Månadsarkiv: mars 2010

Äntligen Fisk

Eftersom jag var ledig från jobbet i dag så passade det fint med en liten tur till Baltak. Jag visste att vattenståndet var väldigt högt och att utsikterna för att få fisk överhuvudtaget inte såg lovande ut. Men det är gött att bara få komma ut lite.
När jag kom till Baltak så stod det redan 2 bilar där, men det var visst bara odlingspersonalens bilar så jag hade hela sträckan för mig själv.
Började fiska i zon 1, i strömmen nedanför kanalen. Hade bundit på två tjecknymfer på tafsen och fiskade av huvudströmmen men det verkade inte ge något resultat. Så jag vände mig om och fiskade av lilla strömmen bakom mig. Efter några kast så kom det en liten liten ryckning i tafsen och jag drog till. Efter lite drillning kunde jag stolt landa min första öring i år! En slank och fin öring på ca halvkilot. Den fick förstås simma tillbaka igen.
Efter det höll jag på att tjecknymfa ca en halvtimma till, lite varstans i zon 1 men det gav inget resultat. Jag vandrade neråt längs med ån och streamerfiskade lite, men ingen fisk ville ta. Jag bytte till en sjunklina – men inget. Efter nån timmes harvande i zon 2 och 3 drog jag mig tillbaka uppströms. Jag mötte odlingsgubbarna på vägen upp. Dom var i full gång med att släppa ut en laddning med fisk så om någon dag kommer det nog dra i gång på allvar med fisket.
Väl tillbaks i zon 1 så började jag tjecknymfa där jag fick öringen innan, men utan resultat här med. Jag tänkte att jag måste ha något tungt på tafsen så jag bytte ut ändflugan. Jag letade i asken efter nått riktigt tungt och såg då mina romkorn som funkade mycket bra i höstas. Jag satte på den och fiskade av huvudfåran och på första kastet satt det en fisk på kroken. Fightades en stund innan jag kunde landa min första båge för i år, vägde knappa kilot. Efter ytterligare några kast fightades jag med ännu en regnbåge men det lyckades tillslut slita sig loss från kroken. Båda tog på romkornet. Sen va det dött igen…
Jag kämpade på några minuter till men kände mig nöjd för dan och packade i hop grejerna.
Jag hoppas på ännu bättre fiske nästa gång men det kan bli svårt pga vattenståndet och temperaturen. Men det blir väl bättre och bättre för var dag som går.

Flugfiske Äntligen Fisk
Flugfiske Äntligen Fisk

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske | 6 kommentar

Premiär med spöt i handen.

Ja då har vi varit i Baltak för första gången i år. Vi har fiskat både en sväng i fredags och en idag (lördag).
När jag och Daniel kom dit i fredags så hade vi strålande sol och uppåt en 14 -15 grader varmt. Det såg riktigt lovande ut men dock så låg isen tjock på många ställen. Vattnet var kallt och vattenståndet väldigt högt så det såg svårfiskat ut.
Vi körde mycket med nymfer denna dag men det ville sig inte alls. Fisken var antagligen för slö för att ta nymferna på deras snabba färd i strömmen.
Vi träffade på Sussi som driver bloggen schatzisfiske. Hon hade haft några påslag men ingen fight.
Vi pratade även en sväng med Martin som numera bor i Tidaholm och han hade inte fått något på sina nymfer heller. Däremot var det en annan fiskare fått en fin öring på en zonker. Så vi tacklade om spöna och drog på streamers i stället, vilket vi inte hade någon lycka med heller.

Lördagen började med en rejäl regnskur när vi kom fram, så vi fick sitta i bilen en stund tills det hade lugnat ner sig. Regnet slutade rätt så snart efter vi börjat fiska och det var uppehåll resten av dagen!
Idag blev det till att köra med streamer nästan hela dagen. Jag hade med mig en sjunklina för att komma så djupt som möjligt. Adam, Daniels bror, följde även med men det blev ingen fiskelycka i dag heller. Däremot så hade det försvunnit rejält med is sedan gårdagen och det var betydligt mer öppet vatten.
Jag fick iaf två rejäla tillslag. Ett i poolen ovanför Bältebergabron men fisken var på väg ner i fallet så jag fick strama emot och då gick tafsen av. Surt!
Det andra påslaget kom nedanför poolen längst upp i zon 1 i en håla det alltid står en fisk i, och det gjorde det nu med! Efter en liten stunds drillande så släppte den från kroken. Båda slog till på färgen orange, den ena på en zonker den andra på en wollybugger.
Fiskelyckan var väl inget faktum men det är kul att bara få komma ut och svinga spöt och träffa lite andra flugfiskare nu när man suttit inne så länge.
Sammanfattningsvis så har dagarna varit godkända iaf.

Flugfiske Premiär med spöt i handen.

Flugfiske Premiär med spöt i handen.

Flugfiske Premiär med spöt i handen.

Flugfiske Premiär med spöt i handen.

Flugfiske Premiär med spöt i handen.

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske | 5 kommentar

Att binda med Polychenille

Här är den utlovade videon kring att binda med polychenille.

Publicerat i flugfiske Flugbindning, Flugfiskefilmer | Etiketter flugfiske , , | 3 kommentar

Fiskesuget växer och graderna går uppåt

Ja nu visar termometern stadiga 6 grader varmt. snön smälter som bara den och fiske suget ökar för varje minut som går. Snart så måste det ju ha smält tillräckligt i åarna och man kan ut och testa sina ny bundna flugor. Det lär bli mycket nymffiske till en början men jag hoppas kläckningarna inte ska bli allt för sena nu när det har varit en sån lång vinter.
Jag har fyllt upp 4 boxar med flugor och står beredd med flugspöt i handen och så fort man kan se lite öppet vatten så ger jag mig iväg.

här är min foam variant av en dagslända som är en av alla nya mönster som ska testas i år. Jag binder dom i vit foam för att lätt själv kunna färga flugorna till den färg som jag vill ha. När jag färgar använder jag mig av Letrasets ProMarkers, en väldigt bra vattenfast tusch som finns i väldigt många olika färger och nyanser.

Flugfiske Fiskesuget växer och graderna går uppåt

Min dagsländor/fjädermyggs ask
Flugfiske Fiskesuget växer och graderna går uppåt

Publicerat i flugfiske Flugbindning | Etiketter flugfiske | 3 kommentar

Flugmönster: Polychenille-slända (Heptagenia sulphurea)

Vi kör hårt denna veckan! Nästa mönster är en polychenille-slända. Polychenille är ett material du kan köpa från André Brun (www.thetroutbum.com), väldigt smidigt att binda med.
Inom kort kommer en video med en variant av denna fluga för att beskriva tekniken kring polychenille-flugor.

Flugfiske Flugmönster: Polychenille slända (Heptagenia sulphurea)

Polychenille-slända (Gul forsslänga, Heptagenia sulphurea)
Krok: Torrflugkrok, #14
Bindtråd: Gul 8/0
Kropp: Gul polychenille, gul dubbing (i mitt fall Fly-rite #9, Golden Yellow)
Vinge: Fibrer från en gräsandfjäder (Mallard)
Stjärt: 2-4 fibrer av Hends microfibre

Linda ett parachutehackel runt vingen och sländan är klar.

Publicerat i flugfiske Flugbindning | Etiketter flugfiske , , , | 1 kommentar

Flugmönster: Wire-nymph

Andra flugmönstret av de som bands upp i helgen. Denna gång ett nymfmönster med tungstensskalle och en kropp gjord av wire. Extremt lätta att göra och ska fungera väldigt bra på öring och regnbåge (ytterligare ett mönster jag själv inte testat på i så stor utsträckning).
Fiskas med tjecknymfteknik alternativt ”vanlig” uppströms nymfteknik.

Flugfiske Flugmönster: Wire nymph

Wire-nymph (färg efter smak)
Krok: Tjecknymfkrok i str. 12
Kropp: Färgad wire (mina är bundna i grön, guld samt vinröd)
Thorax: Harhår eller sälhår (för ytterligare ”spretighet”) i matchande färg till kroppen
Ribbing: Färgad wire

När du binder denna fluga, lämna några centimeter wire vid inbindingen och använd denna del som ribbing när kroppen lindats klart över den inlindade wirekroppen (så att det blir två lager wire som ribbing, hoppas ni fattar vad jag menar).

Publicerat i flugfiske Flugbindning | Etiketter flugfiske , | 2 kommentar

Flugmönster: Bloodworm

Inspirerad av flugfiskemässan blev det en hel del flugor bundna i helgen som gick. Under veckan kommer jag att posta några av de mönster jag bundit upp inför den stundande säsongen.

Vi börjar med två olika varianter av Bloodworm, en flugtyp som är väldigt populär utanför Sverige som jag därför valt att testa under säsongen. Har inte testat dessa innan så ska bli spännande att prova på. Har tänkt fiska dessa som nymfer under sakta intagning alternativt som upphängare på en tafs med en tung tjecknymf som ändfluga.

De två olika varianterna jag bundit upp är med ett tydligare torax av harhår samt en förtyngd variant utan thorax.

Flugfiske Flugmönster: Bloodworm

Bloodworm I (vänster på bilden)
Krok: Tjecknymfkrok #12
Bindtråd: Röd, UNI-thread 8/0
Förtyngning: Blytråd
Kropp: Röd floss

Stryk över hela flugan med lack.

Bloodworm II (höger på bilden)
Krok: Tjecknymfkrok #12
Bindtråd: Röd, UNI-thread 8/0
Kropp: Röd floss
Thorax: Vinröd haredubbing

Stryk över hela flugan med lack.

Publicerat i flugfiske Flugbindning | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd

flugfiskemässan

Ja jag håller med Daniel Det var en mycket trevlig mässa och många roliga människor.
Ännu roligare blev det av att vi spetsade kvällen med att besöka en av de ”lokala” pubarna ute i Bromma där Daniel bor. En riktigt fin pub med över 200 ölsorter (enligt dom, för när vi skulle beställa så var de flesta vi frågade efter slut). Det var svårt att få plats men vi fick sitta med två andra roliga grabbar som tipsade om en riktigt fin öl från Sigtuna bryggeri. Gas Janne var namnet och självklart så fanns den inte heller. Dom hade till och med slutat tillverka denna öl. Och efter denna kväll så hade man kunnat ge vad som helst för att få tag i denna mytomspunna ölen. He he. men många goda och roliga andra öl fick vi i oss innan vi gick hem. vi avslutade kvällen med att ta en öl hemma hos Daniel medans vi tittade på en av de flugfiske filmer som vi hade köpt.
Man var rätt seg när man gick upp på lördagen för att åter besöka mässan. men vad gör man inte för flugfisket. hehe
Flugfiske flugfiskemässan

Flugfiske flugfiskemässan

Flugfiske flugfiskemässan

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Det här är livet – öl och flugfiskemässa!

Ja, så kan det låta ibland, se t.ex. vårt senaste klipp som är från Flugfiskemässan nedan.
Var tänkt att bli en dag på mässan i fredags efter att Samuel tagit sig upp till Stockholm – det blev två till slut – både fredag och lördag.
Träffade mycket folk och blev, om än mindre än i fjol, en del shoppat. Bland annat lite bindningsmaterial, en ny håv var, ett spö till lillebror. Men kanske främst en massa inspiration både till bindandet och fiskandet. Tyvärr ligger ju snön kvar så ett litet tag till får vi vänta, men börjar kännas som att det är på gång snart, de bara måste det vara!

Fanns inget som stod ut denna gång på mässan. En tråkig sak var att alla föredrag kändes som det jäktades igenom alternativt att föredragshållaren fick avsluta innan han (ja, för det var faktiskt inte ett enda föredrag som hölls av en kvinna, könsfördelningen är verkligen anmärkningsvärd inom flugfisket!) var färdig. Synd att man inte hade lite pengar kvar så hade man verkligen kunnat fynda på Rädda Laxen-auktionen, eller vad sägs om en ny komplett flytring för 300 kr, resa upp till Lappland med kort och stuga för 2000 kr eller en resa till Argentina med 3-rätters middag i en vecka för 5000 kr (värde 38 000!)… Blir att spara till nästa år ;-)

En frisk fläkt på mässan var Charles Jardine – en galen äldre man från Storbrittanien. Såg både hans föredrag och hans kastuppvisning, den senare var väldigt bra faktiskt. Nedan är 7 minuter av denna uppvisning/lektion.

Publicerat i flugfiske Flugfiskefilmer, Övrigt | Etiketter flugfiske , | 3 kommentar

Snart dags för mässa!

Imorgon drar årets flugfiskemässa igång. Samuel kommer upp på fredag förmiddag, och sedan är det en heldag i Älvsjö som gäller. Så är ni där på fredag, håll utskik och heja om ni ser oss!

Senaste tiden har bindningen stått still, mest pga. att jag saknar lite material. Men igår fick jag hem en sänding från Polen med totalt 250 tungstensskallar i olika storlekar – så nu blir det tjeckbindning för hela slanten!

Sen vill jag flika in ett tips. Fly-dressing har en ny hemsida (f.ö. gjord av mig, därav smygreklamen) med bland annat några trevliga flugbindningsfilmer.

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd