Två vändor till Baltak

Dag 1
Det var dåligt att göra på jobbet i veckan och jag blev hempermiterad måndag. Detta blev såklart ett perfekt tillfälle att besöka gamla goa Baltak. Jag anlände kl halv 11 och vädret hade gått från minusgrader på natten till 4 grader varmt och solsken. Jag vandrade ner bredvid ån och förundrades av att så många hade ledigt en måndag. Minst 10 andra fiskare stod utställda längs med ån och kastade streamers. Själv var jag ute efter någon vakande fisk, men jag förväntade mig inte mkt. En oförtyngd grön nattsländepuppa fick bli första flugan för dagen och en tappad fisk var resultatet på den. Efter jag vandrat ner till Bälteberga och tillbaka upp till zon 2 så fastnade jag, vid en lungflytade sträcka, av ett vak. Jag satte mig ner och tittade ut över ån och det vakade igen. Såg inte mycket på vatten ytan mer än massa löv från de överhängande träden. Så jag började med en myra och fortsatte senare med en geting och fortsatte med alla landinsekter i boxen men fisken verkade inte intresserad.
Vaken stannade av och jag begav mig uppåt till zon 1. Satte på två små harörenymfer och började dra fisk. Eller om man kan kalla det för fisk, jag fick upp massor med 10 cm regnbågar som måste ha smitit från dammarna. Jag flyttade på mig och fick ännu en liten, men jag fick även några stycken i klassiska storleken på runt ett 1kg.  Efter detta vandrade jag tillbaka till de vakande fiskarna i den lugna delen i zon2. Vaken kom oftare nu och jag kunde konstatera att fisken tog någonting under ytan. Jag testade massor med olika nymfer och diverse torrflugor men ingen lycka förrens jag slängde på en liten liten harörenymf, som funkat bra i zon 1, och det slog till på andra kastet. Ingen bjässe men skönt att lyckas lura fisken som jag lagt mer minst två timmar och säkert 15 flugbyten.. Efter detta så kände jag mig nöjd och åkte hem.

Flugfiske Två vändor till Baltak

Dag 2
Enlig min kollega på jobbet så skulle jag jobba idag. Så jag åkte in till jobbet och fick vända igen – jag inte skulle komma förrens imorgon. Ett missförstånd som fick mig att ta ännu en vända till Baltak. Vädret såg likadant ut som gårdagen men fisket var betydligt trögare. Jag lyckades lura upp ett gäng bågar i zon 1 och en öring nere i Bälteberga annars va det dött. Det var mer folk idag och vad jag noterade igår när jag åkte va att det hade packats på med bilar inför måndags kvällen, så det kan ju varit en orsak. Jag spenderade även denna dag ett par timmar vid lugnsträckan i zon 2 där det fortfarande var fart på bågarna. Men idag var dom ännu mer selektiva. Testade allt jag förmådde. tunnaste tafsen och minsta fjädermyggan men det gick inte. Jag lyckades fånga in en liten dagslända som kom drivandes på ytan, och jag imiterade denna utan resultat. Det vakade precis brevid flugan ett par gånger så jag hade nog inte skrämt dom med linan. men men ibland så går det bara inte. Jag frös lite mera idag och jag stack hem framåt 13.30.
Men om ni har tänkt er en sväng till baltak så rekomenderar jag små små nymfer med guld eller silverskallar. Alla bågar jag fick tog antingen en grön eller en gul liten harörenymf i storlek 18 – båda hade guldskalle.

Flugfiske Två vändor till BaltakDet här inlägget postades i Baltak, Regnbåge. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.