Månadsarkiv: september 2010

Höstfiske på Hökensås

I lördags begav vi oss (Daniel, Smauel och Daniels bror Adam) ut på en tur till Hökensås. Efter att vi löst ut kort drog vi direkt till Lilla Havsjön – hela sjön låg spegelblank och dimman började försvinna när vi kom dit. Snabbt riggade vi spöna – alla körde på samma fluga, nattsländepuppa, i olika färger.
Fisken vakade kraftigt relativt nära land men ville inte ta vår puppor. Efter flera flugbyten (nymfer, baggar, sländor – ja det mesta testades) så gav vi upp och stack vidare till Enessjön.

Väl nere vid Enessjön möttes vi av en välfylld parkeringsplats och en smockfull sjö med folk utvadandes till armhålorna. Vi drog ett par kast där vi kom åt men vandrade snabbt vidare mot den lilla sjön Vita Tjärn. Här var det lugnare, tre personer fiskade i tjärnen.

Flera fiskar visade sig i runt randen med skräp som fallit ner i vattnet. Eftersom fisken så strikt cirkulerade runt skräpet gissade vi på att den gick och tog landinsekter som trillat ner i vattnet. Så på med baggar – men ingen lycka ändå, på med nymfer – ingen lycka – vad katten var det här?

Snett utanför mig (Daniel) visade sig en båge i ett lugnt head-and-tailvak. En liten stunds väntan och där – nästan på exakt samma ställe visade den sig igen. Fisken verkade lugn och sansad vilket är ett bra utgångläge. Då jag testat de flesta flugor i asken vid det här laget så knöt jag på en myra som jag fått av Samuel tidigare på morgonen. Placerade ut flugan i ett näst intill perfekt rollkast – skönt att slippa kasta om och riskera att fisken skräms. Jag håller krampaktigt i spöt – nästan darrar av spänning. Sekunderna går – lååångsamt… tick-tack, tick-tack…
Fisken rullar lugnt över myran, en kort väntan och sedan lyfter jag upp spöt samtidigt som jag försiktigt drar in fluglinan med vänsterhanden. kombinationen av rörelserna blir till ett kraftigt mothugg och fisken rusar rakt mot mig. Med vänsterarmen följer jag fiskens rörelse emot mig och drar in fluglinan, fisken vänder sedan igen och simmar utmed kanten och jag får min chans att veva upp lina på rullen för att låta bromsen arbeta istället.
I samband med att fisken drar iväg utmed kanten  simmar de ner under ett litet litet buskage som hänger ut över kanten – inte mer än ett per grenar men det räcker för att tafsen ska fastna i dem. Jag känner dock tydligt att fisken sitter kvar i andra ändan så jag tar mig kontrollerat bort mot buskaget, sträcker mig efter tafsen och lyckas häkta av den från grenarna. Kort därefter ligger en kort men smällfet båge i den nya Guidelinehåven. Adam och Samuel gissar på dryga 2kg – tveksam att den var så stor men jag är inte den som säger emot när någon talar om för mig att mina fiskar är större än jag själv tror…

Därefter blir det en snabb sväng till Tjärn 59 och den västra sidan av Enessjön – utan någon kontakt med fisk. Bilen går sedan mot restaurangen för en hutlöst dyr burgare – priset hade varit ok om kvalitén motsvarade priset men tyvärr inte denna gång…
Sega i kropparna gav vi oss sedan ner till Prinsasjöarna – även här fullt med folk och nu hade vinden börjat ta i och kylan krypa in – vilket gjorde att det blev ordentligt dimmigt.
Kändes lönlöst och helt utan vakaktivitet i Prinsasjöarna, så vi tog oss ett stenkast bort med bilen tillbaks till Enessjön.
I en utav vikarna hade vi tidigare på dagen sett vak nära inpå land och nu var viken ledig! Alla tre drog på nymfer och började blindfiska av viken. Adam fick nästan direkt på en båge på sin guldribbade haröra – Samuel fick agera ”håvmästare” då Adam lämnat sin håv i bilen. Efter en snabb strid lyckades Adam och Samuel håva fisken tillsammans – Samuel lyckades med konsstycket att fånga fisken i lyften efter att den slitit sig från den hullinglösa kroken i ett sista försök att fly!
Även denna båge (även denna gång enligt Samuel och Adam) var runt 2kg – kul för Adam att få en fin båge. Tidigare har han enbart fått bågar i strömmande vatten, så detta var hans första i sjö – grattis! Dimman tjocknade och kylan kändes allt mer påtaglig, så vi drog oss hemåt vid 17-tiden igen.

Intressant att fiska vid Hökensås en vecka efter Tiveden Flyfish. Det är en tydlig skillnad på hur fisken beter sig, i Hökensås är det tydligt att större delen av fisken cirkulerar i mitten av sjöarna och enstaka vak syns till i närheten av land. I Tiveden är det helt tvärtom – mestadelen av vaken är intill land. Jag är helt övertygad om att detta till största del beror på vadningen – om fiskare står utvadade 10 meter ut i vattnet upp till  armhålorna är det inte konstigt att fisken pressas utåt i sjön – naturlig instinkt håller fisken så långt ifrån det den upplever som faror den kan, står det folk runt hela sjön så är det i mitten som det är längst ifrån faran.

Man kan dock inte bortse från att Hökensås är extremt hårt fiskat och håller en exceptionellt hög standard med tanke på detta!

Publicerat i flugfiske Hökensås, Regnbåge | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd

Återbesök till Tiveden Flyfish

Ja i helgen var vi tillbaka i tiveden för att komplettera med lite bilder i för vår film från Tiveden. Vädret var sådär. Det var växlande regn och blåste lite kallt. Men fisket var fortsatt bra. Flera fina regnbågar landades men desto mer tappades. Det var inte så mycket vak denna gång och kanske berodde det på vädret. Man har ju alltid hundra teorier om varför det inte vakar men det är nog bara att inse att fisken gör som den vill. Men några vak såg vi och fick även en del på torrfluga. Landnisekter och nymfer var det som funkade bäst, men daniel hade även bra lycka med corixor.. Han fick även dagens finaste båge på denna fluga. En riktigt fin båge på ca 2,5 kg. med en riktigt fin ”käftkrok”.

 Vi var mestadels i den stora sjön men tog även en liten sväng till den lilla sjön. Även där högg bågarna fint men ingen bäckröding denna gång. Vi fick många fina klipp och än en gång tackar vi Andreas på Tivedens Flyfish för att vi får fiska i dina fantastiska sjöar.

Flugfiske Återbesök till Tiveden Flyfish

Publicerat i flugfiske Tiveden, Tiveden Flyfish testfiske 2010 | Etiketter flugfiske | 3 kommentar

Världens största öring

Roger Hellen plockade den 16 juli upp den här brunöringen på dryga 18.8 kg (1.01 meter) – troligtvis en av världens största brunöringar som tagits upp. Det tidigare rekordet var 1 ounce längre (0,0283495231 kg)!!!
Fisken tog dock på trolling på ca. 3 meters djup vilket resulterade i att Roger vann tävlingen ”Salmon-A-Rama Sportfishing Tournament” och $10 000. Tänk er en sådan bjässe på flugspö – vilken kamp!

Roger fick upp fisken på 30 minuter, så var nog en bit ifrån 0,12-tafs på hans spö… Han säger själv “When we first saw it, we knew it was really good.”

Flugfiske Världens största öring

Flugfiske Världens största öring

Flugfiske Världens största öring

Publicerat i flugfiske Öring, Övrigt | Etiketter flugfiske | 5 kommentar

dsflugfiske.se fyller två år!

Det är faktiskt till och med så att vi missat tvåårsdagen…
Den 4 september år 2008 postade jag (Daniel) det första inlägget på vår blogg (då vid namn Daniel & Samuels sportfiskeblogg). Senare bytte vi namn till dssportfiske.se och bara för att vi har så svårt för att bestämma oss så bytte vi ju nyligen namn igen till dsflugfiske.se – men nu tror vi att vi har hittat rätt, i alla fall tills nästa namnbyte ;-)

Mycket har hänt på dessa två år – både med vårt fiske och framförallt med vår blogg. Vi hoppas att det varit till det positiva, ser vi på besöksstatistiken så ser det i alla fall ut som att fler och fler besöker oss kontinuerligt.
En utav huvudmålen kring hela idén med vår blogg är att vi ska ha kul samt att vi hoppas att vi kan dela med oss av detta till andra samtidigt som vi kan bjuda på ett tips eller två som vi själva har eller haft nytta utav. Det är alltid kul när någon av våra läsare kommer upp till oss när vi är ute och fiskar och berättar att de haft nytta eller blivit inspirerade av det vi gör – det gör att den tid vi lägger ner faktiskt betyder något, inte bara för oss utan även att vi hjälpt någon annan.

En uppmaning till alla er som läser vår blogg – kommentera våra inlägg, våra filmer eller skicka iväg ett mail till oss om du har frågor! Vi uppskattar det något enormt!

Jag har försökt sammanställa lite kul (eller kanske inte?) statistik om vår blogg sedan starten nedan.

De kategorier ni läser mest på dsflugfiske.se (sedan starten)

 1. Flugbindning
 2. Baltak
 3. Tjecknymffiske
 4. Video
 5. Regnbåge

De mest lästa inläggen sedan starten

 1. Fisket i Baltak har kommit igång
 2. Norgeresan -09
 3. Fisketekniker del 1, Tjecknymffiske
 4. Tjecknymfer
 5. Heptagenia Sulphurea

Mest kommenterade inläggen

 1. Premiärfisket i Baltak, 2010
 2. Fiskeresan 2010 – The movie
 3. Längtar och binder
 4. Två Morgontrippar
 5. Baltak 07-04-10

Inlägg faller snabbt bort i glömska efter att de försvunnit från förstasidan. Nedan är de inlägg du inte får missa i arkiven under de här två åren enligt oss själva (utan inbördes sortering).

Daniels tips

Samuels tips

Övrig (o)nödig statistik

Totalt antal publicerade inlägg: 151 st
Antal inlägg per vecka: ca. 1,5 st/vecka
Antal postade kommentarer: 182 st (kom igen, fler kan ni väl få ihop på två år!?)

Till sist – vad vill ni se mer eller mindre av?

Publicerat i flugfiske Övrigt | 9 kommentar

Alla bindbeskrivningar samlade på ett ställe

Idag har jag utökat vår hemsida med ytterligare en sektion – flugmönster.
På denna sida hittar ni alla bindbeskrivningar vi lägger ut på sidan. Vi lägger ofta ut foton på flugor vi binder men på sidan flugmönster visar vi enbart de bindbeskrivningar där vi antingen gjort en videobeskrivning eller detaljerat ner material/steg-för-steg så att de är lite mer matnyttiga.

Vi hoppas kunna fylla på denna kategori ordentligt framöver när säsongen är över – just nu har vi fullt upp med att fiske på de flugor vi redan bundit upp ;)

Publicerat i flugfiske Flugbindning | Kommentering avstängd

Tiveden flyfish

Japp, nu har vi varit på vår efterlängtade helg i Tiveden.  Vi kom upp på fredagen kl 18.30 och mötte upp med Andreas som driver Tiveden Flyfish. Två sjöar stod på schemat denna helg – en större och en lite mindre. Vi började med att åka ut till den lite mindre regnbågssjön. Det intressanta med den sjön är att den hyser en stam av bäckröding. Det vore riktigt fint att få upp en av dessa.

Vi tittade till sjön och fiskade av lite från några ställen, det var en riktigt mysig liten sjö och känslan av orörd vildmark var överhängande. I öppningar i den täta skogen kunde man lägga ut sina rollkast – vissa ställen svårare än andra. Det krävdes lite teknik men man behövde inte komma så långt för fisken gick och vakade mycket nära land.

Efter vi hade kikat runt en timme på den lilla sjön så var det dags att se den stora sjön, där vi hade tänkt att spendera natten också. Det började bli mörkt och solen stod lågt när vi kom fram. Jag hade väntat mig att komma ner till en stor rund vanlig skogssjö men detta var något annat. Väldigt kuperat landskap med bergsknallar och skog. Man kunde inte se hela sjön pga en stor ö i mitten, och vikar och uddar bytte av varandra runt hela sjön. Mycket vacker sjö! Vi såg inte några vak än så länge så vi började blindfiska lite. Det började bli rätt mörkt och efter några kast med en streaking caddis så bestämde jag mig för att lägga ihop. Jag la ut ett sista kast och började veva in lina. Då, mitt i min okoncentration, plaskade det till i periferin och jag kände hur det drog till i linan. Och Oj Oj Oj vilken vacker båge jag fick upp! Lång slank och stora fina fenor, det märktes att denna hade gått länge länge i vattnet där, vilket är den stora tanken med stället. Fiske efter förvildad regnbåge. En mycket trevlig start på helgen.

Nästa dag började med att vi försov oss och missade det tidiga morgonfisket. Konstigt att vi lyckades sova så länge, för Daniel hade lyckats glömma både liggunderlag och kudde. Så vi fick lägga mitt liggunderlag under ryggarna och hämta våra bagagemattor och fylla ut med under bena. Så man var rätt mörbultad efter den natten.

Vi började fiska i den stora sjön för att ganska snart bege oss bort till den lilla. På vägen träffade vi Lucas och Andreas som också var och testfiskade dessa fina vatten. I den lilla sjön vakade fisken rejält. Det smällde överallt och vad vi kunde se så var de ute efter de stora trollsländorna som flög över vattnet. I brist på imitationer av detta knöt Daniel på en stor Muddler och drog den över vatten ytan. Och tre gånger kunde jag höra Daniels förgrymmande efter tre kraftiga påslag som han lyckades missa. Tråkigt, men det är sånt som händer. Efter nån timme där fick vi rapporter att det var riktig fart på fisket vid den andra sjön och vi drog dit. Vi fiskade oss runt sjön och fisken vakade överallt. Riktigt nära land också, så smygfiske på vakande regnbåge var effektivt. Och utdelning gav det med. De förvildade regnbågarna tog flugorna en efter en och vi tappade många men landade även många. Både Daniel och jag drog fisk på över 2 kg. Och det var inga feta pelletsmatade fiskar så jag rekomenderar en lite djupare håv för att kunna göra en säker och skonsam landning. Vi lyckades dock inte lura upp någon från den vilda öringstammen som finns i sjön. Men det får bli nästa gång.

På kvällen blev det en pizza, men jag som fick ett migränanfall och fick inte i mig mycket – desto mer ur mig så att säga… Men efter att Daniel fått låna ett liggunderlag så brev det en mycket skönare natt och vi sov lite länge igen.

Söndagen började lugnt – vi käkade frukost och plockade ihop våra grejer. Andreas (tivedenflyfish) kom förbi med sin polare Daniel och hjälpte till att bära till bilarna. Vi drog oss alla bort till den lilla sjön igen med förhoppningar på att lura upp en bäckröding. Vi placerade ut oss runt sjön och min vapendragare Daniel lyckades hitta en redig hotspot. Han drog båge efter båge på olika flugor medans jag 5 m bort kammade noll. Men efter två tappade för min del så slog det till på min lilla wollybugger. Ingen stor fisk men det var en bäckröding. En Bäckröding!!!. Det var avgjort. Våra förväntningar hade överträffats med hästlängder och jag kunde håva min första röding.. Efter det fick vi fin fin mat, lagad vid vattnet, av Andreas bror Petter.

Vi avslutade dagen i den stora sjön men landade ingen fisk där. Däremot så fick Daniel se backingen innan en stor regnbåge lurade runt i näckrosorna och släppte från kroken.

Vi hade en fantastiskt kul resa och vi tackar Tiveden Flyfish för den fina inbjudan.

Flugfiske Tiveden flyfish

Flugfiske Tiveden flyfish

Flugfiske Tiveden flyfish

Flugfiske Tiveden flyfish

Flugfiske Tiveden flyfish

Flugfiske Tiveden flyfish

Flugfiske Tiveden flyfish

Flugfiske Tiveden flyfish

Flugfiske Tiveden flyfish

Flugfiske Tiveden flyfish

Publicerat i flugfiske Tiveden, Tiveden Flyfish testfiske 2010 | Etiketter flugfiske , , | Kommentering avstängd

Följ oss även via twitter

Man måste ju hänga på twittertåget – eller?

Oavsett vilket, så går det nu att följa oss via twitter. Kortare och snabbare uppdateringar när vi är ute och fiskar kommer ni att få live via twitter. På bloggen kommer vi att posta längre inlägg och sammandrag.

Följ oss på twitter här: http://twitter.com/dsflugfiske

Publicerat i flugfiske Övrigt | Kommentering avstängd

Spänningen stiger inför Tiveden flyfish

Imorgon bär det av mot Tivedens djupa skogar!
Hyrbilen är bokad sedan ett tag tillbaka, kamerabatterier laddade, minneskorten tömda, spöna putsade, vadarna tvättade (dock gäller vadningsförbud i Tiveden, men man vet aldrig hur vädret kommer att vara…). Det enda som saknas nu är flugor. Boxarna lyser tomma av nymfer för sjöfiske då det mesta fisket den här säsongen har bedrivits i strömmande vatten och i så hög grad som möjligt med torrfluga.

Har fått tips av Andreas om att ha med oss nattsländor, puppor, nattsländenymfer/larver samt fjädermygg. Ska se om jag kan hinna med och binda lite ikväll så att vi slipper att dra fram streamers.

Lite regler som gäller i sjöarna Tiveden flyfish:
-Ingen vadning
-Enbart hullinglös krok (eller inböjd hulling)
-Enbart catch and release

Vi har lite film från helgens fiske i Baltak också, ska se om jag kan hinna få upp det på bloggen… mycket som ska göras!

Publicerat i flugfiske Tiveden, Tiveden Flyfish testfiske 2010 | Kommentering avstängd