Månadsarkiv: juli 2010

Äntligen på väg

Det känns nästan lite absurt, för 9 månader sedan pratade jag med en arbetskamrat om Kaitum. Nu sitter vi, plus fyra andra fiskebröder, i en bil på väg upp till mitt livs fiskeresa så här långt!

13 timmar och 21 minuter kvar till helikopterplattan enligt gpsen.

Tone har lovat regn men lugna vindar, vilket är ok för flugfisket iafall.

Fick precis reda på att vi fick körpasset 02.00-04.00, de sämsta passet…surt!

Publicerat i flugfiske Kaitum 2010, resor | Etiketter flugfiske , | 1 kommentar

Nästa resa: Kaitum

Inte mycket aktivitet här på bloggen på ett tag. Får skylla på semester och det varma vädret – bättre att låta fisken vila i värmen.
Min semester tog precis slut, började jobba i måndags. Trots det så är det snart semester igen – på lördag åker jag (Daniel) till Lappland och Kaitum.
Samuel har valt att inte följa med på denna resa, men jag reser inte ensam för det. Vi blir totalt sex personer, de jag känner sedan tidigare är en jobbarkompis och Olof, en barndomsvän som följt med enda sedan vi började grundskolan.

På lördag kväll lämnar vår minibuss Stockholm för en färd på ca. 15 timmar upp till Stora sjöfallet. Där väntar helikoptern på oss, som i två omgångar kommer att flyga oss ut till vår stuga utmed Mellre Kaitumsjön (Karska Kaitumjaure). Tyvärr får vi inte alla plats i stugan så tältet är med som backup. Ca. en vecka senare blir vi upphämtade av helikoptern igen för vad jag befarar kommer att bli en extremt seg hemresa tillbaka till civilisationen.


Visa Kaitumresan på en större karta

Mycket är det att tänka på inför en sådan här resa… Flugval, fiskeutrustning, klädval, mat, tält etc.

Packlista för den som är intresserad:

Gemensamma saker
Första förbandskit, Linda för stukningar, sprit
Allergimedicin, typ clarityn
Öl
Kokkaffe
Rökeri
Walkie talkies
Diskmedel
Toapapper
Tält
Rödsprit
Madrasser/liggunderlag
Alufolie
Salt/Peppar
Tändstickor
Stormkök trangia
Tamp, rep
Pressening
Torklina
Silvertejp
Kompass
Karta
Plastpåsar, små+stora
Nätsäck för matvaror i vattnet

Packlista för respektive person
Myggmedel
Sovsäck
Fiskegrejer (för min del 2 spön #4 med rullar till, 3 boxar med flugor (torrt, nymf och streamers), flugbindningsmaterial, vadare, vadarkängor, fiskehatten + myggnät, vadarjackan, flytmedel, håv, polariserande glasögon)
Pannlampa
Kudde
Handduk
Ryggsäck för ev. vandringar
Toalettartiklar
Kniv
Tallrik+bestick
Kamera + tillbehör
Kläder (kallingar, strumpor, långkallingar, tjock tröja, undertröjor, t-shirts, mjukbrallor)

Publicerat i flugfiske Kaitum 2010, resor | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd

Vakande små bågar i Baltak

Nu har Daniel gått på semester och då gör han såklart ett besök ner till Habo. Och om man är i Habo så drar man så klart till Hökensås eller Baltak. Denna gång blev det Baltak.
Jag som fortfarande jobbar hämtade upp Daniel efter jobbet. Klockan hann bli 18.00 innan vi var klara för att fiska. Idag hade vi bestämt oss för att bara köra på torrflugor.
Vi började vårat sök efter vak i zon 1 och flyttade oss vidare nedströms tills vi hamnade nere vid bälteberga. Vi såg inte så mycket aktivitet vid vattnet, få sländor kläckte och vaken uteblev. Vattnet var betydligt klarare än senaste gången jag var där och man kunde se en del fiskar simma omkring i ån.
Efter någon timme så började vi blindfiska av en del partier som vi trodde på och plötsligt ser jag Daniel står och drillar en fisk nedströms mig. De hade vakat utanför honom och den var inte sen med att ta hans fluga. Tyvärr så höll inte tafsen och fisken fick friheten åter.
Vi fortsatte fiska där ett tag till men det hände inte mycket. Jag hade en liten liten öring som gick upp och tog min f-fly men jag missade mothugget och den släppte direkt. Så vi bestämde oss för att käka.
Vi hämtade mat på den lokala grillen och satte oss vid fika bordet i zon 1. Kl 21 så började vi fiska igen och jag vadade ut i strömmen vid fika bordet och Daniel gick en bit nedströms. Rätt snart hade Daniel en fisk på igen, men det var inte Daniels dag denna dag. Fisken släppte och han fick ett antal påslag under kvällen men fisken ville inte landas. För mig släppte det däremot och fisk efter fisk tog min lilla mörkbruna f-fly. Vaken ökade mer och mer i strömmen och regnbågarna tvekade inte på att ta min fluga. Efter att ha blött ner alla f-fly jag hade i boxen knöt jag på en liten brun streaking caddis och genom att hasa flugan lite så fortsatte fisken att ta. Det var där emot inga jätte bågar som tog flugorna utan alla bågar under kvällen låg runt 3 hg. Men dom stred på bra i strömmen och fighterna var mycket roliga.
Vi stannade tills det blev mörkt och kl 23.00 satt vi i bilen hem igen. mkt trevlig kväll.
Vad som verkar fungera nu är tidiga morgnar och sena kvällar. Så det är nog det jag kommer att satsa på på min semester som börjar om en vecka. Man längtar redan.

Publicerat i flugfiske Baltak, Regnbåge, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd

Fiskeresan 2010 – The movie

För ett tag sedan var vi iväg en vecka och fiskade i Blekinge, Småland och Västra Götaland. Vet att det finns de som följer vår blogg som väntat på filmen från dess. Nu är slutresultatet av redigeringen här. Resultatet ser ni nedan…

Publicerat i flugfiske Blekinge Smålandsresan 2010, Flugfiskefilmer, Öring, Regnbåge, resor | Etiketter flugfiske , , , | 11 kommentar