

Senast jag fiskade var faktiskt när vi var i Kaitum i slutet av juli. Suget har saknats och jag har medvetet inte gett mig ut med anledning av att jag verkligen skulle få suget tillbaka innan jag stack ut igen. Suget är tillbaka och idag var jag och polaren Olof ute i Nacka och flugfiskade efter regnbåge i Sandasjön.
Detta var mitt premiärfiske efter regnbåge här uppe i Stockholm – tänk att det ska behöva gå över två år innan man lyckas ta sig ut!?

Flugfiske Regnbågsfiske i Sandasjön
Sandasjön var trevlig med vassruggar och näckrosbälten – vilket bör betyda att det finns gott om mat för fisken….

Sandasjön var en positiv överraskning! Sjö låg i ett fint kuperat skogslandskap och innehöll både vassruggar och näckrosbälten. Insektslivet såg ut att påminna om de småländska skogarna så det borde bli en lätt match för mig och Olof!
Vi siktade strax efter att vi kommit dit ett vak utanför en av bryggorna. Olof knöt på en nattsländeimitation och tog bryggan i besittning. Samtidigt drog jag på en Streaking caddis för att lura upp bågarna till ytan. Vi gick båda bet och bytte flugor, fiskade ett tag, bytte flugor igen och flyttade på oss något. Dramaturgiskt korrekt för att öka på känslan av besvikelse så började regnet falla – det blev en kort skur dock och strax efter att regnet slutat så började vi se aggressiva vak från bågar i fin storlek. Knepiga vak där hela fisken var långt över ytan. Funderade på om det var lyftande fjädermygg som fisken tog, men har inte sett den typen av beteende vid fjädermyggskläckningar tidigare… Men så kom jag ihåg höstfisket i Lilla Sjön hos Tiveden Flyfish förra året – fisken var som tokiga i Blodröd Trollslända. Tittade mig omkring och lyckades hitta en trollslända över vattnet, när den kom närmare så visade det sig vara en röd variant, troligtvis den Blodröda trollsländan. Precis som förra året så saknar man naturligtvis imitationer av dessa i boxen, man borde lärt sig förra året kan man tycka… Nu vet jag inte säkert att det var detta fisken tog, men beteendet liknade det i Tiveden.

Flugfiske Regnbågsfiske i Sandasjön

Så länge fisken är ytaktiv brukar chanserna vara stora till att få något dock.
Efter en kort medtagen lunch fortsatte vi fiska oss runt sjön, men fisket ville inte idag – trots ytaktiv fisk… Ibland är det bara så. Mot eftermiddagen började det blåsa allt mer och vi gav till slut upp. Ytterligare en bommtrip uppe i Stockholm alltså! Det vill inte riktigt lossna för mig här uppe… men det kommer de är jag säker på! Fiskarna här uppe verkar vara lite mer än alla andra, kanske ska man binda på ett Gant-märke på flugorna så kanske det blir mer attraktivt? ;-)
Det lär bli fler försök i Sandasjön i alla fall…

Flugfiske Regnbågsfiske i Sandasjön
Olof besviken på att regnbågen ratar hans flugor…

Publicerat i flugfiske Regnbåge | Etiketter flugfiske , , | 2 kommentar

Vision Koma Plus

I våran Facebooktävling så var ett av priserna nyheten Vision Koma Plus. En flugrulle i klass 5/6. Och nu när man har fått äran att titta och känna på den lite så tänkte jag göra en liten snabb recension av den.

Flugfiske Vision Koma Plus

Det är en storspolig rulle som i mina ögon verkar som en mycket trevlig rulle för det låga priset.
Själva spolen är gjuten men de andra detaljerna är svarvade vilket bara utgör en estetisk skillnad mot en helsvarvad. Hållfastheten tvivlar jag inte på.
Bromsen går att ställa relativt lätt, och det är bra tycker jag som gärna har så lätt broms som möjligt för att sen kunna styra lite själv med hjälp av handen.
Hela rullen uppfattar jag som lätt och den ska nog inte trötta ut handleden efter ett fiskepass vid ån.
Mer uppfattning om rullen får man väl mer när den väl sitter på flugspöt och får känna på en redig fight med en storöring.
Så lycka till med din rulle nu  Daniel Wallander och grattis igen.

Flugfiske Vision Koma Plus

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | 3 kommentar

Höst Fly Swap 2011

Flugfiske Höst Fly Swap 2011Tänkte sätta ihop en fly-swap för höstens fiske.
Tanken är att alla binder upp ett av sina favoritmönster för höstfiske efter öring/regnbåge. Förslagsvis 10 deltagare för att hålla nere deltagarantalet något för enklare administration. Alla är varmt välkomna att delta – både nybörjare som proffsbindare!

För er som inte vet vad en ”fly swap” är för något så binder alla deltagare 10 flugor vardera (10 st flugor av samma mönster). Den som anordnar (jag Daniel, i detta fall) får alla flugor skickade till sig innan ett utsatt datum och fördelar sedan allas flugor så att alla deltagare får en fluga från varje deltagare. Alla deltagare får alltså en fluga från varje deltagare – totalt 9 flugor i en swap med 10 deltagare. Ett kul sätt att få inspiration till nya mönster och testa på flugor man annars kanske inte skulle fiskat med.
För utförligare information om vad en Fly swap är för något finns här.

Regler

  • 10 flugor med ”toe tags”, dvs en liten papperslapp på kroken med flugans och bindarens namn – viktigt att detta finns på varje fluga så att alla deltagare får denna information
  • Skickas helst i en liten ask/box i något slag (tändsticksask, plastbox, pappersbox etc.). Denna box/ask returneras med de 9 flugorna från övriga deltagare
  • Inkludera även ett adresserat kuvert med din adress på samt färdigfrankerat (används för att skicka tillbaka flugorna i)
  • Senaste datum för att posta flugorna är söndag 9 oktober

Lämna intresse för deltagande i denna ”höst swap” genom att kommentera detta inlägg med ditt namn samt vilken fluga du tänkt binda upp.

Mer information kommer senare när vi ser att tillräckligt många deltagare är anmälda.

Anmälda deltagare

1. Daniel Eriksson – D’s Spent fjädermygga
2. Samuel Söderström – F-fly
3. Linus Löfgren – ???
4. Micael Adolfsson – Geting
5. Ulf Brandin – -VS-
6. Jonas Fägerhag – ”En giftig jignymf”
7. Niclas Nilsson – ”Montana variant med guldskalle”
8.
9.
10.

Publicerat i flugfiske Flugbindning, Öring, Övrigt, Regnbåge | Etiketter flugfiske , | 16 kommentar

Äntligen lite fiske igen!!

Ja nu har det varit mycket annat än rent fiske här på bloggen så igår fick det vara nog. Även om jag inte han göra någon långsväng så skulle det bli lite fiske igen iaf. Destinationen blev Baltak i Tidaholm. Jag parkerade bilen uppe vid odlingen lite innan kl 18. Till min förvåning var det inte mer än 3 bilar där och det såg lugnt ut med folk.

Flugfiske Äntligen lite fiske igen!!

Jag fixade ihop grejerna och ställde mig uppe i kanalen och drog några kast. Efter typ tre kast så ringer Daniel. Han är ju såklart nyfiken på hur det går. Stackarn, han sitter uppe i Stockholm och får inte utlopp för sin fiskeabstinens. Så istället ringer han och försöker förkorta min redan korta fiskedag med en massa fiskedravel =). Efter samtalet tog jag en liten vandring neråt ån. Det syntes en hel del äggläggande nattsländor på ytan, men vaken uteblev. Skulle kunna ha att göra med att vädret har varit väldigt ostadigt i veckan och vattnet var relativt högt och väldigt grumligt. Jag testade lite med mina små nymfer nere i Bälteberga och fick på en av alla de små vildöringarna som alltid håller till där nere. Den var väldigt liten och den krokade av sig själv ganska snabbt. Efter det gick jag upp till zon 1 igen. Nu var det betydligt mer folk och alla ”bästa” platser var upptagna. Jag väntade en liten stund och lyckades få djuphålan innan bron. Det tog inte lång tid innan jag fick på en båge på ca kilot.

Flugfiske Äntligen lite fiske igen!!

Det var en riktig befrielse att känna spöt dansa i händerna igen. Fighten blev rätt kort och fisken hade tagit en väldigt liten brun nymf med en insektsgrön huggmarkering. Det stod några ungdomar längre upp, skulle tippa på att dom var mellan 12 – 14 år, som blev väldigt exalterade över min fångst och började fiska mot mitt håll. När jag strax där efter får på en till båge så vadar dom ner, ställer sig mitt emot och börjar fiska över djuphålan. Bågen jag fick denna gång var en större bit, drygt 1,5 kg, och jag bestämde mig för att ta med den hem. Efter att ha fixat lite med fisken så kändes det dumt att börja kasta igen i djuphålan. De två undommarna hade ju lite trängt ut mig. Men det gjorde inte så mycket. Hoppas bara att dom fick något sen.
Jag gick upp till polen längst upp vid fallet eftersom att alla andra platser var upptagna. Och på första kastet så fick jag på en kilos båge. Den tog på min ändfluga (gulldribbat haröra) men på något konstigt vis så lyckades den under fighten fastna i toppflugan och blev som en plog i strömmen. Det var omöjligt att hålla emot i forsen och jag förlorade båda flugorna.
Mörkret började nu komma på allvar och folket uppe i zon 1 ville inte flytta sig från sina platser. De flesta av dem hade stått där hela kvällen. Ett fenomen som jag tycker börjar bli väldigt vanligt i zon 1 nuförtiden. Lite tråkigt kan jag tycka. Mest kanske mest tråkigt för dom själva. Baltak har många andra mycket fina ställen nedanför zon 1.
Jag drog nogra kast nere vid bron igen, ungdomarna hade nog blivit bortjagade av mörkret, men det började bli väldigt svårt att se fluglinan nu och jag tittade ner på klockan och såg att den bara var 20.15. Fan, redan mörkt. Jag trodde det iaf skulle gå att fiska fram till nio halv tio någonting. Där gick jag bet. Men det hade varit en trevlig fisketur iaf. Det fick bli att ta bilen hem igen.

Flugfiske Äntligen lite fiske igen!!

Publicerat i flugfiske Baltak, Öring, Regnbåge, Tjecknymffiske | Etiketter flugfiske , , , , | 1 kommentar

Sista Delen av våran Facebooktävling

Flugfiske Sista Delen av våran Facebooktävling

Här kommer sista videon i våran Facebooktävling. Vi avslöjar svaret på förra frågan och berättar vem som blev den stora vinnaren av en Vision Koma Plus rulle.
Grattis Grattis Grattis. Och ett stort Tack till alla er som varit med och lagt era svar och kommentarer. Under hösten kommer mer spännande saker på bloggen så håll er uppdaterade.

Publicerat i flugfiske Övrigt | Kommentering avstängd

Tävling nr 4 avslutad

Flugfiske Tävling nr 4 avslutad

Nu är tävling nummer 4 avslutad. Och svaret och vinnaren ser ni i filmen här nedanför. Vi startar även igång en ny tävling och ni har till på onsdag kl 18 på er att svara på frågan för att vinna en ”Vision Koma Plus” rulle i klass 5/6. Och glöm inte bort att vi skickar med en grym DSflugfisket-shirt till vinnaren. Så titta på videoklippet här nedan och gå sedan in på våran Facebooksida och lägg ditt svar i kommentarsfältet till detta inlägg där. Lycka till

Vision Koma Plus (klass 5/6)

Flugfiske Tävling nr 4 avslutadPriset sponsras av: Fly-dressing (http://www.flydressing.se)
Datum för publicering av vinnare (sista dag för svar): 7/9

Exklusivt kan vi tävla ut flugrullen Koma Plus från Vision i klass 5/6. Denna rulle har ännu inte kommit till Sverige, utan vinnaren i vår tävling kommer att lägga vantarna på en av de första exemplaren av Koma Plus i Sverige!
Info om rullen: När Komarullen kom i mindre storlekar för ett par säsonger sedan, rönte den snabbt stort intresse bland många fiskare. Nu har Vision förbättrat en redan bra rulle, till att bli ännu bättre. Rullhuset är som på den ”gamla” rullen gjuten, men spolen tillverkas nu av svarvat aluminium, vilket ger en bättre stabilitet och prescision. Dessutom är bromsreglage, rullfot och lite andra smådetaljer utbytta mot komponenter av bättre hållbarhet och snyggare design.

Publicerat i flugfiske Övrigt | 29 kommentar

Tävling nr 3 avslutad!!

Flugfiske Tävling nr 3 avslutad!!

Nu är tävling nummer tre avslutad. Och svaret och vinnaren ser ni i filmen här nedanför. Vi startar även igång en ny tävling och ni har till på söndag kl 18 på er att svara på frågan för att vinna ett heldags kort i Baltak eller i Hökensås. Vinnaren väljer själv vilket kort han vill ha. och glöm inte bort att vi skickar med en grym DSflugfisket-shirt till vinnaren. Så titta på videoklippet här nedan och gå sedan in på våran Facebooksida och lägg ditt svar i kommentarsfältet till detta inlägg där. Lycka till

Publicerat i flugfiske Övrigt | 13 kommentar