Månadsarkiv: oktober 2009

Helhelg i Baltak

Som ni kanske har läst av daniels action inlägg ( Han skrev dom på mobilen när vi va där) så va det en riktigt fin lördag i baltak då vi tog 10 Fiskar var och tappade även en del. Det var molnigt och ganska kallt men knappt inget regn. Däremot va söndagen desto regnigare.

Vi började söndagen med att åka till hökensås med dess fina sjöar med Regnbåge och öring. Vi startade dagen i lilla havssjön. Vädret var inget roligt regnet hängde i luften men sjön va fin. Väldigt klart vatten så man, med lite tur, skulle kunna bjudas på lite sightfishing. Men den turen hade vi inte. Ingen fisk blev det heller på dom få kasten vi gjorde.
Så vi åkte ner till strandgölen i stället. På vägen dit började regnet komma och när vi var framme vid sjön öste det ner.

Strandgölen är en sjö där bara ett visst antal (8 personer) får fiska varje dag och fiskekorten till denna sjö är lite dyrare. Så vi beslutade oss att inte boka nån plats utan åka dit och titta först och se om det är värt det. Sjön såg väldigt fin ut och vi pratade med en fiskare där och han sa att han hade sett lite vakande fisk (antagligen på fjädermygg). Men regnet tryckte på och vi kände inte för att stå vid en sjö en sån här dag så vi åkte upp till baltak.
Eftersom vi tjecknymffiskade hela lördagen så va vi lite trötta på det så vi körde lite nymfer på långdistans och daniel lyckades kroka tre på denna teknik. Själv så fick jag bara en som jag inte heller lyckades drilla in i håven utan den slank av kroken och försvann… Så kan det gå när inte hullingen är på… Vi körde en vända med lite tjecknymffiske i zon 1 också och det resulterade i två bågar för min del och en för daniel.
Pga. vädret och order från våra flickvänner så åkte vi hem redan vid 16.
Sammanfattningsvis så kan man säga att det har varit en väldigt lyckad helg med kul fiske. men men man längtar ju redan till våren då torrflugefisket drar i gång igen.

Flugor som funkade i helgen var: Romkornet på vilket vi fick ca 90% av fisken, även Husmask och guldribbat haröra funkade.

Här kommer lite bilder från helgen

Flugfiske Helhelg i Baltak

En riktigt fin öring. Gött Daniel
Flugfiske Helhelg i Baltak

Flugfiske Helhelg i Baltak

Flugfiske Helhelg i Baltak

Publicerat i flugfiske Baltak, Hökensås, Öring, Regnbåge, Tjecknymffiske | Etiketter flugfiske , , , | 1 kommentar

Säsongsavslutning, dag 2 (Baltak)

Väl i Baltak fortsatte regnet hela dagen. En betydligt ruggigare dag än igår, fuktigt och kallt…

Efter gårdagens 20 landade fiskar ville vi testa något nytt i Baltak så dagen började med distansnymffiske i den lugna zon 3. Efter en lite seg trevande start i mitten av strömmen så rollade jag ut flugan in under träden på andra sidan. Efter att flugan landat, drog jag till linan så att man får en liten böjd ”krok” på den. Nymferna (2 st) drev med strömmen, perfekt in under grenarna och plötsligt började linkroken rätas ut, när detta händer beror det antingen på att nymfen fastnat i botten eller att fisk tagit flugan – i mitt fall det senare! Efter en relativt kort fajt landades dagens första regnbåge på ca. 1,5 kg.
Dagen flöt på och vid dagens slut hade jag (Daniel) landat 4 regnbågar, alla i ungefär samma storlek, Samuel lyckades landa 2 st. – också de i samma storlek.
Hade varit kul med lite torrflugefiske, men vädret var verkligen inte på vår sida denna dag.

Under lördagen fick en av alla flugfiskare (och det var många) en regnbåge på 3,9 (togs i zon 3) kg. Pratade även med en trevlig man från Borås som tidigare i veckan (torsdagen för att vara exakt) fick upp en regnbågsgris på hela 5 kg. Denna togs i kanalen i zon 1 på 0.16 tafs. Fisken drillades i 2,5 timme innan den kunde håvas i den hårda strömmen. Enligt utsago gjorde den ”vad den ville” i den starka strömmen och den klena utrustningen.

En riktigt trevlig helg är till enda, trots att den nästan blev enbart Baltak. Inte riktigt vad vi hade för avsikt från början men ändå väldigt trevligt återseende för min del. Ev. blir det en sista vända i slutet av november innan årets slut, beror på vädret. Men med tanke på att vi drog båge i 13 minusgrader runt jul förra året så kan jag inte se att vädret skulle kunna stoppa oss i november – det lär ju vara rena sommarvärmen om man jämför!

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske | 3 kommentar

Säsongsavslutning, dag 2 (Hökensås)

Upp tidigt även på söndagen. Denna gång för att ta en sväng till Hökensås. Vi kan väl vara ärliga och erkänna att Hökensås är inte vårt favoritställe direkt, vi har haft enormt dålig utdelning där faktiskt.
Efter att vi löst kort i automaten runt 8-tiden tog vi bilen till Lilla Havssjön, en sjö vi inte testat tidigare. Visade sig vara en riktigt fin sjö, grunt och enormt klart vatten – som gjort för sight-fishing.
Vi började fiska av en av vikarna, drog lite kallt om öronen och regnet låg i luften så här på morgonen. Efter ett fåtal kast började redan tålamodet tryta och en liten stund senare tog vi bilen mot den blåa sjön Strandgölen för att kolla läget och ev. köpa till kort för denna sjö. På vägen dit började regnet strila ner. Väl framme vid Strandgölen pratade vi med en flugfiskare som fiskat av sjön sedan tidig morgon. Han rapporterade om lite vakande fisk men inga känningar.
Kändes då onödigt att lägga ytterligare 130 kronor för att fiska i Strandgölen. Efter en sväng till Enessjön och Prinsasjöarna (på vägen till Prinsasjöarna hade vi turen att se en vit älg, enormt ovanligt nere i Småland) beslutade vi oss för att styra skutan (läs: bilen) mot Baltak. Lite tråkigt då vi var mätta på Baltak efter gårdagen men kändes segt att harva i Hökensås.
Hökensås känns verkligen inte som vårt ställe…

Publicerat i flugfiske Hökensås | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Säsongsavslutning, dag 1 (hemfärd)

Mörkret har fallit och vi är på väg hem efter första dagen. Blev en seg eftermiddag, tre tappade fiskar och enbart en landad var. Totalt blev det alltså tvåsiffrigt för oss båda – kul!
Nu ser vi fram emot en lika bra såg imorgon. Då i hökensås. Samuel har lovat att ta upp en hökensåsgris… vi får se imorgon om han håller vad han lovar.

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske | 1 kommentar

Säsongsavslutning, dag 1 (lunchdags)

Helgen här börjat bra. Vi kom till Baltak runt halv åtta i morse. Duggregn och 5 grader i luften. Vi kom snabbt på att romkorn fungerade bra idag.
Så här vid lunchtime här jag (Daniel) landat 9 fiskar, Samuel 8. Dessutom har jag tappat 3, varav två på torrfluga. Uppdatering kommer senare…

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Tillbaka i Småland och dags för Säsongsavslutning

En vecka efter havsöringshelgen är det dags att avsluta säsongen nere i Småland/Västergötland. Jag reser med pick och pack ner till gamla Jönköping, givetvis med buss (jag arbetar nämligen på ett bussföretag). På lördag ska jag möta upp Samuel för att spendera två hela dagar med vatten upp till höfterna – ska bli otroligt kul att fiska tillsammans med Samuel igen och återse våra gamla favoritvatten! På något konstigt sätt ser jag denna gången mer fram emot att få snacka skit och ljuga med Samuel än jag gjort tidigare. Kanske beror det på den begränsade umgänges kretsen man har här i Stockholm? Kanske beror det på att det var ett bra tag sedan man var iväg och fiskade tillsammans och inte kunnat lufta sina teorier kring fiske på länge. Oavsett vilket så ser jag verkligen fram emot helgen som kommer, det ska bli skitkul!

Som planen ser ut nu så lär det bli en vända till Baltak, Hökensås och eventuellt även till Nissan. Det beror lite på fisket och orken att förflytta sig ner till Nissan… Jag ska försöka mig på att blogga live från våra äventyr ute i skogarna.
Håll i fiskehatten och följ med oss under helgen som kommer!

Publicerat i flugfiske Baltak, Hökensås, Övrigt | Etiketter flugfiske | 2 kommentar

Havsöringshelg i Stockholms skärgård, dag 2

Så här några dagar senare kan jag sammanfatta dag 2 av vår Havsöringshelg med ett ord – segt fiske.
Efter tre blanka öringar på krokarna på lördagen såg både jag och Tobias fram emot en härlig dag på söndagen. Klockan ringde 07.00 och efter en snabb frukost, packa ihop lunchen, ner med spöna i båten så bar det ut på sjön. Vinden hade vänt från nordlig till nordvästlig och verkade till en början något lugnare än dagen tidigare.
Vi startade dagen med att lägga till utanför en liten ö där Tobias hade en öring på dagen innan, bottnen här var perfekt för havsöring – sandbotten blandat med stenar och tång. Efter en tids fiske utan känningar började vi flytta oss kring de intilliggande öarna utan någon bättre lycka där. Kring 10-tiden bar det istället ut mot ytterskärgården i hopp om att finna fisken – vi tog båten direkt ut till ett ställe där jag hade haft två fina öringar på dagen tidigare. Men även här överlistade fisken oss, inte en känning. Efter korvgrillning på ön och lite ingjutet mod gick vi på fisket igen – utan bättre lycka.
Tålamodet började tryta och vi begav oss inåt land igen för att avsluta dagen i inneskärgården med lite gäddfiske för att jag skulle få känna på lite gädda med min jerkbaitutrustning. Tron var att det i stort sett bara skulle vara att doppa jerken i vattnet så skulle en gädda sitta – riktigt så lätt var det inte….
Efter att insett att det inte skulle bli någon fisk idag så bar det hemåt för att packa ihop sakerna och komma hem i någorlunda bra tid. Ironiskt nog skulle det visa sig att den enda fiskkontakten vi fick under dag 2 på vår havsöringshelg var på mitt jerkbaitspö på ett kast ifrån bryggan när vi kom hem till stugan (dock släppte fisken och vi kom tomhänta hem till storstaden igen). Men kom ihåg! Du behöver inte köra över vida vatten för att hitta fisken – den finns närmare än vad du tror!

Sammantaget var helgen en höjdare! Tyvärr ingen fisk över relingen men jäkligt trevligt ändå, ett stort tack till Tobias för en supertrevlig helg!

Flugfiske Havsöringshelg i Stockholms skärgård, dag 2
Stugan vi hade till förfogande…

Flugfiske Havsöringshelg i Stockholms skärgård, dag 2
En eftermiddag ute i skärgåden – ser det inte helt underbart ut?

Publicerat i flugfiske Havsöring, Stockholms skärgård | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Havsöringshelg i Stockholms skärgård, dag 1

Sitter i stugan ute i Stockholms skärgård och funderar på de tre havsöringar vi tappat under dagen. Har varit blåsigt och hård gång på sjön idag vilket begränsar fiskeplatserna något.
Men som sagt, tre blanka havsöringar på men ingen över relingen ännu. Men det är en dag kvar så nu gäller de att plocka upp minst en imorgon.
Nu är de dags för bastu!

Publicerat i flugfiske Havsöring, Stockholms skärgård | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd