Säsongsavslutning, dag 2 (Baltak)

Väl i Baltak fortsatte regnet hela dagen. En betydligt ruggigare dag än igår, fuktigt och kallt…

Efter gårdagens 20 landade fiskar ville vi testa något nytt i Baltak så dagen började med distansnymffiske i den lugna zon 3. Efter en lite seg trevande start i mitten av strömmen så rollade jag ut flugan in under träden på andra sidan. Efter att flugan landat, drog jag till linan så att man får en liten böjd ”krok” på den. Nymferna (2 st) drev med strömmen, perfekt in under grenarna och plötsligt började linkroken rätas ut, när detta händer beror det antingen på att nymfen fastnat i botten eller att fisk tagit flugan – i mitt fall det senare! Efter en relativt kort fajt landades dagens första regnbåge på ca. 1,5 kg.
Dagen flöt på och vid dagens slut hade jag (Daniel) landat 4 regnbågar, alla i ungefär samma storlek, Samuel lyckades landa 2 st. – också de i samma storlek.
Hade varit kul med lite torrflugefiske, men vädret var verkligen inte på vår sida denna dag.

Under lördagen fick en av alla flugfiskare (och det var många) en regnbåge på 3,9 (togs i zon 3) kg. Pratade även med en trevlig man från Borås som tidigare i veckan (torsdagen för att vara exakt) fick upp en regnbågsgris på hela 5 kg. Denna togs i kanalen i zon 1 på 0.16 tafs. Fisken drillades i 2,5 timme innan den kunde håvas i den hårda strömmen. Enligt utsago gjorde den ”vad den ville” i den starka strömmen och den klena utrustningen.

En riktigt trevlig helg är till enda, trots att den nästan blev enbart Baltak. Inte riktigt vad vi hade för avsikt från början men ändå väldigt trevligt återseende för min del. Ev. blir det en sista vända i slutet av november innan årets slut, beror på vädret. Men med tanke på att vi drog båge i 13 minusgrader runt jul förra året så kan jag inte se att vädret skulle kunna stoppa oss i november – det lär ju vara rena sommarvärmen om man jämför!Det här inlägget postades i Baltak och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar till Säsongsavslutning, dag 2 (Baltak)

 1. Adi skriver:

  Hej grabbar !

  Väldigt intressant att läsa eran blogg !

  Jag har några frågor om det nymffiske som ni beskriver i detta inlägg och som bedrivs på distans.

  Det här med distansnymffiske låter intressant men jag är inte riktigt med på eran beskrivning om hur det går till.
  Du beskriver att du drar till linan efter att den landat så att man får en liten böjd "krok" på den.
  När du gör detta är det uppströms eller nedströmskast som gäller eller funkar båda ?
  Hur exakt gör du för att få till den där "kroken" ?
  Hur lång tafs använder du ?

 2. hejsan Adi. Kul att du gillar våran blogg.
  Nymffiske på distans i strömmande vatten bedriver vi med ett uppströmskast, till den plats man önskar att flugan ska starta sin drift. om man tror sig veta vart det står en fisk så är det läge att landa flugan några meter ovan för fisken. Sen så låter man flugan fridrifta nedströms hela vägen tills den längd fluglina man har använt har sträckt ut sig. Tekniken för att se hugget går ut på att "menda" till linan lite för att få en böj på toppen av fluglinan. När hugget kommer så sträcker eller stannar fluglinetoppen upp lite i vattnet och då är det dax för ett litet snärtit mothugg nedströms för att se om det var fisk eller lite botten skrap. "Böjen" som man får till på fluglinan är en hjälp så att man lättare ser när fluglinan sträcker eller stannar upp. Tyngden på nymferna varigerar förståss beroende på hur snabb strömmen är.
  Det krävs att man har en flytlina på och man kan även använda lite flytgel längst ut på fluglinan och i början av tafsen för att fluglinetoppen inte ska sjunka. Jag brukar köra med en otaperad tafs i storlek 0.12 – 0.18. ca 9ft (en spö längd)
  MVH
  samuel

 3. Adi skriver:

  Tack Samuel för din utförliga beskrivning.
  Skall se till att testa denna teknik nästa gång jag besöker ett strömmande vatten !