Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) -09

Norge

Dag 1
Landet med de vackra älvarna, de djupa dalarna och de höga bergen. Jo visst är det väldigt fint men jag skulle vilja lägga till lite små saker bara. Landet med det regniga vädret och det höga vattenståndet. För det va det som mötte oss när vi den 15 aug anlände till Rena.
Färden började kl 7 från Ekhagen i Jönköping där jag mötte upp mina medresenärer Daniel, hans pappa Ove och hans lille bror Fredrik. Resan gick bra och vi var väldigt peppade. Vi tog vägen genom Charlottenberg och vidare in i Norge.
Vi anlände, efter en 6 -7 timmars bilfärd, till vår stuga som låg alldeles intill Renaälven. Eftersom batteriet i GPS:en tog slut precis innan vi var framme fick vi improvisera lite, men det gick ju bra.
Enligt Din tur, som vi bokade genom, skulle man möta mannen som ägde stugan vid kl 14 och det hade vi ju aldrig hunnit så vi hade ringt och förvarnat honom att vi skulle komma lite senare. Så han hade gömt nyckeln åt oss och det var bara att låsa upp och kliva in. En liten mysig stuga som var beskriven i Din turs material som enkel men modern. Men modern va den absolut inte! Det fanns en gammal gasspis och en liten eldriven ugn med två plattor på. Vattnet var gulbrunt och inte drickbart. Det fanns även en vedkamin i varje rum vilket va den enda värmekällan i huset om man bortser från ett litet el-element i badrummet. Ved fanns det ingen så vi fick dra igång gasspisen för att få lite värme i huset. Vi fick senare (dagen efter) tag på lite ved och vatten så det störde mig inte så mycket. Det var ju trots allt en trevlig och mysig liten stuga.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Vår stuga, ca 50 meter från Renaälven.

Bara några timmar efter ankomst kunde vi inte hålla oss längre så vi slängde på oss vadare och skor och gav oss ut i regnet för att utforska stället. Det gick en liten fin bäck förbi stugan och ut i Rena men det verkade inte som det var någon vidare aktivitet av fisk där så vi koncentrerade oss på att titta till Renaälven. Vi vandrade ner till en hängbro som vi hört mycket om. Uppe från hängbron kunde man få en fin vy över älven. Man kunde även se röret som om det var normalt vattenstånd i Rena skulle vara ¾ täckt med vatten, nu låg det några centimeter under vattenytan – ingen rolig upptäckt. Fisket verkade väldigt trögt det med. Vi såg inga vak och lite blindfiske med diverse torrflugor och nymfer funkade inte heller.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Hängbron på flugfiskesträckan i Rena, gångavstånd från stugan.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
En liten bäck gick förbi stugan och mynnade ut i Renaälven.

Dag 2
Dag två bestämde vi oss för att dra till Sǿndre osa en väldigt vacker liten älv som mynnar ut i Renaälven. Där gick fisket lite bättre, för mig iaf. Jag lyckades lura några mindre öringar att ta mina nymfer. Men något större blev det inte.
Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuel testar torrt i den vackra älven Sǿndre osa.

På kvällen så gick vi ner till Rena och hoppades på lite bra torrflugefiske och vi såg faktiskt en del vak. Det vimlade av mindre dagsländor i luften som landade på ytan för att lägga sina ägg. Men det tycktes inte fisken bry sig så mycket om. I stället hade fisken satsat sin jakt på stigande nattsländepuppor. Jag testade då en liten Superpuppa och fick en liten öring precis vid kanten. Daniel satte då också på en Superpuppa och tog även han en mindre öring längs med kanten. Öringarna var i precis samma storlek som de jag tog i Sǿndre osa, ca 12-15cm – miniöringar alltså.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuel med en av de öringar han fick i Sǿndre osa.

Dag 3
Men det va ju harr som vi ville ha så nästa dag bestämde vi oss för att åka till Koppang, ett ställe som låg ca 3 mil rakt genom skogen från vår stuga, där Glomma bredde ut sig och bildade ett helt område med små öar och stryk. Mycket vackert. Vi köpte fiskekort på campingen som låg där eftersom Koppangsträckan i Glomma inte ingick i våra fiskekort.
När vi hade fixat korten så va det bara att hitta en lämplig fiske platts, något som skulle visa sig ganska svårt. Vid älvarna där vi bodde så var det tydligt utsatt med parkeringar och fiskeplatser längs med älvarna. Något sånt fanns inte här. Väldigt väldigt svårtillgängligt. Tillslut så hittade vi en plats som verkade bra så vi tog på oss grejorna och vandrade ner.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Ena minuten kanonväder med skinande sol för att i nästa minut hällande regn. Daniel försöker se torrflugan i det knepiga vädret…

Det var grunt i vattnet så det gick fint och vada. Vi såg lite vak ute i älven och jag band på en liten nattslända på tafsen. Med mycket lina ute och små fiskar som gick upp på flugorna så det var svårt att få till mothuggen. När vi stått där i kanske 10 min så ser vi att en traktor är på väg ner till vattnet precis bakom oss . Han ska väl hämta nått trodde vi, men det visade sig att han skulle rätt över älven och ut på en ö mitt i Glomma. Så han körde rakt ut i det halvmeter höga vattnet förbi och runt oss.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Att vägarna är dåliga i Norge har man ju hört – men så här dåliga!?

Efter han hade försvunnit upp på ön så va det helt dött där vi stod. Inga vak, ingen aktivitet. Inte så konstigt så som han levde med trakton!
Det tog ungefär en timme tills det började vaka igen. Efter några tappade fiskar och missade mothugg lyckades jag ta upp en liten harr på ca 15cm på min nattslända, så det blev min första fångade harr. Kul!
Efter det så åkte vi vidare för att hitta nya ställen att fiska på i Koppang. Men efter att ha suttit i bilen och åkt runt och runt i ca. en timma svärandes över den dåliga tillgången till plats att ställa bilen bestämde vi oss för att dra tillbaks till stugan.

Dag 4
Tisdagen började lite tråkigt då Ove och Fredrik var tvungna att åka hem pga nått problem med deras hus. Tråkigt tråkigt. Och fler dystra besked blev et nere vid Renaälven då älven hade stigit 15 cm till under natten.
Jag och Daniel var lite frustrerade över det dåliga fisket och det höga vattenståndet så vi drog i väg till Femundsälven (den översta biten av det som blir Trysilälven och sedan Klarälven). Efter lite efterforskningar och tips på var vi skulle fiska så började vi utforska älven. Vi testade lite i Isterforsen men gav upp relativt snabbt då det blåste alldeles för mycket för att ha ett trevligt fiske.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Femundsälven, strax nedströms Galtenhuvudet.

Vi tog bilen nerströms till Femundsälvens början där tjecknymffisket stod på tapeten. Femundsälven startar i Galtensjön och platsen där sjön övergår till älv kallas Galthuvudet. Vi testade fisket några hundra meter nerströms Galthuvdet och där minsann va det bra fiske… för Daniel iaf! Han lyckades fånga en fin fin harr på runt 1kg, en på drygt halvkilot och även några mindre harrar. För mig gick det sämre – tog lite småharrar på det klassiska måttet 15cm annars inget.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Daniels första upptagna harr på resan.

Daniels kommentar: Något som Samuel (förståligt nog) inte nämner i sin text är att han fick för sig att testa vadarna ordentligt iom. en simtur. Visserligen en väldigt kort simtur men han hann konstatera att vadarna inte håller tätt om man lägger sig i vattnet tex. om man man halkar ;) Så nu vet ni!

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Daniels fina harr på dryga kilot.

Dag 5
Men nu när vi hittat sånt fint ställe så åkte vi förstås dit dagen efter också. Daniel han fortsatte ta stor fisk på tjecknymf, han fick en till på 1kg och sen några mindre.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Daniel med resans största fisk, en fin harr på dryga kilot.

För mig gick det fortfarande dåligt och mitt humör blev sämre och sämre tills jag insåg att inget annat än lite mat skulle kunna hjälpa mig från att kasta spöt i älven. Efter maten hade jag lugnat mig lite och fick på en harr i halvkilosklassen som jag tyvärr tappade. Men nu hade jag iaf känt lite på det!

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuel med en av de småöringar han fick i Femundsälven denna dag.

Då fisket varit riktigt bra för Daniel så band vi upp ett gäng med flugor på kvällen. Pga. vädrets makter med högt vattenstånd som resultat så var det helt klart efter snart en vecka i Norge att det var nymfer som gällde för att få ett bra fiske. Det blev därför ett gäng nymfer var, nedan är lite av det vi band upp på kvällen. Framförallt jiggnymfer med rödbrun kropp och en grön huggmarkering på fungerade bra.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuels flugor

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Daniels flugor

Dag 6
På fredagen drog vi ännu en gång till Galtenhuvudet och då gick det bättre för mig. Tog tre fina harrar runt halvkilot och tappade nån med. Vi drog tillbaka till stugan ganska tidigt den dagen för att vi ville hinna packa lite till hemresan dan där på.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuel med en harr på runt halvkilot.

När vi väl va vid stugan konstaterade vi att vattennivån i Renaälven hade gått ner en smula och att det faktiskt vakade lite. Så vi knöt på lite torrflugor och gick ner till älven. Fisken vakade på ganska bra men verkade även denna gång som att de inte ville ta de små små äggläggande dagsländorna på ytan. Så jag band på en Superpuppa i stället. Fiskade lite på några vak som jag såg men inget hände. Daniel var på väg uppströms och det vakade precis utan för honom. Jag hivade i väg min lilla Superpuppa ovanför vaket och lät den sakta glida över fisken och PANG! så hade jag fått resans finaste öring på 2-3 hekto. Äntligen hade vi fått en acceptabel fisk på torrfluga! Men det blev även den ända. Jag fick en liten harr också och det blev den sista fisken på denna resa.

Dag 7
Vi testade en timme på lördagen med, men det gav inget. Efter en snabbstädning (städning ingick i stugans pris) och inpackning i bilen bar det hemmåt vid kl 10.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuel lagar resans sista frukost i vår enkla men moderna (?!) stuga.

Vi trotsade GPS:ens vilja att vi skulle åka samma väg tillbaka som vi kom. Vi tänkte att det borde gå snabbare om man åkte över Trysil och följde Trysilälven/Klarälven ner till Karlstad pga. bättre vägar. Men där gick vi bet. Det tog säkert en timma längre tid och vägen va dålig – så lyssna alltid på din GPS. Haha.

För att summera resan så tycker jag att det har varit en lyckad resa med en trög start men med ett desto roligare slut i och med Femundsälvens fina fiske. Jag åker gärna tillbaka nån gång senare i livet. Nedan kommer ett gäng med blandade bilder från resan!Det här inlägget postades i Flugbindning, Norge 2009, Tjecknymffiske, torrflugefiske och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar till Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) -09

 1. Daniel Eriksson skriver:

  Mäktigt inlägg!
  Kommer hem nästa helg, räknar med en tur till Baltak antingen på lördag eller söndag (troligtvis söndag).

 2. Jag drar en vända till baltak nu på tis. Hänger väl troligtvis med på sön oxå då. Nu ska det bli stor regnbåge. hehe

 3. Daniel Eriksson skriver:

  Du ska veta hur bra du har det nere i småland. Att bara kunna dra iväg så på en tisdag saknar jag mest av allt med att bo uppe i sthlm…