Gäddan skrattar oss i ansiktet – igen

Det är väl bara att börja inse och acceptera att gäddfiske inte är något för oss…
I lördags kändes verkligen allt korrekt! Vädret var bra – växlande molnighet och inte allt för varmt i luften. Vinden låg på lite lagom. Rätt tidsperiod för gäddan. Vi hade hyrt en liten roddbåt och vi hade läst att vattnet kring Drottningholm där vi var skulle hålla mycket gädda – dessutom i bra storlek.
Efter en fika började vår hyrtid på båten ticka – en orange asful båt som var en av de mest oergonomiska roddbåtar jag testat. Årorna satt liksom baktill på båten och sittplatsen för att ro var nästan en meter framöver från årorna i båten.
Vi följde vassen utmed ön och drog drag efter oss, stannade till i någon vik och kastade ett tag för att sedan ro vidare utmed vassen. Gissningsvis var det 1-3 meter djupt där vi fiskade och det kändes verkligen gäddhett. Man har ju alltid hört att ”gammelgäddan lurar i vassen” – kanske dags att börja ifrågasätta alla de här gamla testerna…?

Efter ca. 2 timmar började tålamodet att tryta och vi gick i land för att käka lite. Efter en härlig måltid bestående av vatten och dubbelmacka med rödbetssallad så gav vi oss ut igen. Denna gång tog vi och rodde över till andra ön och fiskade av vassen på samma sätt där – inget resultat.
Mot slutet la vi oss utanför en vassrugg och kastade med det mesta – drag, jigg, jerk. Men utan resultat. Inne i vassen verkade dock gäddan jaga för där var det flyende småfisk – kändes som att gäddan stod där inne och bara garvade åt våra tafatt försök…

Kul var ändå att det var en sjuk masskläckning av någon mindre nattslända bland vassen. Dessutom kläckte stora mängder vulgata som man kunde studera på nära håll – verkligen häftigt att se dessa stora nymfer komma upp till ytan och sedan ploppar det ut en stor slända.
När vi accepterat att vi blivit överlistade av gäddorna och kom iland var vulgatans parningsdans i full gång – vackert och mäktigt på något sätt. Det är vekligen något mystiskt och speciellt med vulgatan och danican för en flugfiskare!

Jakten på gäddorna fortsätter. Hoppas verkligen kunna träffa rätt någon gång med allt så att man kan få ta sig några stora gäddor och få testa på att drilla en fet madame på flugspöt! Gäddan börjar utveckla sig till en utmaning – det hade jag aldrig trott då jag tagit mycket gädda under mina år som spinnfiskare (dock enbart i storlekar upp till 3 kilo). Alltid kul med nya utmaningar och att klura ut receptet för hur man ska bli framgångsrik inom flugfiske.
Vi lär återkomma till gäddfisket under säsongen…Det här inlägget postades i Gädda och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.