Månadsarkiv: juni 2010

Sinnessjukt fiske i Baltak!!!

Midsommar kopplas inte sällan med gemenskap, mycket mat, dans kring stången samt en och annan droppe kryddat brännvin… även jag har tagit mig ner till Småland för detta firande. Är man ändå i trakterna så kan man ju inte missa en vända med flugspöt i något närliggande vatten.
Tanken var från början att testa sjöarna i Bottnaryd, men efter önskemål från Adam att istället dra sig mot Baltak så föll beslutet på detta klassiska vatten.

Med sig hade vi (jag och Adam) även Martin som för första gången skulle testa på flugfiske. Förmiddagen på midsommarafton ägnades därför åt lite kastträning på stranden. Martin knöt på en liten stump vitt garn och fick till slut till kasten helt ok. På blott hans andra kast när garnstumpen stripade i ytan så ser man en plog i vattnet bakom stumpen – en gädda sugen på garn! Men det är svårt att ta upp fisk utan krok…

Efter en tuff midsommarkväll från Martins sida så var jag och Adam övertygade om att vi skulle få åka till Baltak själva på midsommardagen. Men Martin är en tuffing och hängde på när vi åkte iväg vid 13-tiden, kanske något törstig och seg i kastarmen… men ändå – starkt jobbat!

Framme i Baltak var det enbart två bilar vid odlingsparkeringen och vi löste snabbt ut korten och vadade ut i strömmarna i zon 1. Redan på mitt andra kast satt dagens första regnbåge, en liten sak på 300-400 g. Detta var början på ett helt sanslöst fiske. Under de första två timmarna lyckades jag lura upp säkert 15 fiskar varav en av fiskarna var en fin öring på 1,8 kg.
Allt stämde och man kom in i någon form av ”zon” där man kunde ana minsta lilla nafs på flugan.
Hemifrån hade vi en beställning på fisk till lunch dagen efter, så några större fiskar var tvungna att tas upp…
Fisk nummer 19 och 23 fyllde mitt kort för dagen. Två feta regnbågar på 2,2 respektive 2,25 kg. Vi det här laget var klockan 18.45 och vi bestämde oss för att det fick vara nog. För min del blev det alltså 23 st fiskar på 4,5 timme!
Adam fick upp 15 st (alla i storlek under 500 g så ingen togs upp) och Martin som fiskade fluga för första gången fick faktiskt upp 3 st (även de under 500 g), kul även att det inte blev något större!

De flugor som fungerade bäst var nymfer i grönt, guldribbat haröra samt små svarta nymfer i mindre storlekar (tror att de jag körde på var i storlek 20 och med en orange huggmarkering).
Precis som Samuels erfarenheter i inlägget innan så är det extrema kläckningar av små dagsländor och nattsländor (antagligen därför att mindre nymfer fungerar bra), men vaken utebli. Detta trots att det står packat med fisk i mindre storlek (som brukar vara betydligt mer vakvilliga än större fisk), vattenståndet är relativt lågt nu. Torrt borde fungera bra, men icke.
Men det är väl det som är tjusningen med fiske – ibland fungerar det ena, andra gången något annat och ibland fungerar inget alls…

Just nu kan ni räkna med mycket fisk, men i liten storlek. Lyckas man tajma rätt så bör även torrflugefisket vara grymt!

Flugfiske Sinnessjukt fiske i Baltak!!!
Klassiskt midsommarfirande i Mulseryd.

Publicerat i flugfiske Baltak, Öring, Regnbåge | Etiketter flugfiske , , | Kommentering avstängd

Dåligt med vak..

den 23 juni blev det en eftermiddags sväng till Baltak. Jag drog direkt från jobbet och var där ca halv 6. Väl vid baltak så möttes jag av många bilar uppe vid odlingen. Jag köpte mitt fiske kort och åkte ner till bälteberga istället.
Men där möttes jag av ännu mer bilar plus två stora husbilar. Jag fick ställa mig mitt framför den avstängda bron för alla ”parkeringar” var tagna. Mitt hopp om att få bra plats vid ån sjönk. Men det verkade nästan som om en del personer hade tagit 2 bilar dit, för det var inte onormalt mycket folk som fiskade. Och dom ställena som jag hade siktat in mig på var folktomma. Jag började gå runt vid bälteberga och leta vak. Men i brist på detta så vandrade jag sakta uppåt. Väl framme i zon 1 så drog jag på ett par nymfer. Jag tänkte att man kan ju inte gå en dag i baltak utan att få fisk. Så jag testade lite ovanför bron men det gav inget. Och efter en hel dag med mycket folk så kunde man förstå att i denna hårtfiskade hålan så höll sig fisken lite passiv.
Jag gick upp till ”daniels håla” precis nedanför strömmen vid fikabordet. Och efter några drifter med min nattsländelarv så drog det till. En stor och seg fisk va det. Den gav inte på någon jätte fight och inte förrens jag hade den i håven så såg jag att det faktiskt var en rejäl bit. Den var tjock och fet med relativt små fenor, så den kan inte gått för länge i ån. Det fick bli en matfisk, och när jag väl vägde den så nådde den ända till 2,4 kg. Fint!
Efter det så drog jag på torrfluga i stället. Jag knöt på en väldigt liten oliv dagslända bunden med polychenille à la André Brun. Ett material som jag har testat en del nu för tiden och det har visat sig att med ett falskärmshackel så ligger dessa flugor strålande i vattnet.
Jag vandrade nedåt igen och det ända jag lyckas lura upp va en liten liten öring. Vart var all vakvillig fisk i baltak?!
Ju senare det blev så ökade sländorna på vatten ytan. Små och mellan stora dagsländor parade sig i luften och massor av olika stora nattsländor svepte över vatten ytan men fisken lyste fortfarande med sin frånvaro.
Kanske va det så att jag inte stannade tillräckligt länge, man måste ju upp och jobba med, eller så ville fisken i baltak bara inte gå upp och kalasa på några sländor den dagen.
Tillslut så hade jag bestämt mig för att lägga ihop mitt spö men då jag övertalade mig själv att dra ett sista litet kast uppe i kanalen vid odlingen, då plaskade det till över min nattsländeimitation och en pytte liten regnbåge kunde håvas. Antagligen en regnbåge som rymt från odlingen.
Det fick bli avslutningen på kvällen och klockan 21 så påbörjades hemfärden. Men kanske kanske så hade fiskarna börjat vaka senare på kvällen så nästa sväng får jag nog stanna tills solen har gått ner.

Flugfiske Dåligt med vak..

Flugfiske Dåligt med vak..

Flugfiske Dåligt med vak..

Publicerat i flugfiske Baltak, Öring, Regnbåge | Etiketter flugfiske , , | Kommentering avstängd

Sista dagen på Fiskeresan 2010

Sista dagen blev ett besök i gamla hederliga Baltak. Vädret var lite sisådär och vi vaknade av att regnet slog mot tältet. Vi var ute vid ån typ kl 7 och regnet hade stannat av. Våran förhoppning om att bara köra med torrflugor i dag såg inte lovande ut. Kallt och regnet hängde i luften. Vi såg inte mkt sländor i luften heller men vi knöt ändå på en forsslända var och vandrade nedåt för att leta vak.

Efter en stunds letande kom jag över en vakande fisk nere i strömmarna vid Bälteberga. Det var svårt att av göra vad den tog men jag hade sett några få forssländor i luften så jag bytte inte fluga. Det tog några kast inann jag fick driften rätt, det är knixigt bland alla småströmmar. Men rätt kom den tillslut och fisken tvekade inte och tog flugan . Det visade sig vara en liten liten öring på ca 1hg, antagligen en av tidans vilda.

Efter det så flöt dan på bra. På nymfer fick vi fina Baltak bågar och daniel drog dagens största på hela 2,2kg mycket fin båge. Vi körde en hel del torrflugor och fick endel småöringar på det. Den största torrflugefisken var inte mer en regnbåge på ett par tre hekto. Vädret var väldigt växlande på dan men det klanade upp framåt kvällen. Jag träffade även en gammal klasskamrat Tobias som vi snackade en del fiskeresor med. kul.

Skulle kunna säga att det var en fin avslutning på fiske veckan. Och för att summera så har hela veckan varit toppen. Lite svårfiskat men med strålande väder och vacker natur. Och min fina öring från Alsterån tagen på en Danica imitation och min 3kg regnbåge på torrfluga i harasjömåla gjorde verkligen min resa perfekt.

Flugfiske Sista dagen på Fiskeresan 2010

Flugfiske Sista dagen på Fiskeresan 2010

Publicerat i flugfiske Baltak, Blekinge Smålandsresan 2010, Öring, Regnbåge, resor | Etiketter flugfiske , , , | Kommentering avstängd

Fiskeresan 2010 – Sista dagen i Alsterån

Sista dagen i Alsterån blev kort… Vi vaknade upp som vanligt, frukosten stod framdukad klockan 09.00 (och då vill man vara där så att frallorna inte hunnit svalna).
Återigen enbart vi som ska ha frukost, så hela buffén för oss själva!

Packa, läsa det sista på nätet, fixa till så att rummet ser ok ut och sedan bar det iväg ut till ån igen. Tiden gick snabbt så vi var nog inte vid ån förens vid halv tolv-tiden. Vi startade vid zon 6 och fick snabbt sällskap av ytterligare en dansk (Nannettes, som äger gården vi bodde på, man?) som skulle sätta i ny fisk.
Fisken som skulle sättas var öring på runt 100g. Och det var fisk i MASSOR! Flera stora håvar lassades i ån och det mest intressanta var att fisken efter bara 5 minuter började vaka.
Anledningen till att så liten fisk sätts i är att de ska kunna växa till sig. På ett år hinner fisken att växa till ca. ett halvkilo i ån – så nästa år bör det krylla av halvkilos stora öringar i ån.

Vi förflyttade oss sedan till zon 2 för att sedan ta en sväng till affären för att köpa något att grilla till lunch. Väl Vid lunchbordet tittade vi på klockan och insåg att den redan var över klockan sex – vi trodde att den var runt klockan 14-15 – tiden går fort när man är och fiskar.

Blev ingen fisk alls idag då vi efter ”lunch” förflyttade oss – vart får ni läsa om imorgon…

Flugfiske Fiskeresan 2010 – Sista dagen i Alsterån

Publicerat i flugfiske Blekinge Smålandsresan 2010, Öring, resor | Etiketter flugfiske , | 2 kommentar

Fiskeresan 2010 – 2 dagar i Alsterån

På vägen upp till Alsterån så sover vi över på min storasysters tomt i Urshult 1 mil från Tingsryd. Eftersom dom har flyttat från huset men inte sålt det än så var det förstås ingen där. Så vi smällde upp tältet på deras tomt. Om grannarna såg så måste de undrat.
Nästa morgon ringde klockan tio i sex. Men sega som vi var så kom vi inte upp förrens kvart i sju. Vi hade satsat på att vara vid Alsterån kl 7 men det timade vi inte riktigt.

Väl framme på Vidingegårds pensionat så möts vi av Nanette, en trevlig danska som har hand om pensionatet och fiskecentret. Vi hade bokat ett dubbelrum men eftersom vi var dom ända som bodde där så fick vi en tvårumslägenhet. Mkt lyxigt.

Första fiskedan gick segt och vi fick ingen fisk på kroken. vi vandrade och vandrade men såg inga vak. Det var en otroligt vacker å och väldigt grund. vi såg många fina ståndplatser men ingen fisk. Vi började tvivla.

Dan efter så gick vi upp till en härlig frukostbuffé framdukad för 2 pers. Det kändes nästan lite dumt, en hel buffé till två ynka fiskare. Men gott va det. Under frukosten så fick vi höra ett antal historier om spökena i huset. Hon hade aldrig märkt nått själv men många gäster hade sett och varit med om underliga ting.

Andra fiskedan blev mycket bättre. Även om vi bara lyckades landa en fisk var så va det betydligt mycket mer aktivitet. Mitt på dagen fick vi syn på en mycket stor slända som kläckte. Vi konstaterande att det var en danica. Och inte lång stund efter så vakade det några gånger under en bro. Daniel var framme först och hivade ut sin danica imitation men inget hände. vi undrade lite om det var så att vi hade skrämt den, men precis då slog det till mot flugan. Daniel som, lite gömd, inte såg vaket, utan bara hörde det, drog till men missade tyvärr. Då kliver jag, Samuel, in. Efter några utrullningar så hamnar flugan rätt och den flyter sakta in mot bron. Jag tänker precis kasta om kastet men så hör jag plasket. Daniel hojtar till och jag känner knyckarna i spöt. En riktigt vacker öring på dryga halvkilot hade tagit min Danica imitation. Vilken känsla.

Efter att ha släppt tillbaka Öringen så lungnar vi ner oss och vandrar uppströms. vi hittar en till fisk och nu är det Daniel som lurar upp den till hugg. Mycket fin öring den med fast bara i halva storleken mot den förra.
Men det blev inget mer den dagen. det vakade en del öringar på spentspinners fram på kvällen men det var mest en massa småfisk. Nu får vi se hur vi gör i mon om det kanske blir en dag till här i Alsterån eller om vi drar vidare.

Flugfiske Fiskeresan 2010 – 2 dagar i Alsterån
Flugfiske Fiskeresan 2010 – 2 dagar i Alsterån
Flugfiske Fiskeresan 2010 – 2 dagar i Alsterån
Flugfiske Fiskeresan 2010 – 2 dagar i Alsterån

Flugfiske Fiskeresan 2010 – 2 dagar i Alsterån

Publicerat i flugfiske Blekinge Smålandsresan 2010, Öring, resor | Etiketter flugfiske , | 3 kommentar

Fiskeresan 2010 – Första dagen avklarad

I söndags mjukstartade vi med att åka till Nissan (Nissadalens FVO). Väl på plats möttes vi av information att fisket i Nissan stängts av fram till 2015 (med ett år i taget). Kvar var att fiska i Vattlasjön i samma område (enda stället man kan fiska på numera med Nissadalens fiskekort). Ingen fisk och blåsigt väder gjorde att vi efter några timmar gav upp och startade ”fiskeresan”.

Första stoppet var planerat till Harasjömåla i Blekinge, en trevlig och peppad stämning i bilen gjorde att de tre timmarna i bilen kändes som en.
Väl i Harasjömåla kvitterade vi ut fiskekorten för dagen efter (måndagen) och besökte flugströmmen som vi skulle fiska i. Strömmen var mycket vacker och mycket längre än vad åtminstonde jag trodde innan. Pool efter pool avlöste varandra i en ringlande liten bäck. Fiske hittade vi relativt snabbt – detta såg lovande ut!

Måndag, 14 juni – Harasjömåla
Efter en natt med väldigt få sömntimmar i tält var vi på plats vid flugströmmen innan tuppen. Mycket aktivitet i någon av poolerna som vi snabbt började kasta på. Fisken verkade ta något strax under ytan men vi ville så gärna ha fisk på torrt så vi gnuggade på med våra nattsländor och kläckare – dock utan resultat.

I samma takt som timmarna flöt förbi så slutade allt mer aktiviteten på fisken. Efter många timmar utan resultat så gick vi över till nymfer och började fiska av strömmarna. Detta resulterade i två tappade fiskar för Daniel samt en landad och en tappad för Samuel – riktiga bitar var det allihop – uppskattningsvis alla över 2 kg med Samuels tappade upp mot dryga 3 kg.

Solen började sakta dra sig undan och i samma takt ökade knotten och myggen vilket började bli ett orosmoment. Sista timmarna skulle ägnas till torrflugefiske igen. Daniel lyckades tyvärr inte få något men dagen avslutades ändå med en riktig höjdare.
Strax innan solen helt gått ner bestämde sig Samuel för att köra lite hasarfluga. Han ställde sig nedanför en nacke och la ut flugan, lät den dansa på ytan och SMACK! – en regnbåge bryter ytan med en otrolig kraft, den här bågen har bestämt sig för att svälja flugan i en tugga!
Några rejäla plask senare kan Samuel landa en regnbåge på 3 kg!

Just nu är vi på väg till Alsterån, för att jaga lite öring. Mer info kommer löpande, samt bilder från dag 1.

Flugfiske Fiskeresan 2010 – Första dagen avklarad

Flugfiske Fiskeresan 2010 – Första dagen avklarad

Flugfiske Fiskeresan 2010 – Första dagen avklarad

Flugfiske Fiskeresan 2010 – Första dagen avklarad

Flugfiske Fiskeresan 2010 – Första dagen avklarad

Publicerat i flugfiske Blekinge Smålandsresan 2010, Regnbåge, resor | Etiketter flugfiske , | 2 kommentar

Planerad resa

Snart är det dags – för årets första ordentliga fiskeresa!
Söndag vecka 23 bär det av. Det blir en vecka i Blekinge och Småland med siktet inställt på främst vild öring. För första gången ska vi även testa på lax och havsöringsfiske i Emån (helt nytt för oss båda (så har våra läsare några tips så hör av er – antingen via mail eller en kommentar på detta inlägg – allt av värde är intressant, vart ska man, tekniker, flugval etc.).

Fem stopp är inbokade (enbart två nätter på vandrarhem så att vi har frihet att röra oss som vi vill med tältet under armen som vi vill under veckan). Dessutom har vi en dag ”över” som vi får se vad vi gör av…

Mycket film, mycket foton och ni kan naturligtvis följa oss här på bloggen. Vi ska försöka uppdatera åtminstonde några gånger per dag – så se till att följa bloggen under vecka 24!

Nedan ser ni rutten samt lite information kort om de ställen vi spanat in. När vi började titta på denna resan hade vi verkligen önskat att hitta en liknande karta över södra sverige – så håll till godo och har ni fler smultronställen hjälp oss att fylla på kartan (posta en kommentar eller maila oss så lägger vi in det i kartan)!
Visa Fiskeresan 2010 på en större karta

Publicerat i flugfiske Blekinge Smålandsresan 2010, Öring, resor | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd