Månadsarkiv: april 2010

Havsöringspremiär

I helgen hade jag besök av min far här uppe i Stockholm. Vi hade i veckan pratat om att vi skulle ta en sväng ut och fiska, antingen efter gädda eller havsöring.
Så på fredagen efter jobbet blev det en sväng in till stan för att fixa lite grejer inför fisket. Inhandlades lite streamers, tafsmaterial, ny lina till haspelrullen samt ett gäng drag till desamma.

Flugfiske Havsöringspremiär
Pappa Storfiskare fanns på plats i Stockholm till alla Havsöringars skräck...

På lördag bar det av. Jag hade fått några tips av Martin Ångnell på heta ställen – tack Martin för värdefull hjälp!
Bilen bar söderut ner mot Södertäljetrakterna. Solen gassade, näst intill helt vindstilla – perfekt väder för att vara ute i det fria.
Väl framme möttes vi av en parkering med flertal bilar på och inom loppet av att vi bytte om och riggade spöna kom det ytterligare tre bilar – värre än i Baltak!
Området var dock stort så det var inga problem att få plats. För både mig och min pappa var detta första gången vi fiskade efter havsöring från land, så förhoppningarna till fisk var låga…
Detta var dessutom andra vändan för mitt klass 8-spö jag köpte i höstas.
För att öka chanserna till fisk hade jag även tagit med mig haspelspöt och pappa körde som vanligt med sina haspelgrejer.

Flugfiske Havsöringspremiär
Dagen till ära var både haspel- och flugspöt med.

Efter ett par timmars fiskande utan minsta känning tog vi oss en bit mat – dagens meny bestod av potatissallad och kallrökt skinka. Pratade även med, vad det verkade en riktigt rutinerad räv, som skyllde det dåliga fisket på det fina vädret. En efter en avlägsnade sig de andra fiskarna och kvar var tillslut bara vi. Nu började dock vinden ta i och den blåa himlen byttes mot hotfulla moln. Detta verkade ju bra om man ska gå på tidigare undanflykter från de andra mer rutinerade fiskarna!

Jag tog mig ut på en udde där jag kunde fiska av brytet mellan sandbotten och stenbotten. Vinden gjorde vad den kunde för att jag skulle överge flugfisket, och till slut gav jag upp svingandet med klass 8-spöt när flugorna började vina allt för okontrollerat runt öronen i den starka vinden.
Efter ett par kast med de nyinköpta dragen hände sen något som gör att våren kommer att fyllas med ett flertal turer efter havsöring…
Det klara vattnet visar att mitt drag är på väg in mot mig. När väl draget är ungefär 2 meter ifrån mig ser jag mitt livs största öring (betänk att jag är van vid småländska öringar så det var inte någon världsrekordsfisk jag såg) simma efter mitt drag. Fisken är riktigt fet om ryggen och möter en bra bit över halvmetern, gissningsvis runt 4 kg (storfiskarns historier ska ni ju alltid lita på….)! Fisken simmar lugnt efter draget och öppnar sin mun (som i det läget känns helt enorm). Det är ofattbart vilken adrenalinchock man kan få! För ett ögonblick finns det enbart två varelser på jorden – jag och fisken, ingenting annat existerar! Mothuggsarmen måste ha fått en allergisk reaktion av allt adrenalin som pumpas ut i kroppen för utan att riktigt veta vad jag gör så rycker armen till och drar upp draget varvid fisken gör ett utfall mot ytan och därefter lika lugnt som fisken simmade efter draget drar sig tillbaka ut mot djupare vatten.
Kroppen darrar, vinden känns inte och jag drar ett nytt kast. Jag tänker för mig själv att fisken måste sett mig och skrämts iväg då inget händer på de följande kasten.
För säkerhets skull byter jag till en skrikig färg på draget då lugnet på fisken signalerade att draget inte satte igång huggreflexen på riktigt.
De följande två kasten har jag fisken i släp efter draget ända in till där jag står – utan hugg. På tredje kastet kör jag draget i ytan för att få lite mer aktivitet vilket resulterar i ett mjäkigt hugg, dock tillräckligt för att fisken ger sig för dagen.

Så, det blev kontakt med havsöring och jag är helnöjd. Detta ger mig bara blodad tand för havsöringsfiske och äntligen har jag hittat ett kul fiske här uppe i Stockholm! Om två veckor planerar jag att hyra en bil och köra två heldagar havsöringsfiske – plats i bilen finns för intresserade!

Publicerat i flugfiske Havsöring, Stockholms skärgård | Etiketter flugfiske | 4 kommentar

Blåsig lördag i baltak

Så klart blev det en sväng till baltak i helgen. Daniel var nere på kalasfirande i Jönköping så vi passade på att åka en sväng.
Vi var tidigt ute, trodde vi , det var redan många bilar på parkeringarna och dom ”bästa” platserna uppe i zon 1 var belägrade redan. Vi började med att vandra neråt och fiskade av ån lite varstans. Vi fiskade oss ända ner till ruinpolen men det gav inget resultat. Vi började bli otåliga i det lite kyliga vädret, och det blev ju inte bättre av att se andra ta fisk.

Flugfiske Blåsig lördag i baltak

Bistert och blåsigt.
Daniel fiskar, jag fotar medans jag sätter i mig en macka

Streamer fiskare stod lite varstans och håvade fisk och vi undrade över om nymfer ,som vi körde med, verkligen var rätt i dag. Men vi vandrade tillbaka till zon 1 igen och till våran förvåning så va den nästan folktom. Så vi vadade ut till strömmen vid fikabordet och vips så hade jag fått på en regnbåge. Men jag tappade den tyvärr. Daniel gick nedanför nacken och vadade över till andra sidan vilket visade sig vara helt rätt. han fick på en 5 -6 bågar på bara en halvtimme/timme men tre av dom lyckades tyvärr slita sig. Jag fick under tiden på tre bågar till men lyckades bara landa två av dom. Jag tror blåsten hade mycket att göra med dom tappade fiskarna. Det var rätt kraftig vind så det var svårt att se huggen, när linan fladdrade i vinden, och mothuggen blev då sämre och fisken fastnade inte ordentligt.
Efter en timmes grymt fint fiske åkte vi och åt pizza på ”våran” lilla pizzeria i tidaholm. Dom har börjat känna igen oss nu efter alla vändor man har vart där :)

Efter fikat fortsatte det fantastiska fisket för mig men tyvärr inte för Daniel Jag landade tre bågar till och tappade ett par stycken medans Daniel kammade noll. Daniel skyllde på att det antagligen inte går att få fisk efter en kebabpizza och att jag hade varit smart nog och tagit en africana. En intressant teori :)
Men vi båda var väldigt nöjda med fisket och packade ihop grejorna runt 15.00.

Publicerat i flugfiske Baltak, Regnbåge, Tjecknymffiske | Etiketter flugfiske , | 1 kommentar

Premiärfisket i Baltak, 2010

Första fiskefilmen för säsongen (det lär komma rätt så många denna säsong, så håll utkik!). Sammanställning av det som filmats under säsongens två första vändor till Baltak, lite fisk och en hel del skitsnack… håll till godo.

Publicerat i flugfiske Baltak, Flugfiskefilmer | Etiketter flugfiske , | 12 kommentar

Sjuk kläckning

Drömmer mig bort… Så här såg det ut igår i McKenzie:
Flugfiske Sjuk kläckning
Flugfiske Sjuk kläckning

Från bloggen The Caddis Fly: Oregon Fly Fishing Blog kan man läsa ”Looking below the surface one could see millions of pupating caddis in the water column”.

Kommer vi att se något liknande om 1-2 månader? Man längtar verkligen tills dess att torrflugefisket kör igång.

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | 1 kommentar

Baltak 07-04-10

Är fortfarande hempermiterad från jobbet så varför inte utnyttja minuterna till lite härligt fiske. Det fick bli en liten tripp till Baltak ingen. Vi skulle vaccinera katterna på morgonen så jag kom inte i väg förrens halv 11. Vattnet hade inte avtagit i baltak och det var fortfarande sjukt högt vattenstånd.
Jag började med några kast i zon 1 men ganska snart drog jag mig neråt. Jag fiskade av Daniels ny funna håla och efter ett långt traglande med olika flugor så fick jag på en regnbåge men den sletsig efter en stund drillande. Jag bestämde mig för att det får förbli Daniels håla och gick tillbaka upp till zon 1. Jag ställde mig vid hålan precis ovanför bron och snart hade jag tagit 2 finaFlugfiske Baltak 07 04 10 bågar en på ca halvkilot och den andra på runt kilot.
Efter det kom en fiskare ner för att hälsa, det var Magnus som hade läst våran blogg och tagit kontakt via mail.
Han hade varit där redan sen 8 tiden och hade fått 8 bågar. Vi snackade på ett tag om lite av varje sen gick han uppströms. Jag drog några kast till och lyckades få på en, men tappa, en fin båge innan jag hängde på uppåt.
Vi ställde oss båda i strömmen utanför fika bordet och där lyckas jag kroka en regnbåge till en i den vanliga sizen 1kg. (fick den i den lilla strömmen där jag fick öringen förra veckan) Det blev ännu mera snack och effektiviteten på fisket minskade men det gjorde inte så mycket. Jag gick tillslut ner till hålan ovanför bron igen och gjorde några avslutande kast och lyckades lura en båge till i håven.
Ett roligt fenomen som antagligen var en ren tillfällighet är att alla fiskarna tog på upphängaren. de två första tog på ett romkorn och då jag flyttade ner det till botten tog fisken istället på en nymf på upphängaren. Jag drog mig hemåt lite innan 4 och rätt så nöjd med de fyra bågarna jag tagit.

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske | 8 kommentar