Baltak – nya zoner och fiskebestämmelser

Ny säsong, och nya regler i Baltak… det här går att läsa på Hökensås hemsida:

”Från och med imorgon, 15 mars, kommer Baltaks Flugfiskesträcka nydanas när det gäller såväl fisketänk som struktur. Vi har valt att lyssna till de åsikter och förslag vi får in angående vårt populära fiske i Baltak och kommer från och med imorgon med några nyheter:

  • Höjt minimått på öring – till 50 cm.
  • Ny zonindelning – från 6 till 4 zoner. Ny zonkarta:

Flugfiske Baltak   nya zoner och fiskebestämmelser

  • Vadningsförbud – i zon 2 och zon 4.

Vadningsförbudet inför vi för att öka allas trivsel. Fisken kommer på de här zonerna (2 och 4) inte bli störd av idel vattenaktivitet vid vadning och därmed ställa sig närmare kanterna och bli mer ytaktiv. Något inte minst torrflugeentusiasten, eller den som fiskar vid varmare vattentemperaturer under sommaren kommer kunna dra nytta av. Vadningsförbudet på de här två zonerna innebär i praktiken att vattenytan inte får brytas överhuvudtaget av vare sig vadarutrustade eller stövelförsedda fiskare. Om vi alla hjälps åt följa detta kommer det förmodligen bli ett stort lyft för fisket.

I praktiken innebär detta alltså att de öar som finns på zon 2 och 4 inte går att nå ut till i dagsläget. Det kommer också finnas en del sidor av ån som blir mer svårfiskade, något vi hoppas på kommer stimulera till inträning av såväl kastteknik som smygfiske.

I dagsläget har vi inte valt att kvotera fiskekorten, utan hoppas på att vadningsförbudet kommer öka trivseln och erbjuda alla fiskare, såväl stora som små, nybörjare som proffs, en möjlighet att finna trivsel vid vårt vatten. Vi ber er observera att i de två zoner där vadning är tillåten inte innebär att man kan vada hursomhelst, det är fortfarande viktigt att visa hänsyn till fisk (vada inte i djuphålor etc) och medfiskande.”

Det innebär alltså att nedan strömmarna från bron i zon 1 gäller vadningsförbud, detta förbud gäller ända ner till strömmarna innan Bältebärgapoolen (alltså de tidigare zon 2 och 3). Vadningsförbud gäller även hela sträckan nedanför ruinpoolen.
Om detta kommer att förändra fisket så som de önskar (fisk närmare kanterna och mer vakvillig i de zoner med vadingsförbud) återstår att se – jag är den första att välkomna det om det blir det faktiska resultatet!

Bra också med ett höjt minimimått på öringen, även om jag inte hade haft något emot att de satte stopp helt för upptagandet av öring.
Nu hoppas vi att alla kan följa de nya reglerna – annars får vi hjälpa varandra att följa reglerna… Vore extremt kul om detta fungerade och fiskens beteende faktiskt förändrades.Det här inlägget postades i Baltak och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Baltak – nya zoner och fiskebestämmelser

  1. Sussi skriver:

    Ska verkligen bli spännande att besöka ”nya” Baltak!! Vi ses på Elmia, ska jobba lite för fjällorna men kommer nog att strosa runt med kameran och försöka fånga lite kändisar på bild!!

  2. Daniel skriver:

    Då lär vi ses på mässan, och säkerligen i baltak under våren också!