Månadsarkiv: maj 2011

Uppdatering Danica och Vulgatafisket

Flugfiske Uppdatering Danica och Vulgatafisket

Ephemera danica

Danican verkar vara något senare än Vulgatan. Just nu verkar det dessutom blåsa kraftigt över stora delar av Sverige så kläckningarna hra stannat av något. Det är nu det gäller att binda upp mönster så att man är reda så snart nästa vända av varmare väder dyker upp – för då lär det smälla till rejält med kläckningarna igen!

Glöm inte att rapportera in hur det ser ut i din region och i dina hemsjöar i vårt Danica & Vulgata special-inlägg!

Rapporter om Danican och Vulgatans kläckning 2011

Göteborg, 14/5 – Danica och Vulgata ska ha siktats, oklart i vilken utsträckning
Varberg, 14/5 – Danica och Vulgatan ska ha siktats, kläckningen ska vara igång på allvar
Tiveden, 18/5 – Rikligt med Vulgata siktad vid sjöarna, intensiv kläckning
Tidan (Tiveden Flyfishs strömsträcka). 14/5 – Danica ska kläcka sporadiskt, ännu ingen intensiv kläckning
Gnosjö (Mossasjön), 21/5 – Vulgatakläckningen har börjat komma igång ordentligt (tack Ulf Brandin!)

Vi lägger till ytterligare en bindningsvideo med ytterligare en sjuk melodisliga i bakgrunden =)

Ephemera Danica/Vulgata Dun

Publicerat i flugfiske Öring, Övrigt, Regnbåge | Etiketter flugfiske , , , , | 3 kommentar

Danica och Vulgataspecial

I helgen som gick såg vi årets första Vulgata. Vi hörde samtidigt att Danican och Vulgatan kläckte i både Varberg och Göteborgstrakterna.
Då Danica- och Vulgatafisket är den absoluta höjdpunkten för många öring och regnbågsfiskare tänkte vi bjuda på en Danica och Vulgataspecial!

Hjälp andra flugfiskare och kommentera detta inlägg med status om Danica och Vulgataläget i olika delar av Sverige!
Vi ska försöka hålla detta inlägg uppdaterat med information om läget, men vi behöver er hjälp med status över landet.

Ephemera vulgata, ”Sjösanslända”

Flugfiske Danica och Vulgataspecial

Ephemera vulgata

Storlek: upp till 25mm
Kläckningstid: maj-juli med start i södra Sverige i maj
Utbredning (Sverige): Från Skåne i söder till Lappland i norr (dock ej i kalfjällen)
Färg nymf: Beige
Färg på slända (dun/spent): Mörkt beige med inslag av grön/gul färg
Antal stjärtspröt: 3 st

Vulgatan kläcker i stilla vatten ca. 2-3 veckor i olika områden i Sverige (startar oftast i runt maj i Skåne och kläcker  sedan allt mer norrut ända fram till juli – det kan vara stora skillnader exakt när Vulgatan kläcker i ett område från år till år beroende på vår/sommarvädret). I år verkar Vulgatan komma förvånansvärt tidigt med tanke på den segdragna vintern, men detta beror troligtvis till stor del på ”högsommarvärmen” under tidigare under april/maj.
Vulgatan kläcker på öppet vatten. Efter drygt ett dygn (beroende främst på väder och luftfuktighet) som dun sker Vulgatans sista steg till att bli ”spinner” (fullvuxen slända). Skillnaden på dun och spinner syns främst på vingarna som blir mer genomskinliga som spinner samt att Vulgatan blir något mörkare i detta stadie.
Vulgatan parar sig sedan i den vanliga ”sländdansen” där stora mängder sländor kan ses flyga uppåt i luften, handlöst falla neråt för att sedan ta sats och flyga uppåt igen – ett mäktigt och vackert skådespel!

Efter parning tar sig honorna ut på öppet vatten för att lägga ägg i vattenytan. Honorna dör sedan direkt efter äggläggningen. Detta gör att vi som flugfiskare kan bedriva ett riktat Vulgatafiske under hela dagen. Tidig förmiddagen fiskas med fördel nymfer, mitt på dagen kläckare och dun, för att mot sen eftermiddag och kvällen fiska med Spent spinners då honorna dör direkt efter sin äggläggning i vattenytan.

Ephemera danica, ”Åsandslända”

Flugfiske Danica och Vulgataspecial

Ephemera danica

Storlek: upp till 25mm
Kläckningstid:
maj-juli med start i södra Sverige i maj
Utbredning (Sverige): Från Skåne i söder till Lappland i norr (dock ej i kalfjällen)
Färg nymf: Beige
Färg på slända (dun/spent): Beigegul
Antal stjärtspröt: 3 st

Danican kläcker till skillnad från Vulgatan i strömmande vatten ca. 2-3 veckor i olika områden i Sverige (startar oftast i runt maj i Skåne och kläcker  sedan allt mer norrut ända fram till juli – det kan vara stora skillnader exakt när Danican kläcker i ett område från år till år beroende på vår/sommarvädret). I år verkar även Danican kläcka förvånansvärt tidigt.
Danicans levnadscykel och sländstadie följer nästan exakt Vulgatans. Efter drygt ett dygn (beroende främst på väder och luftfuktighet) som dun sker Danicans sista steg till att bli ”spinner”. Skillnaden på dun och spinner syns främst på vingarna som blir mer genomskinliga som spinner samt att Danican blir något mörkare i detta stadie.
Danican parar sig sedan på samma sätt som Vulgatan i s.k. ”sländdans” (se Vulgatan ovan).

Efter parning tar sig honorna ut på öppet vatten för att lägga ägg i vattenytan. Honorna dör sedan direkt efter äggläggningen. Detta gör att vi som flugfiskare kan bedriva ett riktat Danicafiske under hela dagen. Tidig förmiddagen fiskas med fördel nymfer, mitt på dagen kläckare och dun, för att mot sen eftermiddag och kvällen fiska med Spent spinners då honorna dör direkt efter sin äggläggning i vattenytan.

Se skillnad på Danica och Vulgata?

Att se skillnad på en Danica och en Vulgata är ofta väldigt svårt då de kan variera i utseende geografiskt. Enklast är att att kolla på bakkroppen – Danican har oftast mörka markeringar enbart på slutet av ”tergum” (bakkroppen) medans Vulgatans markeringar ofta finns på hela tergum.
Enklast är dock att titta sig omkring, är det strömmande vatten sländan kläcker i är det med stor sannolikhet Danica och tvärtom i stilla vatten.

Rapporter om Danican och Vulgatans kläckning 2011

Göteborg, 14/5 – Danica och Vulgata ska ha siktats, oklart i vilken utsträckning
Varberg, 14/5 – Danica och Vulgatan ska ha siktats, kläckningen ska vara igång på allvar
Tiveden, 18/5 – Rikligt med Vulgata siktad vid sjöarna, intensiv kläckning
Tidan (Tiveden Flyfishs strömsträcka). 14/5  – Danica ska kläcka sporadiskt, ännu ingen intensiv kläckning
Gnosjö (Mossasjön), 21/5 – Vulgatakläckningen har börjat komma igång ordentligt (tack Ulf Brandin!)
Göteborg (Säveån), 7/6 – Danica kläcker

Posta en kommentar hur läget är kring dina vatten (posta del av Sverige samt status på kläckningen av antingen Danica eller Vulgata)

Flugbindningsvideor för Danica och Vulgatafisket

Sist men inte minst bjuder vi på några rykande färska videos med bindbeskrivningar på mönster för Danica- och Vulgatafisket.

Ephemera Danica/Vulgata Nymf

Ephemera Danica/Vulgata Kläckare

Publicerat i flugfiske Flugbindning, Flugfiskefilmer, Öring, Regnbåge, Tiveden | Etiketter flugfiske , , , , | 3 kommentar

Daniel tog hem segern

Ja! Daniel lyckades bryta min segersvit ute i Tiveden. Det var jämt och endast några få centimeter avgjorde segern för Daniel.
Helgen var annars mycket fin. Lördagen bjöd på härligt väder och mycket ytlig aktivitet. Vi började vårt fiske i Fisklösen-sjöarna. Vi såg mycket fjädermygg och en och annan vasslända. Men fisket var relativt svårt. Fisken var selektiv och rätt svårflörtad. Daniel var den första till att sätta ribban med en fisk på ca 1,5 kg, och det var faktiskt ingen som lyckades höja ribban på hela helgen. Han tog fisken på en flicksländenymf.
Det var lite aktivitet på ytan och vi testade lite olika torrflugor men inget resultat. Det var inte förens jag smög ut på ett vak och hivade ut en Streaking caddis som det slog till,men jag lyckades inte landa denna fisk. Typiskt!! Jag kunde svära på att den vägde närmare 6 kg =)
Vi drog vidare ner till Bergsjön och jag intog mitt ställe där jag varje år har dragit ett par bågar. Och det fungerade även idag! Efter bara tre kast så small det till på min Streaking caddis. Fisken vägde väl uppskattningsvis drygt ett kilo, jag såg att den tyvärr inte var större än Daniels, så han fick simma tillbaka snabbt.
Ove (Daniels pappa) var med på lördagen. Och han kom in i ett riktigt race då han tog 3 bågar på samma ställe under 1 timme. Det var till och med så att jag och Daniel fick gå bort och titta vad han fiskade med (ett mörkt guldribbat haröra).
Runt eftermiddag/kväll så drog vi tillbaka till Fisklösensjöarna och konstaterade att vi var helt själva i Nödre fisklösen. Det såg ut att bli en härlig kväll tills tre bilar fulla med fulla ungdomar kom förbi och belägrade grillplatsen och vindskyddet. Måste säga att det kanske inte var det bästa stället att anordna nattparty på…. Alla har vi olika syn på saker o ting. Vi drog vidare ner till Mellre fisklösen när vi hörde att dom väntade på någon bil till.
Vi hade en fin kväll i Mellre fisklösen. Daniel som körde med ett guldribbat haröra lyckades landa en båge till innan natten sänkte sig över oss.  På kvällen blev det öl, ostbågar och Euorvision song contest. Riktigt party! Man märker att man börjar bli gammal när ”ungdomarna” grillfestar i skogen och vi dricker öl och kollar på Eurovision =)

Flugfiske Daniel tog hem segern

Söndagen var svår och jag var den enda som lyckades i dag. Jag tog en båge på ”mitt ställe” i Bergsjön igen men den mätte några cm för lite för att slå  Daniels fisk. Gunnar hade en fisk på, på mete, denna dag men han tappade den tyvärr efter lite drill. Det var sämre väder och mycket mindre vak än lördagen och det kanske spelade en liten roll (man måste ju ha någonting att skylla på…).
Så det blev Daniel som till slut tog hem Tivedenpokalen. Ett stort grattis önskar Samuel och Gunnar.
Men nästa år tar jag den igen!

Flugfiske Daniel tog hem segern
Eld o grillmästaren grillar kött..

Flugfiske Daniel tog hem segern
Och Daniel äter det.

Flugfiske Daniel tog hem segern
Den tidigare mästaren får se sig slagen i år.

Publicerat i flugfiske Övrigt, Regnbåge, resor, Tiveden, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , , , , | Kommentering avstängd

Dags för ”Tiveden masters 2011″

Vi har en årlig tradition – att åka till Tiveden (Hökensås sjöar) i maj och fiska tillsammans med Gunnar – våra bådas svärfar (det är faktiskt så jag och Samuel känner varandra från början, vi har hittat varsin syster Gustavsson).
Varje år bokar Gunnar ”loftet” på Källebäckens camping och vi förlägger två heldagar i Tivedens skogar. Det brukar bli en helhelg med mycket skratt, otroligt mycket psykning och ”trash-talk” och enorma mängder grillkorv! Detta har nästan blivit till det riktiga avstampet på att ”nu är säsongen igång på allvar!”. Därför är det skönt att veta att 2011 års ”Tiveden masters” går av nu i helgen.
Sedan två år tillbaka har vi även instiftat ett vandringspris som går till den som fångar helgens största fisk – retligt nog har Samuel plockat hem denna åtråvärda statyett två år i rad (han är alltså 100% i denna gren än så länge). Det vore enormt bittert att behöva skriva ett inlägg igen och gratulera honom till årets vinst igen på söndag – jag lämnar gärna med varm hand över detta till Samuel i år!
Det spelar egentligen ingen roll om jag eller någon annan vinner – bara det inte blir Samuel!
Vi (jag och Gunnar) har snackat ihop oss och kommer att göra allt i vår makt för att Samuel inte ska vinna i år – han bör inte räkna med mycket håvningshjälp i år… men det lär bli tufft, han har varit igång med sin försäsongsträning ett bra tagm och verkar ha fått upp farten med redan två landade öringar denna vecka.

Flugfiske Dags för Tiveden masters 2011
Jag har under veckan preppat grundboxen för att vara så förberedd som möjligt inför helgen – om det så kommer att kläcka Danicor i helgen så ska jag ha ett vinnande koncept i asken!

Så nu håller jag tummarna för att Samuel går in och underskattar motståndarna i helgen och börjar darra när vi andra går upp i ledning!
Uppdateringar följer under helgen via Facebook och här på bloggen!

Publicerat i flugfiske Tiveden | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd

Äntligen!!

Nu äntligen har det tagit fart i klubbån. Jag var där i onsdags, efter jobbet, i ett par timmar och lyckades lura upp hela 4 öringar på mina torrflugor. Jag lyckades tyvärr bara landa två av dom men det var ändå väldigt kul att få drilla lite fisk i ån. Jag fiskade av en rätt så grund sträcka och fisken var inte så jätte stor precis, men det är ju inte storleken som räknas =)
Det kläckte inte mycket när jag var där men efter att snackat med några andra från klubben så fick jag veta att det hade varit mycket kläckningar mitt på dagen. Jag fiskade med en imitation av Baetis Rhodani och en lite större brun ”hasarfluga” och det fungerade bra.
Jag hoppas det blir mera svängar ska jag nog hinna med även om tiden blir mindre och mindre inför bröllopet. Jag ska nämligen gifta mig i början av juni och hoppas på att Danican väljer att kläcka innan eller efter =)

Flugfiske Äntligen!!
Fin liten öring från klubbån

Publicerat i flugfiske Klubbån, Öring | Etiketter flugfiske , | 3 kommentar

Flugbindning: Harörenymf

Dags för ett av mina absoluta favoritmönster – Harörenymfen!
Detta mönster är extremt lätt att binda och också ett extremt effektivt mönster att fiska med – det liknar de flesta typer av nymfer tillräckligt mycket för att fisken ska ta dem. Bind upp utan förtyngning (eller med lite blytråd) för sjöfiske och rejäl förtyngning (guldskalle + ev. blytråd) för strömmande vatten.
Skulle jag bara få ta med mig ett mönster till en öde ö så skulle det vara harörenymfen – utan tvekan!

Flugfiske Flugbindning: Harörenymf

Ingredienser
Krok: Grubber/tjecknymfkrok #10-20
Ev. förtyngning: Guldskalle
Ribbing: Wire (guldtinsel för större storlekar)
Kropp: Hardubbing

Publicerat i flugfiske Flugbindning | Etiketter flugfiske , , | 1 kommentar

Flugbindning: D’s Rubber Legged nymph

Dags för nästa flugbindningsvideo! Denna gång är det ett eget nymfmönster med bland annat André Bruns polychenille. Jag var extremt förkyld när denna videon spelades in, men det får ni ha överseende med…

Flugfiske Flugbindning: Ds Rubber Legged nymph

Ingredienser
Krok: Nymph/torrflugekrok (#14)
Ribbing: Wire (guld)
Kropp: Polychenille
Thorax: Hardubbing
Ben: Gummi (svart)
”Vinge”: Flash (rainbow)

Publicerat i flugfiske Flugbindning, Flugfiskefilmer | Etiketter flugfiske , , | 4 kommentar