Månadsarkiv: mars 2011

Ny kamera

Ja eftersom det bara är daniel som har filmkamera för tillfället och i sin tur bor i stockholm så var det dax att införskaffa sig en egen. Det blev en Canon 600D med ett EF-S 18-55 IS II för min del. (Daniel är ju lite stekigare än jag, och har kameran snäppet över min. Canon 60D) Jag sitter just nu och läser lite instruktionsbok.. kanske inte så manligt men jag har märkt, igenom åren, att det snabbar på en del vid inlärningen av kameran :-)
Så nu till helgen kommer det garanterat bli en del fotande och filmande på både Baltak premiären och Sportfiskemässan. Så håll er uppdaterade.

Flugfiske Ny kamera

Publicerat i flugfiske Övrigt | Kommentering avstängd

Sportfiskemässan och premiär i helgen

Man är som en uppblåst ballong på väg att brista snart – i alla fall känns det så efter snart fem månader utan fiske. Sverige suger verkligen ibland – speciellt på vinterhalvåret!
Idag när man vaknade så hade värmen och vårens intåg förbytts till ett vitt snölandskap igen – så besviken!

Men nu skymtar man ändå lite hopp. På vägen till jobbet idag ser jag att isen börjat att släppa ordentligt trots den nya snön och en kall natt. Flugfiskemässan är redan avklarad – det brukar vara ett säkrare vårtecken än att leta efter krokusar i rabatter!
Men det allra bästa – det är dags för premiär i Baltak till helgen! Och det får det bli oavsett väder och vind – nu jäklar ska det kastas fluga igen!
Förra året var det premiär 26/3 (läs mer om det här) – alltså en vecka senare i år, surt att inte kunna fiska förens i april… Fisket förra året var riktigt dåligt – inte en landad fisk på två dagar. Läser man inlägget från förra året så verkar det som att det är streamers som gäller, tunga sådana för att komma ner i det förhöjda vattenståndet, något att binda upp i veckan alltså… Risken är dock stor att det är riktigt mycket folk som känner likadant som vi och stränderna kring Tidan är fullsmetade med folk. Men vad gör det egentligen? Jag är grymt glad att bara få släppa ut den rostiga kastarmen och få känna draget i spöt. Så här såg det ut i Baltak för ett år sedan, ser inte så inbjudande ut egentligen…:

Flugfiske Sportfiskemässan och premiär i helgen

Flugfiske Sportfiskemässan och premiär i helgen

Sportfiskemässan är nu till helgen också, var några år sedan jag besökte den (även då i Elmia). Kommer ihåg att det var lite flugfiske och en massa jerk då. Men då var jerk helt nytt så gissar att nyhetens behag kring detta har lagt sig och det verkar som att mässan satsat på flugfiske i år. Fler intressanta utställare än på Flugfiskemässan sett ur ett flugfiskeperspektiv – alla de stora tillverkarna finns representerade.
Ska bli kul att träffa lite folk igen, finns en del personer som vi snackade med på Flugfiskemässan som vi ska återuppta tråden med i helgen… får se vad det mynnar ut i.

Vi återkommer med en status kring Baltak i helgen. Vore kul med lite myggpuppefiske, men tror att vattnet är för högt, kallt och grumligt för detta. Men drömma kan man ju alltid – de har man ju gjort i ett halvår nu, så varför inte fortsätta?

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske , | 9 kommentar

Snart snart…

Ja nu börjar snart fåglarna kvittra och solen titta fram lite oftare. Vårkänslorna tar vid och fiske suget ökar för var dag. Det har blivit en hel del bindande nu av olika mönster som man vill testa ute vid vattnet.

I går var jag på årsmöte med Habo fiskeklubb som är en av två fiske klubbar som jag gått med i. Den andra heter Södravätterbygdens flugfiskeklubb och är den klart intressantaste av dom båda. Habo har två fina skogssjöar med inplanterad regnbåge och öring. Och det är ju nice. Men om man jämför det med Södravätterbygdens flugfiskeklubbs strömsträckor med vild öring så faller det platt. Det ska bli riktigt roligt att få se alla dessa vatten. Varje dag närmare islossning gör att abstinensen ökar.
Och jag hoppas det inte ska vara långt kvar nu tills första fångade fisken visas på bild här på bloggen.

Så håll er uppdaterade.
Ha det gött..

Publicerat i flugfiske Övrigt | 2 kommentar

J:son-flugor

Ja, nu en vecka efter mässan så har man hunnit att testat på j:sons flugmönster lite. Beställde lite verktyg och material i början av veckan och det tog bara nån dag sen låg det i brevlådan.
Det är roligt att se att det är rätt så enkelt att få till riktigt fina flugor ändå. Sen så är det väl ett rätt stort steg att binda så snygga som j:son själva gjorde på mässan. Ett litet krux med detta sätt att binda, tycker jag, är att man måste inhandla så många olika verktyg för vingarna. Man måste ha vingbrännare för varje storlek och imitation. Bakkropparna blir riktigt fina och man kan ju köra med dom och sen använda vingar som man bruka, typ CDC eller dylikt. Men om man är villig att slänga iväg nån tusenlapp och inhandla alla verktyg och material så kan man räkna med att ha de absolut coolaste flugorna vid ån! Får väl se om man efter några månader står man där med hela kittet kanske.
Men jag vill nog göra lite fisketester med flugorna först.

Här är mitt första försök med J:sons teknik. Den ena fick lite kort bakkropp men annars så ser det rätt hyfsat ut tycker jag nog.
Mera utförliga bindbeskrivningar kommer i framtiden.
Flugfiske J:son flugor

Material, verktyg och beskrivningar hittar ni på: J:son.

Publicerat i flugfiske Flugbindning | Etiketter flugfiske , | 2 kommentar

Baltak – nya zoner och fiskebestämmelser

Ny säsong, och nya regler i Baltak… det här går att läsa på Hökensås hemsida:

”Från och med imorgon, 15 mars, kommer Baltaks Flugfiskesträcka nydanas när det gäller såväl fisketänk som struktur. Vi har valt att lyssna till de åsikter och förslag vi får in angående vårt populära fiske i Baltak och kommer från och med imorgon med några nyheter:

  • Höjt minimått på öring – till 50 cm.
  • Ny zonindelning – från 6 till 4 zoner. Ny zonkarta:

Flugfiske Baltak   nya zoner och fiskebestämmelser

  • Vadningsförbud – i zon 2 och zon 4.

Vadningsförbudet inför vi för att öka allas trivsel. Fisken kommer på de här zonerna (2 och 4) inte bli störd av idel vattenaktivitet vid vadning och därmed ställa sig närmare kanterna och bli mer ytaktiv. Något inte minst torrflugeentusiasten, eller den som fiskar vid varmare vattentemperaturer under sommaren kommer kunna dra nytta av. Vadningsförbudet på de här två zonerna innebär i praktiken att vattenytan inte får brytas överhuvudtaget av vare sig vadarutrustade eller stövelförsedda fiskare. Om vi alla hjälps åt följa detta kommer det förmodligen bli ett stort lyft för fisket.

I praktiken innebär detta alltså att de öar som finns på zon 2 och 4 inte går att nå ut till i dagsläget. Det kommer också finnas en del sidor av ån som blir mer svårfiskade, något vi hoppas på kommer stimulera till inträning av såväl kastteknik som smygfiske.

I dagsläget har vi inte valt att kvotera fiskekorten, utan hoppas på att vadningsförbudet kommer öka trivseln och erbjuda alla fiskare, såväl stora som små, nybörjare som proffs, en möjlighet att finna trivsel vid vårt vatten. Vi ber er observera att i de två zoner där vadning är tillåten inte innebär att man kan vada hursomhelst, det är fortfarande viktigt att visa hänsyn till fisk (vada inte i djuphålor etc) och medfiskande.”

Det innebär alltså att nedan strömmarna från bron i zon 1 gäller vadningsförbud, detta förbud gäller ända ner till strömmarna innan Bältebärgapoolen (alltså de tidigare zon 2 och 3). Vadningsförbud gäller även hela sträckan nedanför ruinpoolen.
Om detta kommer att förändra fisket så som de önskar (fisk närmare kanterna och mer vakvillig i de zoner med vadingsförbud) återstår att se – jag är den första att välkomna det om det blir det faktiska resultatet!

Bra också med ett höjt minimimått på öringen, även om jag inte hade haft något emot att de satte stopp helt för upptagandet av öring.
Nu hoppas vi att alla kan följa de nya reglerna – annars får vi hjälpa varandra att följa reglerna… Vore extremt kul om detta fungerade och fiskens beteende faktiskt förändrades.

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske , | 2 kommentar

Flugfiskemässan 2011 – sammanfattning

Då var man tillbaka i verkligheten igen – is, blask och jobb. Men för en helg fick man prata av sig, få nya intryck av vildmark och flugfiske och träffa en massa trevligt folk!
Mässan i år var något mindre än föregående år, lite färre butiker och främst så lyste tillverkarna med sin frånvaro (de enda som var där var MSX och Imago) – var håller ni andra hus?
Personligen så tycker jag att föredragen och kastarean höll betydligt mer intressanta namn föregående år. I år saknades det internationella namn som ger mässan lite extra krydda, A.K Best var väl egentligen den enda som kommit ”långväga” för att köra ett föredrag.

Fredag
Vi åkte dit först på fredagen för att hälsa på några välkända ansikten och med vetskapen om att fredagen skulle vara betydligt lugnare än nästkommande dagar – och det var den. Riktigt trevligt att vandra runt utan att trängas och kunna snacka med utställare utan att känna att man är i vägen eller stör. Var kul att se våra filmer snurra i Tiveden flyfishs monter – det verkade dessutom vara mycket uppskattat av många besökare under helgen.

Lördag
På lördagen var vi tillbaka, vi kom dit strax efter 12 – och nu var det full rulle på mässan! Trängsel och mycket folk – kul för de som ställde ut, stundtals svårt att komma fram till utställare för oss besökare. Efter en sväng på vildmarksmässan blev vi fyra par ullsockor rikare samt jag fick tag i ett schysst underställ som säkert kommer till användning under årets fjällfiskeresa. William och Peter som är kända från diverse fiskeserier på tv anordnade under dagen en auktion för Älvräddarna. Mestadels spön och rullar som auktionerades ut. Tyvärr var inte trycket från budgivaren något speciellt, en stor miss som man gjorde enligt mig var att man nästan enbart auktionerade ut utrustning i klass 6-9. Gissar att merparten på mässan har huvudintresse öringsfiske – en klar miss från auktionshållarna. Fanns ett paket med rulle och spö i klass 2 från Guideline som jag var riktigt sugen på – detta blev det direkt flera budgivare på vilket visar att intresset var för lägre klasser… Tror att pengarna auktionen drog in hamnade runt 35 000 kr – välbehövliga pengar till Älvräddarna!

Flugfiske Flugfiskemässan 2011   sammanfattning
William och Peter drar fiskehistorier under auktionen.

Söndag och sammanfattning
Sista dagen (söndag) blev en kortare dag. Något snabbt inköp av något man spanat in under helgen och några sista snack med olika personer man träffat under helgen – sedan bar det hemåt mot Jönköping för Samuel och en intensiv flugfiskehelg (utan flugfiske) var till ända.

Det är väldigt kul att höra all uppskattning folk delger sig kring våra filmer – det gör all tid vi lägger ner på detta värt varenda minut och krona! Ett flertal personer högg tag i oss under mässan och tackade för fina och roliga filmer. Ett speciellt tack till er som gav oss sådana smickrande komplimanger!

En annan höjdpunkt under mässan var enligt mig J:sons monter. J:son har tagit fram en serie med material och verktyg för att binda realistiska foamflugor som är högst fiskbara. De har tidigare lanserat sina produkter i USA men satsar i år på att få ut deras produkter på den svenska marknaden. Jag har köpt deras ”Body pins”  tidigare men inte riktigt lyckats så bra med bindningen – nu hade den dessutom kommit i en ny version som verkar lite smidigare – så blev att beställa sådana från nätet direkt när man kom hem (var slut på mässan). Efter Claes (grundare av J:son) demonstration av deras material och hur man ska binda med deras ”Body pins” måste jag säga att deras system är grymt när man fått in känslan för det!

Vi syns i Jönköping på sportfiskemässan om ca. 3 veckor!

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske , | 2 kommentar

Dags för flugfiskemässan 2011

Snart är flugfiskesäsongen här – det märks inte minst genom att Flugfiskemässan är nu i helgen. Naturligtvis kommer vi att vara där, både fredag och lördag.
Nytt för i år att vi faktiskt kommer att finnas med på ett hörn i en av montrarna, monter A41:25 som tillhör Tiveden Flyfish närmare bestämt. I deras monter kommer film att visas från vårt testfiske av deras vatten i höstas. Vi har klippt en specialversion inför flugfiskemässan men tror att de även tänkt visa orginalfilmerna och den version som visades på mini-mässan i Halmstad (Flugfiskets mästare). Naturligtvis kommer vi att hänga en del i deras monter för att snacka med intresserade besökare och göra lite reklam för våra filmer och vår blogg.
Ser ni oss, tveka inte att hugga tag i oss och snacka lite flugfiske!

Flugfiske Dags för flugfiskemässan 2011

För egen del handlar det om att kolla in lite nya prylar. Bland annat ska jag testa nya vadare och kommer att spendera en hel del tid på vildmarksdelen av mässan för att kolla på grejer inför årets stora fjällresa.
Dessutom blir det att tjöta en hel del med människor i branschen och förhoppningsvis ska vi kunna få en eller två företag intresserad av att stötta oss i våra kommande projekt under året (som är riktigt riktigt intressanta om allt kommer att klaffa).

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | 3 kommentar

Spent spinner

En fluga som allt för ofta lyser med sin frånvaro i boxen är spent spinnersen. Mörkret faller och små små sippvak sprider ut sig över ytan. Vid den tiden kan det vara guld värt att ha en spent spinner på tafsen.

Den flugan jag har bundit har jag bundit mörk, det är för att en mörkfluga på kvällen ger en mycket starkare silhuett. Flugan är mycket smidig att binda.

Använd en vanlig rak torrflugekrok och börja med att binda in två syntet-sjärtspröt eller dylikt. Dubba sedan en taperad kropp men mörk flyrite och linda ett brunt tupphackel över thorax. Klipp sedan hacklet på över och undersidan och flugan är färdig.

Flugfiske Spent spinner

Flugfiske Spent spinner

Bind upp i flera storlekar så täcker man många dagsländearter.

Publicerat i flugfiske Flugbindning | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd