Månadsarkiv: april 2011

En liten tripp till Klubbsjön

I dag blev det en liten tripp, på ca 3 timmar, till Klubbsjön i Habo. Vädret var strålande sol och lite blåsigt. Efter en helg i Tiveden så hade man höga förväntningar på vakande fisk. Vilket togs ner ganska fort. Sjön var helt lugn. Jag vandrade runt länge och letade vak. Längs med kanterna på sjön kryllade det verkligen med fjädermygg. Och det syntes även till en och en annan Bibio. Så jag testade lite här och där med små fjädermyggs imitationer men inget resultat.

Flugfiske En liten tripp till Klubbsjön

Jag började bli otålig och testade med streamer och div landinsekter men det tycktes inte locka fisken. Om det nu fanns någon fisk. Den ända aktivitet jag såg var två små vak, annars va det helt dött.
Vädret började ta en annan vändning och jag packade i hop mina grejor och satte mig i bilen, precis lagom till att ett regnväder drog in. Så det blev inte någon fisk denna gång. Och man blir alltid lika bedrövad när sådant händer. Men men det är ju fortfarande aprill och fisken kanske inte ricktigt har hunnit vakna ur vinterdvalan än. så det får bli ett nytt försök snart igen. Men innan dess ska jag ta mig ut till klubbån utanför jönkping och se om jag inte kan lura upp någon fin vildöring. Det börjar ju dra ihop sig till åsländekläckning (Baetis). Mer om det kommer på bloggen.
ha det gött så länge.

Flugfiske En liten tripp till Klubbsjön

Publicerat i flugfiske Hökensås, Regnbåge | Etiketter flugfiske , , | 2 kommentar

Flugbindning: D’s CDC & Foamkläckare

Var längesedan vi publicerade några flugbindningsvideor på bloggen, men nu är det dags igen. De närmsta veckorna kommer vi att publicera ett flertal videor på en del nya och en del mer klassiska mönster.
Först ut är en kläckare bunden på Klinkhammerkrok med både CDC och Foam. Torrflugor med CDC binds ofta med CDC för att de ska flyta bra – nackdelen med CDC är att du snabbt tappar flytförmåga och efter en fisk så är det bara att byta fluga…
Just i detta mönster är CDC:n inte med för flytförmågan (det sköter foamen istället) utan för att det är ett så livfullt material, jag gillar speciellt att binda kläckare med en tuss CDC i toppen liknande detta mönster. Om det fångar mer fisk vet jag inte, men det är magkänslan och tron på att det fungerar som oftast är nyckeln till att man till slut får fisk på sina flugor.

Flugfiske Flugbindning: Ds CDC & Foamkläckare
Den färdigbundna kläckaren.

Ingredienser
Krok: Partridge Klinkhammer Extreme (#18)
Ribbing: Wire (röd)
Kropp och thorax: Blandning av hardubbing och spectradubbing
”Vinge”: Foam (vit)
”Hackel”: CDC (grå)

Publicerat i flugfiske Flugbindning, Flugfiskefilmer | Etiketter flugfiske , , , | 2 kommentar

Årets första på torrfluga

Första långhelgen med möjligheter till flugfiske är slut – och vilken helg det blev. Jag (Daniel) lyckades landa årets första regnbåge och vilda öring på första helgen, vilken säsong det här kan bli!

Flugfiske Årets första på torrfluga
Vi hade helt underbart väder under helgens första riktiga flugfiskehelg.

Men vi börjar från början. Vi har planerat fem kortare (10-20 minuter) filmer under denna säsongen och påskhelgen har länge varit uppbokad för första filmen. V har skrivit och filat på manuset för att sedan skriva om det helt osv. Helgens fiske blev inte rktigt vad vi hade förväntat oss heller, så vissa delar fick vi göra om och tänka nytt kring på plats i skogen. Har ännu inte kollat igenom klippen, men känslan i kroppen känns som att vi har mycket bra material med oss hem…

Flugfiske Årets första på torrfluga
På programmet stod årets första film…

Med oss i helgen var även min bror Adam som ni sett i någon film tidigare samt hans tyske kompis Benni (mest känd som”tysken” hedanefter). Bennie hade aldrig tidigare fiskat (varken mete, spinn eller fluga). Så att kunna bjuda med honom till att dokumentera hans första fiske i en helt fantastisk miljö ute hos Tiveden Flyfish var verkligen kul!

Flugfiske Årets första på torrfluga
Benni a.k.a. ”tysken” fick en naturupplevelse många tyskar bara drömmer om!

Fisket var verligen speciellt denna helg. EXTREMT selektivt och svårt! Detta gav dock filmen en extra udd och visar på ett bra sätt hur tidigt vårfiske kan vara många gånger.
Men fisk blev det, hur många, vem som fick dem, hur det gick för tysken osv. får ni veta först när filmen kommer (förhoppningsvis i maj).

Nedan följer en specialare åt Bennie (These pictures are for you Bennie! Hope you’ll come with us another time – otherwise we’ll see you next time at the Oktoberfest by a lake fishing trout – right?!
Or in the bar wearing our newly bought lederhosen… only time will tell…);

Flugfiske Årets första på torrfluga
Flugfiske Årets första på torrfluga
Flugfiske Årets första på torrfluga

Publicerat i flugfiske Öring, Regnbåge, Tiveden | Etiketter flugfiske , , , , | 1 kommentar

Gäddfiske i Småland

Idag har vi varit ute och testat lyckan i gäddfiske. Och det är ju bara inse att när det gäller att ta gädda på  fluga har vi inte mycket koll.

Flugfiske Gäddfiske i Småland
Soligt och fint var det iaf.

Vi åkte ut till Daniels mormor och morfars sommarställe vid 9.00 på morgonen. Båten som vi skulle använda låg en bit upp på land och det blev lite bök tills vi fick i den i vattnet. Dessutom fattades det åror… så vi byggde två åror av träbitar vi hittade i skogen. Nä, såklart vi inte gjorde – man det hade varit riktigt coolt om det var sant! Vi ”lånade” grannens åror en stund…

Vi testade lite överallt längs med vassen och de grunda partierna i sjön. Mestadels stod vi och kastade från land men det blev lite från båten med. Men flugorna fick tyvärr röra sig obesvärade i vattnet. Man känner, när man står där ute i vattnet och svingar sitt spö, att man skulle nog ta tag i att läsa på lite om gäddfiske. Man vet inte om man fiskar på rätt sett eller om man står på rätt ställe. Samtidigt är det en helt underbar känsla att få dra på några lite längre kast nu på våren. Det bara spritter i kroppen av fiskeglädje!

Flugfiske Gäddfiske i Småland
Samuel övade prickkastning med feta flugor…

Men vi hade nog en del otur med. Gäddorna verkade inte vara på hugget idag. Det enda som hände var att Daniel fick ett påslag, på en wobbler, när vi testade lite trolling med spinnspö efter roddbåten.
Men med några försök till, och lite mer skinn på näsan, ska vi nog kunna få lite fina gäddor på fluga med. Men det får bli en annan gång.

Flugfiske Gäddfiske i Småland
Daniel testar med popper och haspelspö.

Vi fiskade fram till 14.15 och sen blev det en köttbullebaguett i solvärmen och en hel del planerande kring nästa helgs filmprojekt innan jag skjutsade Daniel till bussen.

Nu till påskhelgen ska vi rikta in oss på Öring och Regnbåge (så då lär vi känna oss hemma igen) för vårt nästa filmprojekt om tidigt vårfiske i sjö. Så häng med på bloggen för nu börjar det hända lite mer på fiskefronten.
Daniel pratade även om att han kanske tar en sväng ut på havsöringsfiske i Stockholm i veckan. Så det kanske dyker upp nått inlägg om det med.
Ha det gött.

Publicerat i flugfiske Gädda | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Gädda på fluga i helgen

Flugfiske Gädda på fluga i helgenVarje år när isen släpper så tänker jag samma sak – jag borde ut och testa efter lite storgädda nu när leken är på g. Varje år blir det av någon anledning ingenting av det – det kommer alltid något emellan.
Men nu, i år ska det bli av!

Vart det blir exakt är inte säkert, men på söndag blir det i alla fall ett försök att för första gången få gädda på fluga.
Ev. blir det ut till familjen sommarstuga och sjön där. Brukar vara ett säkert kort på sommaren när det gäller gädda i 1-2-kilosklassen, men vi har sett betydligt större gäddor, någon på upp mot 6-7 kg. Och är det någon tid på året man ska lyckas ta en sådan donna så är det nu!
Mer information under helgen eller i början av nästa vecka!

Publicerat i flugfiske Gädda | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

DS flugfiske inleder samarbete med Imago

Vi är mycket stolta över att kunna presentera Imago som vår första samarbetspartner!
Imago för oss står för något nytt och spännande med fokus på kvalitét – något vi vill bli förknippade med i det vi gör.
Vi får se vart samarbetet leder, i helgen blir det ut att testa deras midjevadare och jacka när vi ska köra första gäddpasset med fluga. Det andra gäddfisket med fluga vi (Daniel och Samuel) någonsin gjort tillsammans faktiskt… men mer om det efter helgen!

Ett stort tack till Imago som verkar gilla och tror på det vi gör!

Flugfiske DS flugfiske inleder samarbete med Imago

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Nu finns vi på Facebook också!

För er som inte följer oss via Twitter finns nu möjligheten att istället följa oss via Facebook!
Sök upp ”DS flugfiske” på Facebook eller klicka på ”Like-knappen” nedan för att börja följa oss.

Oavsett om ni väljer att följa oss eller inte via Facebook så klicka på ”Gilla-knapparna” uppe till höger på våra inlägg så ser vi vad du gillar och kan skriva mer om dessa ämnen.

På Facebook kommer vi löpande att uppdatera vad som händer samt köra några happenings i form av tävlingar och liknande.

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Klubbåa och Klubbsjöa

Som jag tidigare berättat så har jag (Samuel) gått med i hela två fina fiskeklubbar i år. Den ena med vild öring i strömmande vatten och den andra med inplanterad regnbåge i sjö. Igår var jag förbi i ett av de strömmande vattnen som jag har tillgång till, och tittade på det för första gången. Det var faktiskt en bredare å än vad jag trodde, och det är ju positivt. Iofs. så var det antagligen några decimeter för mycket vatten nu när snösmältningen är i full gång. Men det såg riktigt fint ut!

Flugfiske Klubbåa och Klubbsjöa
De övre delarna var mer snåriga och ån delade upp sig i flera delar. Forsen var hård nu med det höga vattenflödet

Flugfiske Klubbåa och Klubbsjöa
Flugfiske Klubbåa och Klubbsjöa
Nedre delarna av sträckan var lite lugnare och här testade jag även några kast med en liten streamer. Men kände inget. Nästa gång får det bli lite mera fiskande och det ser jag fram emot.

Idag tog jag mig ut till en av sjöarna som jag har tillgång till i den andra klubben. Sjöarna ligger inte långt hemifrån. Så jag tog mig dit på ca 10 min. Jag har åkt förbi många småsjöar här runt omkring för att se om isen börjat släppa. Och nu senaste dagarna har det varit isfritt i alla jag tittat till. Men i klubbsjön var det tyvärr en hel del is kvar så jag svingade inte mitt spö denna gång. Men det var kul att gå lite runt sjön och kolla. Även här var det ca 3 decimeter över det normala.

Flugfiske Klubbåa och Klubbsjöa

Linda (min sambo) följde med mig ut denna gång. Efter en runda längs med sjön så tittade jag bakåt och såg att hon hade hela benet ner i vattnet.
-Jag skulle bara titta om isen var hård och det var den inte, fick jag till svars på min förvånande blick. Efter jag dragit upp henne ur vattnet så var det dags att åka hem. Det blir snart ett återbesök här tror jag. Om någon dag så är nog isen helt borta.

Flugfiske Klubbåa och Klubbsjöa
Mycket vatten är det. Vi fick plöja genom en redig pöl på vägen.

Flugfiske Klubbåa och Klubbsjöa

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd

Trout Area Flyfishing – Mässversionen

På Flugfiskemässan, Sportfiskemässan samt Flugfiskets mästare under våren har en ihopklippt specialversion av våra tre Trout Area-filmer visats. En hel del nya scener och framförallt är den helt nyklippt ur ett lite annorlunda perspektiv.
Vi blev själva nöjda med resultatet, men kolla och bedöm själva.

Publicerat i flugfiske Flugfiskefilmer, Tiveden Flyfish testfiske 2010 | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Sportfiskemässan på Elmia.

I år så anordnades sportfiskemässan på Elmia i Jönköping. Och det var ju givet att vi skulle dit.
Daniel kom ner redan på fredagen och det blev en Baltak tur på lördagen (som ni kan läsa om i föregående inlägg) och sen på söndagen blev det mässa =)
Vi gick upp relativt tidigt efter att ha suttit på Bishop Arms  och snackat skit och svept några öl kvällen innan. Kl var ca 11.00 när vi väl hade tagit oss in på mässan. Och där var det full rulle. Mycket folk och många montrar som innehöll allt inom sportfiske. Vi gick genast bort till flugfiske avdelningen för att besöka lite bekanta ansikten. Tex så hade Tiveden Flyfish en monter, även på denna mässan, och dom körde våra filmer flitigt i sin tv där. Vi spenderade inte så jätte mycket tid på mässan utan vi satt mycket av tiden och pratade med folk om diverse kommande projekt och dylikt. Och det blev en väldigt givande dag tycker jag även om man kanske skulle velat ha sett mässan lite mer än vad man gjorde. Men prioriteringana kändes helt rätt med en Baltak tur på lördagen och lite mässa och möten på söndagen.

Flugfiske Sportfiskemässan på Elmia.
Daniel lyssnar ihärdigt på vad Andreas (Tiveden Flyfish) har att säga om mässan.

Det man kan säga om mässan i jämförelse till Flugfiskemässan så var den här mycket större och mycket mer påkostad. Det verkade hända lite mer på sportfiskemässan med tävlingar och sånt. Det som där emot kändes lite sådär var uppblandningen av montrarna. Dom hade delat upp det lite och de flesta flugfiskegrejorna låg på samma ställe. Men det fanns också lite annat inslängt lite varstans bland flugfiskemontrarna och det gjorde att det verkade rörigt.
Men nästa år blir det i Stockholm och då är det väl inte helt omöjligt att man kommer åka två mässvändor dit. Men nu får det vara nog med mässor och filmtittning. Nu vill jag komma i gång med fisket riktigt ordentligt. Ha det gött på er

Flugfiske Sportfiskemässan på Elmia.
Full fart på flugbindargatan

Flugfiske Sportfiskemässan på Elmia.
En bild säger med än tusen ord. The total PIMP

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd

Baltakpremiär 2:a april

Ja då har vi avklarat den stora premiären i Baltak. Det var jag (Samuel), Daniel och vår fiskebroder Olof.
Vi gick upp tidigt och var där runt 8. Ingen sol denna dag men varmt var det i luften. Temperaturen i luften låg runt 10 plussgrader men i vattnet var det värre. Där var det inte mer än ett par grader. Vattenståndet var som det brukar vara vid denna tiden – ca. 40 cm för högt och mycket grumligt. Vi förstod redan att fisket inte skulle bli så bra. Men vi hade fel!
Under de förhållanden som var så hade vi faktiskt riktigt bra fiske. Daniel var först ut att dra en regnbåge. Han gick målmedvetet ner till djuphålan ovan bron i zon 1 och det högg.

Flugfiske Baltakpremiär 2:a april
Daniels båge är snabbt ut i det fria igen

Faktum är att detta ställe skulle visa sig vara det enda ställe som vi lyckades lura upp fisk på. På en sträcka på ca 50 – 60 m fick vi all vår fisk för dagen, även fast vi fiskade av de flesta hotspotsen och lugnflyten under dagen.
Efter Daniels första fisk så släppte det för mig och jag plockade en båge jag med. Daniel svarade med att ta hela 4 bågar till innan lunch! Jag som antagligen hade tappat lite drillningsteknik över vintern fick nöja mig med ett par tappade.
Lunchen fick, inte helt oväntat, bli en pizza. Och sega som vi var, efter att ha vadat runt i det kalla vattnet, så blev det en lång lunch.
Flugfiske Baltakpremiär 2:a april

Efter lunch så fortsatte fiskandet och jag lyckades landa en båge till och tappa två. Varav den ena fick en väldig fart som bara inte gick att stoppa. Slutet blev när fisken smet under en stock och jag var tvungen att knipa åt rullen – surt men det är sånt som händer.
Daniel verkade ha tacklat av efter sitt briljerande innan lunch, och som man tidigare har erfarit så är det inte så konstigt, Daniel får bara inte fisk efter en kebabpizza i Tidaholm.
Flugfiske Baltakpremiär 2:a april
Olof tar en middagslur i gräset

Vad Olof beträffar så hade han en riktigt seg förmiddag. Han harvade på men kände inget. Frustrationen växte och växte tills han helt utan förvarnig får en båge. Och då släpper det! Han hinner knappt doppa flugan innan nästa hugger. På bara några minuter så har han landat tre fiskar och tappat två. Så för att summera denna fiskedag så tycker jag att det var en helt ok dag i Baltak. Vi fick ändå 10 landade fiskar, varav en öring, på tre man och vi tappade även flera stycken. Man börjar känna att man är på banan igen och att torrflugefisket inte är långt borta nu.  Vad som fungerade bäst idag var lite olika varianter av husmask. Några bågar togs även på streamer i gälla färger.

Flugfiske Baltakpremiär 2:a april
Olof med en båge på ca 500g. Alla bågar vi tog denna dag låg runt halvkilot

Flugfiske Baltakpremiär 2:a april
Och här har vi mig med en öring som Olof fiskade upp. Jag snodde äran och tog en fin bild med öringen

Publicerat i flugfiske Baltak, Övrigt | Etiketter flugfiske , , | 11 kommentar