Sinnessjukt fiske i Baltak!!!

Midsommar kopplas inte sällan med gemenskap, mycket mat, dans kring stången samt en och annan droppe kryddat brännvin… även jag har tagit mig ner till Småland för detta firande. Är man ändå i trakterna så kan man ju inte missa en vända med flugspöt i något närliggande vatten.
Tanken var från början att testa sjöarna i Bottnaryd, men efter önskemål från Adam att istället dra sig mot Baltak så föll beslutet på detta klassiska vatten.

Med sig hade vi (jag och Adam) även Martin som för första gången skulle testa på flugfiske. Förmiddagen på midsommarafton ägnades därför åt lite kastträning på stranden. Martin knöt på en liten stump vitt garn och fick till slut till kasten helt ok. På blott hans andra kast när garnstumpen stripade i ytan så ser man en plog i vattnet bakom stumpen – en gädda sugen på garn! Men det är svårt att ta upp fisk utan krok…

Efter en tuff midsommarkväll från Martins sida så var jag och Adam övertygade om att vi skulle få åka till Baltak själva på midsommardagen. Men Martin är en tuffing och hängde på när vi åkte iväg vid 13-tiden, kanske något törstig och seg i kastarmen… men ändå – starkt jobbat!

Framme i Baltak var det enbart två bilar vid odlingsparkeringen och vi löste snabbt ut korten och vadade ut i strömmarna i zon 1. Redan på mitt andra kast satt dagens första regnbåge, en liten sak på 300-400 g. Detta var början på ett helt sanslöst fiske. Under de första två timmarna lyckades jag lura upp säkert 15 fiskar varav en av fiskarna var en fin öring på 1,8 kg.
Allt stämde och man kom in i någon form av ”zon” där man kunde ana minsta lilla nafs på flugan.
Hemifrån hade vi en beställning på fisk till lunch dagen efter, så några större fiskar var tvungna att tas upp…
Fisk nummer 19 och 23 fyllde mitt kort för dagen. Två feta regnbågar på 2,2 respektive 2,25 kg. Vi det här laget var klockan 18.45 och vi bestämde oss för att det fick vara nog. För min del blev det alltså 23 st fiskar på 4,5 timme!
Adam fick upp 15 st (alla i storlek under 500 g så ingen togs upp) och Martin som fiskade fluga för första gången fick faktiskt upp 3 st (även de under 500 g), kul även att det inte blev något större!

De flugor som fungerade bäst var nymfer i grönt, guldribbat haröra samt små svarta nymfer i mindre storlekar (tror att de jag körde på var i storlek 20 och med en orange huggmarkering).
Precis som Samuels erfarenheter i inlägget innan så är det extrema kläckningar av små dagsländor och nattsländor (antagligen därför att mindre nymfer fungerar bra), men vaken utebli. Detta trots att det står packat med fisk i mindre storlek (som brukar vara betydligt mer vakvilliga än större fisk), vattenståndet är relativt lågt nu. Torrt borde fungera bra, men icke.
Men det är väl det som är tjusningen med fiske – ibland fungerar det ena, andra gången något annat och ibland fungerar inget alls…

Just nu kan ni räkna med mycket fisk, men i liten storlek. Lyckas man tajma rätt så bör även torrflugefisket vara grymt!

Flugfiske Sinnessjukt fiske i Baltak!!!
Klassiskt midsommarfirande i Mulseryd.Det här inlägget postades i Baltak, Öring, Regnbåge och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.