Månadsarkiv: oktober 2010

Musfluga

Har aldrig fiskat med mus imitation förr och det kanske är nått att testa nästa säsong. Det ska ju funka bra på både Gädda och Öring. Min första musimitation blev en liten rackare på streamer krok 8. Svansen är en remsa polygarn som jag limmat i änden och kroppen är gjord med hjorthår som jag klippt ner på undersidan och huvudet. Ögonen är två små svarta pärlor och morrhåren är ett varv svart hönshackel som jag klippt över och under. Och nosen är svart bindtråd. Nu är det bara att se om den kan lura nån Gädda eller Öring till hugg.

Flugfiske Musfluga

Flugfiske Musfluga

Publicerat i flugfiske Flugbindning, Gädda | Etiketter flugfiske , , | Kommentering avstängd

Permitterad igen

Jaja men. Så var permitterad igen i tisdags. Och efter att ha räknat lite fiske kort hemma så insåg jag att jag hade en gratis vända till baltak. (10 gamla fiskekort ger en gratis tur)
Detta kom ju perfekt en dag som denna. Vädret var fint, inte så kallt som i helgen, med härlig sol. Jag kom inte iväg så speciellt tidigt och det blev inte mer än 3 – 4 timmar i baltak.
Denna dag så blev det nymffiske för hela slanten. Jag började min vandring uppe ifrån odlingen och fiskade mig nedströms. Jag hoppade över de klassiska tjecknymfställerna och satsade mer på de breda lite lugnare strömmarna där man kunde på långdistans fiska av lite nackar som jag vanligt vis inte fiskar vid. Man måste ju försöka vara lite ombytlig när det gäller baltak så att man inte tröttnar. Även om resultatet blir sämre. Jag lyckades iaf lura upp tre bågar på guldribbat haröra. Att få en fisk på ett ställe där man inte brukar få fisk är väldigt roligt. Jag fick två fiskar innan en nacke där jag en gång i tiden fick min första regnbåge i baltak. Har typ aldrig fiskat där sen dess vilket är konstigt eftersom det verkade fungera mkt bra denna gång.

Flugfiske Permitterad igen

Efter min lilla baltak tur så svängde jag förbi Hökesån (som går uppfrån vättern och genom habo) för att se om vätteröringen börjat vandra upp för att leka. Och visst hade den det. Jag såg många öringar stå i den grunda ån. Dom var groteskt stora skulle tippa på att den största jag såg vägde upp emot 6kg. Det såg nästan komiskt ut med så stora öringar i den lilla ån. men det var en riktigt vacker syn och jag kommer göra många mer besök vid ån under deras lek.

Publicerat i flugfiske Baltak, Övrigt, Regnbåge | Kommentering avstängd

Filmning i Tiveden flyfishs strömsträcka

Helgen spenderades i Tiveden Flyfishs strömsträcka. Tanken var att ta några fina bilder till ett av filmprojekten tillsammans med Tiveden Flyfish.
Inte många personer som fiskat i sträckan ännu, tack Andreas och Petter för att vi får chansen att vara bland de första på plats hos er!

Vi lämnade Habo vid 05.30 på lördagsmorgonen. Temperaturen visade ruggiga -1 grader, men ju närmare vi kom strömsträckan ju kallare blev det. Väl framme visade termometern -8 grader. Snabbt på med så mycket kläder man fick plats under vadare och vadarjacka och sedan bar det ut. Trots den tidiga uppstigningen vaknade man till ordentligt i kylan!

Strömsträckan var ca. 5km lång med ett par fina nackar med starkare ström och långa lugna stryk där träden hängde ut över vattnet. Det fanns många grunda lugnflytande delar, perfekta för sightfishing!

Flugfiske Filmning i Tiveden flyfishs strömsträcka

Förmiddagen blev dock seg. Petter mötte upp oss runt klockan 10.30 och lyckades lura någon båge. För mig och Samuel hände dock inte mycket. Troligtvis pga. kylan. Senare under dagen kom ”guide-Daniel”, och med sig hade han två varma kebabtallrikar – inte ofta man får direktleverans av kebab när man är mitt ute i skogen!
Eftermiddagen och kvällen blev betydligt bättre och jag (Daniel) lyckades landa två regnbågar i fin kondition! Dessutom tappade jag ett par st. Samuel lyckades tyvärr inte landa någon men hade några stycken på som gav några bra bilder ändå.
Strax innan mörkret föll avslutade vi för dagen och begav oss in till Karlsborg för lite mat och för att handla lite frukost till Söndagen. Därefter tog vi in på Granviks vandrarhem som visade sig vara ett riktigt mysigt vandrarhem med en härlig atmosfär!Flugfiske Filmning i Tiveden flyfishs strömsträcka

Söndagen var något varmare (-4 grader när vi kom fram till ån kl. 10) men solen värmde på bra under dagen och det blev en underbar höstdag. Pga. värmen kläckte en hel del fjädermygg och någon nattsländevariant. Men vaken var detta till trots mycket sporadiska och fisken extremt svår att locka till hugg. Ingen av oss fyra som fiskade hade något bra fiske. Fram till sista halvtimmen var Samuel helt lottlös under hela helgen, men han lyckades till slut lura upp en båge – skönt att slippa åka hem utan att ha landat någon fisk! Även jag lyckades ta en fisk på söndagen – på sista kastet!

Flugfiske Filmning i Tiveden flyfishs strömsträcka

Summa summarum en riktigt härlig hösthelg – soligt väder men något för kallt för att ha ett riktigt bra fiske. Tiveden flyfish strömsträcka ser mycket lovande ut – vi längtar till våren och danicakläckningen!

Publicerat i flugfiske Öring, Regnbåge, Tiveden | 1 kommentar

Två vändor till Baltak

Dag 1
Det var dåligt att göra på jobbet i veckan och jag blev hempermiterad måndag. Detta blev såklart ett perfekt tillfälle att besöka gamla goa Baltak. Jag anlände kl halv 11 och vädret hade gått från minusgrader på natten till 4 grader varmt och solsken. Jag vandrade ner bredvid ån och förundrades av att så många hade ledigt en måndag. Minst 10 andra fiskare stod utställda längs med ån och kastade streamers. Själv var jag ute efter någon vakande fisk, men jag förväntade mig inte mkt. En oförtyngd grön nattsländepuppa fick bli första flugan för dagen och en tappad fisk var resultatet på den. Efter jag vandrat ner till Bälteberga och tillbaka upp till zon 2 så fastnade jag, vid en lungflytade sträcka, av ett vak. Jag satte mig ner och tittade ut över ån och det vakade igen. Såg inte mycket på vatten ytan mer än massa löv från de överhängande träden. Så jag började med en myra och fortsatte senare med en geting och fortsatte med alla landinsekter i boxen men fisken verkade inte intresserad.
Vaken stannade av och jag begav mig uppåt till zon 1. Satte på två små harörenymfer och började dra fisk. Eller om man kan kalla det för fisk, jag fick upp massor med 10 cm regnbågar som måste ha smitit från dammarna. Jag flyttade på mig och fick ännu en liten, men jag fick även några stycken i klassiska storleken på runt ett 1kg.  Efter detta vandrade jag tillbaka till de vakande fiskarna i den lugna delen i zon2. Vaken kom oftare nu och jag kunde konstatera att fisken tog någonting under ytan. Jag testade massor med olika nymfer och diverse torrflugor men ingen lycka förrens jag slängde på en liten liten harörenymf, som funkat bra i zon 1, och det slog till på andra kastet. Ingen bjässe men skönt att lyckas lura fisken som jag lagt mer minst två timmar och säkert 15 flugbyten.. Efter detta så kände jag mig nöjd och åkte hem.

Flugfiske Två vändor till Baltak

Dag 2
Enlig min kollega på jobbet så skulle jag jobba idag. Så jag åkte in till jobbet och fick vända igen – jag inte skulle komma förrens imorgon. Ett missförstånd som fick mig att ta ännu en vända till Baltak. Vädret såg likadant ut som gårdagen men fisket var betydligt trögare. Jag lyckades lura upp ett gäng bågar i zon 1 och en öring nere i Bälteberga annars va det dött. Det var mer folk idag och vad jag noterade igår när jag åkte va att det hade packats på med bilar inför måndags kvällen, så det kan ju varit en orsak. Jag spenderade även denna dag ett par timmar vid lugnsträckan i zon 2 där det fortfarande var fart på bågarna. Men idag var dom ännu mer selektiva. Testade allt jag förmådde. tunnaste tafsen och minsta fjädermyggan men det gick inte. Jag lyckades fånga in en liten dagslända som kom drivandes på ytan, och jag imiterade denna utan resultat. Det vakade precis brevid flugan ett par gånger så jag hade nog inte skrämt dom med linan. men men ibland så går det bara inte. Jag frös lite mera idag och jag stack hem framåt 13.30.
Men om ni har tänkt er en sväng till baltak så rekomenderar jag små små nymfer med guld eller silverskallar. Alla bågar jag fick tog antingen en grön eller en gul liten harörenymf i storlek 18 – båda hade guldskalle.

Flugfiske Två vändor till Baltak

Publicerat i flugfiske Baltak, Regnbåge | Kommentering avstängd