Flugor för fjället – Superpuppan

Idag startar vi en helt ny flugbindningsserie med de flugor vi binder upp inför vår fjällresa till Kaitum. Det kommer att bli en blandning av favoritmönster från föregående år Daniel var där och för oss klassiska mönster vi brukar fiska med. Fokuset i Kaitum ligger på öring och rödingfiske, men det lär vara omöjligt att inte få en och annan harr.

Kommentera gärna med tips om era favoritmönster för fjället!

Först ut i serien är Superpuppan - mångas absoluta favoritmönster då det är enkelt att binda, effektivt att fiska och kan imitera en mängd olika insekter. Färgkombinationen som binds i videon är den kombination som fungerade bäst i Kaitum föregående år.

Flugfiske Flugor för fjället  SuperpuppanDet här inlägget postades i Flugbindning, Harr, Lappland 2011, Öring, torrflugefiske och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

22 svar till Flugor för fjället – Superpuppan

 1. Tobbe skriver:

  Kul att ni skall upp igen.. när blir det?

  *avis tobbe*

 2. Daniel skriver:

  Vi drar mitt i vecka 29, samma upplägg som förra året. Kommer du ihåg hur lång tid det tog att köra upp (utan stoppen i Jokkmokk och Storforsen)?

  ska bli sjukt skönt att komma upp dit igen.
  det finns en plats ledig! ;-)

  • Tobbe skriver:

   Det tog 14 timmar ungefär, med handling… ska ni flyga med fiskflyg?

   Tack för erbjudandet och jag skulle gärna följt med Danne, men jag får stå ut med Öring/Rödingfiske på Island den veckan.. ska dit med familjen. Måste klura ut lite bra ställen att blöta flugan i bara :)

   • Daniel skriver:

    Ungefär som GPS:en gissar då! Jo, blir fiskflyg igen, funkade ju bra förra gången, vi fick ett bra erbjudande av ett annat bolag men då skulle vi få köra bil en bra bit till – det räcker med de 14 timmarna vi redan kör…
    Island låter som en drömresa!!!

 3. Inget är omöjligt…”bara” att fiska i skymning och gryning…:)

 4. Patrik Johansson skriver:

  Härligt med en fjälltripp till den magiska Kaitumdalen…Ska också dit med ett gäng goa vänner v31…I år kommer vi att ha basecamp lite högre upp än tidigare, vi kommer att fiska i en del bekanta rödingsjöar och i en del helt nya som vi hoppas inhyser röding!! Kommer ni att bo i samma stuga som förra sommaren?
  Ser fram emot eran berättelse i form av upplevelser å bilder!
  Ha det gott!

  P.S. Det bubblar i kroppen som om man vore nykär, men det är ju ”bara” en längtan eller ett sug efter den fantastiska fjällveckan som börjar närma sig…

  MVH Patrik

 5. Daniel skriver:

  Ja, vi kommer att utgå från samma stuga men vandra mot småjokkarna för att hitta den mytomspunna rödingen och storöringen…
  Det kommer att bli en hel del fokus på att filma denna gången, men hoppas att vi kan njuta lika mycket trots det. Vår största oro just nu är vädret (som alltid) och att batteri, minneskort etc. ska räcka för en hel vecka…

  Några heta flugtips som vi bara måste ha i boxen?

  • Anders skriver:

   Muddler! Fiska den stripande i ytan som en torrfluga. Funkar både i strömmande vatten och i rödingsjöarna.

 6. Patrik Johansson skriver:

  Håller med föregående skribent, de äro giftiga…Sen kan jag tipsa om en Dog Nobbler med vit kropp, röd skalle av typ plast och målade ögon(den är superb på både röding å öring däruppe!!)…Generellt funkar flugor med vit kropp och med något rött inslag mycket bra under de ljusa timmarna i Kaitum…
  Annars så tror jag nog att ni kommer pricka rätt med de flugor som ni gör i er flugbindningsserie…!
  Lycka till!

  • Daniel skriver:

   Det hoppas vi ju att vi gör, men alltid bra att få tips från andra. Alltid lär man sig något nytt den vägen… Vitt och rött är ju gamla klassiska färgen – verkar alltid fungera på alla typer av fiske! Tack för tipset!

 7. Björn skriver:

  Absolut bästa flugan för fjällfisket. För min del finns det ingen som slår den…

  • Daniel skriver:

   Finns som sagt ett flugmönster som var totalt outstanding förra året som kommer senare i serien – inget speciellt mönster egentligen, men det verkade fiskarna tycka… Superpuppan är annars ett av mina favoriter – borde finnas i varje flugask!

   • Anders skriver:

    Mickey finn är en annan hit på rödingen! Tidigare i min flugfiskekarriär var jag en utpräglad torrflugefantast. Sen jag började köra mer med streamers har fångsterna ökat dramatiskt.

    • Daniel skriver:

     Klassisk! Men inte alls en av mina favoriter. Vet inte riktigt varför men har aldrig riktigt fallit för Mickey finn. Kanske dags att omvärdera det…
     Men visst är det så att torrfluga är mindre effektivt än både streamer och nymffiske. Men känslan och spänningen en fin dag med torrfluga går inte att slå ändå – hellre en fisk på torrt än tio på nymf enligt mig.

     • anders skriver:

      Sen är frågan hur många dagar man får på en fjällvecka med riktigt bra förhållanden för torrflugefiske efter röding. 1-2 i genomsnitt skulle jag säga för egen del.

     • Daniel skriver:

      Väldigt sant! Jag blir glad om jag får en dag som är bra!

 8. Kul att texten bryter så att det ser ut som du skriver att det är omöjligt att få öring o röding :-) det är ju omöjligt att inte få harr.

 9. Erik skriver:

  Tjena gubbs!

  Nästa vecka åker jag upp till Kittelfjäll för en veckas ödemarkslökande. Ville bara tacka Samuel för att han inspirerat mig att dra med flugpåken och vadarna på resan, ska bli kul att se om takterna sitter i!

  /Erik i team Gäddhäng

 10. David Carlsson skriver:

  Ett tips är att förtynga denna fluga och göra hacklet lite kortare så att flugan sjunker ganska bra, brukar kunna vara väldigt effektivt för harr.