Månadsarkiv: juni 2011

Flugor för fjället – Furry Black Gnat

Dags att gå ner i storlek på flugorna nu. Detta är en variant av Black Gnat jag gjorde för Kaitum-resan förra året och som jag även fiskat med en del i södra delar av Sverige. Har valt att kalla den ”Furry Black Gnat” med anledning av den fluffiga kroppen av strutsherl. Viktigt att inte impregnera kroppen utan enbart hackel och ev. vinge när ni kör med denna fluga så kommer kroppen av struts att få en riktigt fin karaktär (nästan lite ”slimig”). Den har oftast fungerat riktigt bra oavsett var och vad (harr, öring och regnbåge) jag fiskat! En riktigt bra allroundfluga för mindre storlekar.
Den ska egentligen bindas med svart hackel, men då jag har slut på svart hackel fick det bli brunt.

Flugfiske Flugor för fjället   Furry Black Gnat

Publicerat i flugfiske Flugbindning, Harr, Lappland 2011, Öring, Regnbåge, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , , , , | Kommentering avstängd

Flugor för fjället – Red Tag

Dags för andra flugan för flugor för fjället. Denna gång blir det en riktig klassiker i form av Red Tag! Red Tag måste vara en av de mest klassiska torrflugorna för harr. Den bands redan på 1800-talet och finns nog i de flesta flugboxarna för fjällfiske – åtminstone så borde det vara så. Red Tag pratas ofta om som en nybörjarfluga när det kommer till flugbindning – det är väl det som är en av tjusningarna med den. Så svårt att misslyckas med att binda, och fiskar stundtals så otroligt bra. Jag fiskar egentligen inte speciellt mycket med Red Tag – men den måste finnas med i boxen om man upplever fisket segt och vill testa något helt annat än man gjort tidigare. Till årets resa kommer jag att binda upp ett antal i olika storlekar från #11-15.

Fortsätt kommentera våra inlägg om fjällfiske – många bra tips har redan kommit fram men det finns säkert fler!

Flugfiske Flugor för fjället   Red Tag

Publicerat i flugfiske Flugbindning, Harr, Lappland 2011, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , , , | Kommentering avstängd

Öringfiske i midsommar

Nu runt midsommar så tog sig Daniel från fisktomma Stockholm ner till Jönköping. Och i lördags så var det dags för lite fiske. Vår plan för helgen var att ta en heldagssväng på lördagen och sen, på söndagen, åka till Dan, som ska med till Kaitum, och planera för resan. Eventuellt även dra ut till min klubbå en sväng.
Lördagsresan bar i väg mot det gamla goa Baltak, och testa lyckan på dess glada regnbågar. Vattenståndet var fint men rättså varmt i vattnet. Vi började med en sväng i Bältebärgaströmmarna. Jag fick nått påslag på min lilla F-fly, som jag körde med då, men inget drillande. Daniel däremot lyckades kroka en finfin öring på en Klinkhammer.

Flugfiske Öringfiske i midsommar
Daniel med en fin Baltaköring

Vi fortsatte fiska av Bältebärga men hungern gjorde att vi snart bröt och åkte in till Tidaholm för en pizza. Efter lunch gick vi upp till zon 1 och där, som vanligt, var fisket mer igång. Men fisken var oftast inte stor alls, 3-4 hekto låg många på. Daniel lyckades iaf lura en godkänd fisk att ta sin fluga (tror det var en harörenymf). Vi uppskattade den till att väga knappt 1,5 kg.

Flugfiske Öringfiske i midsommar
Daniel med största regnbågen för dagen

Vi fiskade mest torrfluga denna dag och det verkar som att det är bara dom lite mindre bågarna som vågar gå upp på flugorna nu. Kanske att den större fisken trycker nere vid botten nu när vattnet blivit lite varmare.

På söndagen blev det en sväng först till Dan, och vi pratade ihop oss om vår resa till Kaitum. Man börjar bli redigt peppad nu när det börjar närmar sig!
Efter det så åkte vi upp till klubbån för att testa på lite vildöring. Det var första gången vid ån för Daniel och han blev väldigt positivt överraskad trots att han inte lyckades lura upp någon öring. Jag däremot fick 4 påslag men lyckades bara landa två. Den ena var en hyfsad fisk, för dessa vatten, på ca 24 cm. Den andra däremot var mycket liten. Men det är ändå väldigt kul att gå där längs denna fina å och utforska nya pooler varje gång. Fisken tog på nattsländeimitationer och forssländeimitationer. Vi såg även några sena Danicor lägga ägg ute över vattnet.

Flugfiske Öringfiske i midsommar
Samuel fiskar på vak i klubbån

Flugfiske Öringfiske i midsommar
Och en liten liten brunöring tar.

Flugfiske Öringfiske i midsommar

Nu är det bara att fortsätta peppa redigt framför städet, och drömma om Kaitum, för snart smäller det. Kaitum 2011.

Publicerat i flugfiske Baltak, Klubbån, Öring, Regnbåge, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , , , , | 1 kommentar

Flugor för fjället – Superpuppan

Idag startar vi en helt ny flugbindningsserie med de flugor vi binder upp inför vår fjällresa till Kaitum. Det kommer att bli en blandning av favoritmönster från föregående år Daniel var där och för oss klassiska mönster vi brukar fiska med. Fokuset i Kaitum ligger på öring och rödingfiske, men det lär vara omöjligt att inte få en och annan harr.

Kommentera gärna med tips om era favoritmönster för fjället!

Först ut i serien är Superpuppan - mångas absoluta favoritmönster då det är enkelt att binda, effektivt att fiska och kan imitera en mängd olika insekter. Färgkombinationen som binds i videon är den kombination som fungerade bäst i Kaitum föregående år.

Flugfiske Flugor för fjället   Superpuppan

Publicerat i flugfiske Flugbindning, Harr, Lappland 2011, Öring, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , , , , | 22 kommentar

Nu är jag äntligen på G för fiske igen!!

Ja nu är jag en gift man och den ”abrupta pausen”, som Daniel kallade det, är över. I går kom vi hem från våran bröllopsresa. Vi har åkt runt i sydsverige med husvagn och bara haft det gött.
Men jag har faktiskt kunnat smyga in lite fiskerelaterade händelser även på denna resa. Vi bodde första nätterna nere i Karlshamn så det var ju självklart att man tog en sväng in i deras stora sportfiske-shop nere vid hamnen.

Flugfiske Nu är jag äntligen på G för fiske igen!!
Här är vår fina husvagn efter lite pimpning av släkten

Och inte långt från Karlshamn ligger ju Mörrum. Och efter lite trixande så fick jag igenom ett besök på Laxens hus. Ett mycket fint ställe. Mörrumsån var väldigt vacker och till och med jag, som inte är någon laxfiskare, kände att det drog redigt i fiske-venerna. Hit måste man bara ta en sväng snart och fiska! Kanske kan man få dra en rekordlax eller havsöring.

Flugfiske Nu är jag äntligen på G för fiske igen!!
En sån skulle man få på kroken. (Killen alltså ;-))

Flugfiske Nu är jag äntligen på G för fiske igen!!

Flugfiske Nu är jag äntligen på G för fiske igen!!
Fint är det i Mörrum

Vi åkte sedan upp till Varberg. Och det blev en liten kort sväng till Ullared, till min fru Lindas förtjusning. Jag letade då fram ett fint illrosa fiskespö till Linda. Detta gjorde att hon såklart ville testa det vid havet. Det fick bli ett 2 timmars fiskepass vid havet. Vi hittade ett sjysst ställe strax nedanför vår camping (Apelvikens camping) och det såg perfekt ut för havsöringsfiske. Klippor, sten och sand om vartannat. Vädret var mulet, lite blåsigt och regnet hängde i luften. Men det blev ingen havsöring denna gång. Jag hade iaf ett napp och drillade något litet en kort stund innan den släppte. Såg även lite sill som hoppade så det kanske var det. Men det var iaf väldigt kul att stå med spöt i handen efter så länge utan fiske.
Men nu är det dax igen. Jag kommer garanterat dra ut en sväng i veckan. Så håll er uppdaterade.
Ha det gött!

Flugfiske Nu är jag äntligen på G för fiske igen!!
Linda med sitt rosa spö

Flugfiske Nu är jag äntligen på G för fiske igen!!
Härligt är havet.. Men fisken vill inte.

Publicerat i flugfiske Övrigt | Kommentering avstängd

Gäddan skrattar oss i ansiktet – igen

Det är väl bara att börja inse och acceptera att gäddfiske inte är något för oss…
I lördags kändes verkligen allt korrekt! Vädret var bra – växlande molnighet och inte allt för varmt i luften. Vinden låg på lite lagom. Rätt tidsperiod för gäddan. Vi hade hyrt en liten roddbåt och vi hade läst att vattnet kring Drottningholm där vi var skulle hålla mycket gädda – dessutom i bra storlek.
Efter en fika började vår hyrtid på båten ticka – en orange asful båt som var en av de mest oergonomiska roddbåtar jag testat. Årorna satt liksom baktill på båten och sittplatsen för att ro var nästan en meter framöver från årorna i båten.
Vi följde vassen utmed ön och drog drag efter oss, stannade till i någon vik och kastade ett tag för att sedan ro vidare utmed vassen. Gissningsvis var det 1-3 meter djupt där vi fiskade och det kändes verkligen gäddhett. Man har ju alltid hört att ”gammelgäddan lurar i vassen” – kanske dags att börja ifrågasätta alla de här gamla testerna…?

Efter ca. 2 timmar började tålamodet att tryta och vi gick i land för att käka lite. Efter en härlig måltid bestående av vatten och dubbelmacka med rödbetssallad så gav vi oss ut igen. Denna gång tog vi och rodde över till andra ön och fiskade av vassen på samma sätt där – inget resultat.
Mot slutet la vi oss utanför en vassrugg och kastade med det mesta – drag, jigg, jerk. Men utan resultat. Inne i vassen verkade dock gäddan jaga för där var det flyende småfisk – kändes som att gäddan stod där inne och bara garvade åt våra tafatt försök…

Kul var ändå att det var en sjuk masskläckning av någon mindre nattslända bland vassen. Dessutom kläckte stora mängder vulgata som man kunde studera på nära håll – verkligen häftigt att se dessa stora nymfer komma upp till ytan och sedan ploppar det ut en stor slända.
När vi accepterat att vi blivit överlistade av gäddorna och kom iland var vulgatans parningsdans i full gång – vackert och mäktigt på något sätt. Det är vekligen något mystiskt och speciellt med vulgatan och danican för en flugfiskare!

Jakten på gäddorna fortsätter. Hoppas verkligen kunna träffa rätt någon gång med allt så att man kan få ta sig några stora gäddor och få testa på att drilla en fet madame på flugspöt! Gäddan börjar utveckla sig till en utmaning – det hade jag aldrig trott då jag tagit mycket gädda under mina år som spinnfiskare (dock enbart i storlekar upp till 3 kilo). Alltid kul med nya utmaningar och att klura ut receptet för hur man ska bli framgångsrik inom flugfiske.
Vi lär återkomma till gäddfisket under säsongen…

Publicerat i flugfiske Gädda | Etiketter flugfiske , , | Kommentering avstängd

Fiska gädda i Stockholm

Det är fortsatt mycket segt på fiskefronten – tiden räcker inte till den här våren/sommaren hittills! Men nu har äntligen Samuel gått och gift sig så fisket drar nog igång på allvar snart! Det känns knappt som att vår säsong hann börja innan den fick ett abrupt uppehåll – mitt i danicakläckningen.
För att stilla min abstinens efter fisket så blir det till helgen att ge sig ut i mina närområden. Öringsfisket är ju bara att glömma så vi (jag och Olof) satsar på större fisk denna gång. Förhoppningsvis ska vi äntligen kunna ta första feta gäddan i Stockholm.

Jag har en hel del utrustning för just gädda som inte fått känna på någon större utmaning sedan vi flyttade upp till Stockholm för två år sedan.
Mitt flugspö på klass 7 ska förhoppningsvis få bekänna färg och jag ska få drilla min första gädda på det.
Min jerk-utrustning har enbart plockat smågäddor hittills och mitt nya spinnspö för havsöringen som heller inte drillat någon fisk är nog riktigt kul att drilal på med en stor gädda på andra sidan linan.

Som ni vet är ju inte gädda vår favoritfisk – men bor man i Stockholm så är det gädda och havsöring som gäller när det kommer till sportfiske!
Förutsättningarna är dock bra. Jag bor i närheten av Ekerö som har ett av Sveriges tätaste gäddvatten, så det är nära till bra vatten. Vi har ju utrustningen klarr och i toppskick. Vädret ser ut att bi runt 20 grader och växlande molnighet. Vattentempen är nånstans mellan 15-18 grader skulle jag tro så gäddorna är igång och äter ordentligt just nu.

På denna tur hade jag även tänkt att köra premiären med GoPro-kameran. Så önska oss ett skitfiske så får vi se hur det går!
Ni som fiskar en hel del gädda här i Stockholm får gärna tipsa om vad man ska köra med (färger, drag, flugor etc.)!

Publicerat i flugfiske Gädda | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd

Flicksländenymf (Odonata / Zygoptera)

Flugfiske Flicksländenymf (Odonata / Zygoptera)

Bjuder på en ny flugbindningsvideo idag, på den fluga jag vann årets upplaga av Tiveden Masters på – en Flicksländenymf. Flicksländan (eller som man på vanlig svenska säger ”trollslända”) tillhör familjen Odonata (undergrupp Zygoptera) och lever som nymf för att sedan kläcka till en slända (stadiet puppa hoppas över precis som dagsländorna).
Nymferna är ofta stora och jag brukar binda mina nymfer på streamerkrok #10-14.
Flicksländenymfen fiskas hem sakta. Jag brukar handtvista den. Om detta inte fungerar kan detta mönster istället fiskas som en streamer. Detta bidrar till att detta mönster ofta fungerar i olika typer av väder och förhållanden.

Publicerat i flugfiske Flugbindning | Etiketter flugfiske , , , , | 1 kommentar