Månadsarkiv: september 2009

Havsöringsfiske inbokat

Flugfiske Havsöringsfiske inbokat

Ja nu är det dags för min havsöringspremiär och jag hoppas på något liknande som på bilden! Jag har aldrig testat på att fiska havsöring tidigare så ser fram emot det. En helhelg tillsammans med en arbetskamrat som har både båt och stuga. Det borgar för en toppenhelg!

Tyvärr gick toppen på mitt #6-spö under sommaren så nu letar jag efter rulle och spö i klass #7 inför premiären. Blir många jämförelser och aspekter att ta in. Om någon har något bra tips på utrustning skicka gärna en kommentar här på bloggen!

Publicerat i flugfiske Havsöring, Stockholms skärgård | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Sightfishing i Baltak

Min morgon tripp, igår till Baltak, blev till en förmiddags tripp då jag sov lite längre än vad jag hade tänkt.
Kvart över 9 var jag klar för att börja fiska. Jag gick upp mot översta poolen för att titta om det kanske vakade lite där. Längs med kanalen va det fullt av fiskare som tjecknymfade. Väl framme vid poolen så konstaterade jag att det va rätt dött för tillfället så jag vadade försiktigt i och tjecknymfade lite i första strömmen. Och vips hade en liten regnbåge tagit min upphängare, vilket betyder att fisken antagligen stod rätt högt i vattnet och kanske kan tänka sig att vaka lite. Och det började vaka lite faktiskt så jag knöt på en liten F-fly och svingade ut mot vaken. efter ett antal drifter vågade sig en liten regnbåge upp att ta flugan. Regnbågen vägde väl typ en 4 hekto men gav ändå en fin fight inann jag kunde håva den. Efter det så va det väldigt dött i poolen så jag bestämde mig för att gå neråt. Jag testade lite kort Tjecknymffiske på två ställen men det ändes inte så kul så jag drog vidare. Mycket folk stod det längs kanterna och kastade sina streamers. Nån här och där hade fått fisk. jag vandrade ända längst ner förbi bältebärga innan jag vände. Det fanns inte så mycket plats att fiska på pga allt folk. Men på min väg tillbaka så var poolen ovanför mittenparkeringen fri. Där hade jag och daniel sett en fisk förra gången som vi inte lyckats lura. Så jag kollade om det ställt sig nån annan fisk där denna gång. Vattnet va väldigt klart och visst stod det en fisk där. Men vänta nu står det inte en till lite längre ut? ja och en till och en till och en till. Jag såg säkert en 5 – 6 fiskar i poolen. Jag började lite med torrfluga men det verkade inte som nån ville stiga mot ytan, fisken stod rätt djupt ner. Så jag knöt på ett litet haröra och testade mot fisken som stod närmast mig, och guldskallen på nymfen gjorde att den syntes bra i vattnet. efter några drifter så såg jag hur fisken öppnade munnen och sög i sig min fluga. Otroligt roligt. det blev en bra fight innan jag fick upp en regnbåge på dryga kilot. Till min för våning hade de andra fiskarna i poolen inte brytt sig utan stod kvar på sina ställen.
När jag stod och spanade ut mot fisken kom en Göteborgare och undrade om man såg nån fisk. Jag visade fisken och han blev lika taggad som jag och jag frågade om vi skulle köra varannat flug byte, och det gjorde vi. Vi testade alla möjliga olika nymfet och torrisar men det va svårt att få fisken att hugga. Man fick verkligen träning på att plasera nymfen rätt framför fisken som visade sig vara rätt svårt. Göteborgaren ställde sig lite längre upp efter ett tag och drog lite streamers framför fiskarna och fick några tillslag på det men ingen krokning tyvärr. Men det är så himla kul att se fisken hela tiden hur den går till attack mot flugorna.
Jag tröttnade lite på att fisken ratade mina flugor (eller att jag inte placerade dom rätt) så jag började vandra upp åt tittade ut över ån och såg flera fiskar som jag försökte på och några tog mina nymfer men jag lyckades inte kroka. Jag tänkte att jag skulle gå upp till zon 1 igen men jag ångrade mig. Varför stå och blindfiska när man kan se fisken här. Så jag gick tillbaka där jag och Göteborgaren stod och testade lite till. Jag kastade på en fisk som stod mitt i ån men den verkade inte vilja ta mitt haröra. så jag kastade lite längre ut, där det stod en betydligt större fisk som vi hade försökt lite på innan utan resultat, jag tappade sikten på flugan så jag tittade på fiske i stället och så att den öppnade munnen och tog nått jag drog till och fisken satt fast. Göött Skulle tippa på att fisken vägde uppåt 3 kg och den simmade rakt ner i fallet nedanför poolen. Där stannade den bland stenarna och jag som hade en 0,12 lina kunde inte göra mycket jag drog och spände linan för att försöka få fisken att dra ner till det lugna vattnet men fisken va listigare än så och skar av linan mot en sten och föravann. Skit skit skit. Jag avslutade trippen med att testa på lite snabbt andra fiskar jag såg men inget resultat så jag åkte hem (ca kl 14.00). Men jag skulle någ ändå säga att detta var än av dom mest roliga resor till baltak som jag har gjort. Att kunna se så mtk fisk och se dom ta flugorna i vattnet är helt obeskrivligt kul.
Nästa helg får det nog bli en resa till.

Publicerat i flugfiske Baltak, Regnbåge, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , , | 2 kommentar

Morgontripp till Baltak

Kl kvart i 8, den 19 sep, var jag framme i baltak. Vädret var fint. Än så länge va det bara 5 grader varmt ute men det skulle snabbt stiga i och med att solen gick upp. Jag började med att binda på en F-fly på tafsen och gav mig iväg för att leta vak. Jag vandrade från zon 1 ända ner till bältebärga och tillbaka. Såg nått enstaka vak och blind fiskade lite här och där. Vid ett tillfälle stötte jag på en liten fisk, ca 15 – 20 cm, som stod en bit ut i vattnet. Vattnet var klart och fint så det var inga problem att se fisken. Jag kastade ut min lilla F-fly och lyckades lura upp fisken att ta den. Det var väldigt roligt att se hur den avvaktande följde flugan med blicken för att sen bestämma sig för att ta den. men det var ju ingen prakt fisk precis så jag vandrade vidare.
Innan jag var tillbaka där jag började (översta poolen) så stannade jag till och tjecknymfade på några ställen. Och jag fick några regnbågar på dryga kilot.
Väl uppe vid den översta poolen tycktes jag skymta ett vak. jag vadade försiktigt i och började fiska av polen med min lilla F-fly. Jag såg mer och mer vak och jag började rikta in mig på några av dom. Efter några kast så smällde det till och flugan försvann. Jag lyckades inte kroka fisken tyvärr och fick försöka på nytt. 3 gånger uppstod detta fenomen fisken tog flugan men fastnade inte. Jag började undra om det kanske var en väldigt liten fisk eller så va jag antagligen för långsam. Efter det sista påslaget va det lugnt i poolen igen något enstaka vak men inget påslag. Hade fisken lärt sig att min lilla nattsländeimitation inte var något att äta. Jag var på väg att ge upp då jag såg en liten liten dagslända passera mig. Jag knöt då på en liten olive dagsländeimitation i strl 18 och kastade ut mot platserna där fisken hade vakat innan. Det dröjde inte länge förrens det smällde till igen och denna gång var jag mer allert, en väldigt livlig regnbåge på ca halvkilot hade tagit den lilla sländan. Så himla kul.
Efter en liten stunds fiskande till i poolen bestämde jag mig för att dra mig tillbaka hemåt.
Hittills hade jag satt tillbaka alla fiskar jag fått men jag hade ju lovat att ta med en matfisk hem så jag tjecknymfade lite i kanalen innan jag åkte hem men det blev ingen mat tyvärr. Jag fick på två fina regnbågar men tappade båda. Ja ja det blir nog en sväng till i veckan som kommer då får jag väl ta med en firre hem.
För att summera morgonen så tycker jag det var en väldigt rolig tripp i och med att jag fick så många påslag på torrfluga. Även om jag bara lyckades kroka två så är det så himla kul att se fisken gå upp och ta min fluga.

Flugfiske Morgontripp till Baltak
Liten baltakbåge fångad med torrfluga. Kul!!

Flugfiske Morgontripp till Baltak

Publicerat i flugfiske Baltak, Regnbåge, Tjecknymffiske, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , | 1 kommentar

Flugfiska hela året om!

Stötte av en händelse på ett flugfiskespel till datorn – Flysim. Laddade ner det och till min förvåning var det riktigt kul. Så nu kan man finslipa tekniken även under vinterhalvåret!

Demo-version av spelet finns att ladda ner här.

Flugfiske Flugfiska hela året om!
Flugfiske Flugfiska hela året om!
Flugfiske Flugfiska hela året om!

Publicerat i flugfiske Övrigt | 1 kommentar

Baltak 13-09-09

I söndags den 13 sep. drog jag och Daniel till Baltak igen. Eftersom Daniel bor i Stockholm så får man ta vara på tiden när han är och hälsar på i Jönköping. Vi drog dit så vi va där vid kl 10. De få timmarna vi hade i Baltak utnyttjades väl, vi fick nog totalt en 20 fiskar tillsammans, men många var väldigt små. Man undrar i bland om det har rymt en hel del smått från dammarna, för jag tror inte att dom sätter ut så små fisk. Men en del hyfsade fiskar blev det trots allt. Daniel fick upp ca 7 stycken som låg runt kilot. Jag fick bara upp tre men en var iaf. lite större – ca 1,5 kilo. Och det är ju störst fisk som räknas. he he.

Flugfiske Baltak 13 09 09

Daniel tog även en på torrfluga vilket gjorde resan ännu roligare. Däremot var fisken inget praktexempel. Den var väldigt sargad efter slagsmål i uppfödningsdammarna, fenorna va riktigt bitna och nosen ärrad.
Ja det blev en väldigt trevlig sväng denna gång även om fisket inte var lika bra som förra resan, vilket jag tror beror på att jag var där på kvällen då och dom stora fiskarna vågade sig fram. vi åkte hem kl 5 för Daniel skulle ta bussen hem igen till Stockholm.
Ps. Jag får ursäkta att bilderna blev lite suddiga. Fel inställningar. Ds

Flugfiske Baltak 13 09 09

Publicerat i flugfiske Baltak, Regnbåge, Tjecknymffiske, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , | 1 kommentar

Baltak, ljuva Baltak

Japp i tisdags tog jag en liten sväng till Baltak igen. Det var ju ett tag sen man va där men inte så mkt hade förändrats – samma vattenstånd och mkt fisk. Däremot var fisken betydligt större.
Jag fick på 8 fiskar under de två timmarna som jag va där, tyvärr tappade jag tre av dom. Men alla var i tvåkilosklassen förutom två. En som vägde runt 3, skulle jag tro, tappade den tyvärr efter typ en halvtimmes drillande. Och en lite mindre på typ 500g.
Mkt lyckad kväll förutom att jag glömde ladda kameran så det blev inga bilder. Men Daniel kommer ner i helgen och då får det bli en sväng till Baltak med kameran och ta lite sjysta bilder.
ha det gött så länge

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) -09

Norge

Dag 1
Landet med de vackra älvarna, de djupa dalarna och de höga bergen. Jo visst är det väldigt fint men jag skulle vilja lägga till lite små saker bara. Landet med det regniga vädret och det höga vattenståndet. För det va det som mötte oss när vi den 15 aug anlände till Rena.
Färden började kl 7 från Ekhagen i Jönköping där jag mötte upp mina medresenärer Daniel, hans pappa Ove och hans lille bror Fredrik. Resan gick bra och vi var väldigt peppade. Vi tog vägen genom Charlottenberg och vidare in i Norge.
Vi anlände, efter en 6 -7 timmars bilfärd, till vår stuga som låg alldeles intill Renaälven. Eftersom batteriet i GPS:en tog slut precis innan vi var framme fick vi improvisera lite, men det gick ju bra.
Enligt Din tur, som vi bokade genom, skulle man möta mannen som ägde stugan vid kl 14 och det hade vi ju aldrig hunnit så vi hade ringt och förvarnat honom att vi skulle komma lite senare. Så han hade gömt nyckeln åt oss och det var bara att låsa upp och kliva in. En liten mysig stuga som var beskriven i Din turs material som enkel men modern. Men modern va den absolut inte! Det fanns en gammal gasspis och en liten eldriven ugn med två plattor på. Vattnet var gulbrunt och inte drickbart. Det fanns även en vedkamin i varje rum vilket va den enda värmekällan i huset om man bortser från ett litet el-element i badrummet. Ved fanns det ingen så vi fick dra igång gasspisen för att få lite värme i huset. Vi fick senare (dagen efter) tag på lite ved och vatten så det störde mig inte så mycket. Det var ju trots allt en trevlig och mysig liten stuga.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Vår stuga, ca 50 meter från Renaälven.

Bara några timmar efter ankomst kunde vi inte hålla oss längre så vi slängde på oss vadare och skor och gav oss ut i regnet för att utforska stället. Det gick en liten fin bäck förbi stugan och ut i Rena men det verkade inte som det var någon vidare aktivitet av fisk där så vi koncentrerade oss på att titta till Renaälven. Vi vandrade ner till en hängbro som vi hört mycket om. Uppe från hängbron kunde man få en fin vy över älven. Man kunde även se röret som om det var normalt vattenstånd i Rena skulle vara ¾ täckt med vatten, nu låg det några centimeter under vattenytan – ingen rolig upptäckt. Fisket verkade väldigt trögt det med. Vi såg inga vak och lite blindfiske med diverse torrflugor och nymfer funkade inte heller.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Hängbron på flugfiskesträckan i Rena, gångavstånd från stugan.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
En liten bäck gick förbi stugan och mynnade ut i Renaälven.

Dag 2
Dag två bestämde vi oss för att dra till Sǿndre osa en väldigt vacker liten älv som mynnar ut i Renaälven. Där gick fisket lite bättre, för mig iaf. Jag lyckades lura några mindre öringar att ta mina nymfer. Men något större blev det inte.
Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuel testar torrt i den vackra älven Sǿndre osa.

På kvällen så gick vi ner till Rena och hoppades på lite bra torrflugefiske och vi såg faktiskt en del vak. Det vimlade av mindre dagsländor i luften som landade på ytan för att lägga sina ägg. Men det tycktes inte fisken bry sig så mycket om. I stället hade fisken satsat sin jakt på stigande nattsländepuppor. Jag testade då en liten Superpuppa och fick en liten öring precis vid kanten. Daniel satte då också på en Superpuppa och tog även han en mindre öring längs med kanten. Öringarna var i precis samma storlek som de jag tog i Sǿndre osa, ca 12-15cm – miniöringar alltså.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuel med en av de öringar han fick i Sǿndre osa.

Dag 3
Men det va ju harr som vi ville ha så nästa dag bestämde vi oss för att åka till Koppang, ett ställe som låg ca 3 mil rakt genom skogen från vår stuga, där Glomma bredde ut sig och bildade ett helt område med små öar och stryk. Mycket vackert. Vi köpte fiskekort på campingen som låg där eftersom Koppangsträckan i Glomma inte ingick i våra fiskekort.
När vi hade fixat korten så va det bara att hitta en lämplig fiske platts, något som skulle visa sig ganska svårt. Vid älvarna där vi bodde så var det tydligt utsatt med parkeringar och fiskeplatser längs med älvarna. Något sånt fanns inte här. Väldigt väldigt svårtillgängligt. Tillslut så hittade vi en plats som verkade bra så vi tog på oss grejorna och vandrade ner.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Ena minuten kanonväder med skinande sol för att i nästa minut hällande regn. Daniel försöker se torrflugan i det knepiga vädret…

Det var grunt i vattnet så det gick fint och vada. Vi såg lite vak ute i älven och jag band på en liten nattslända på tafsen. Med mycket lina ute och små fiskar som gick upp på flugorna så det var svårt att få till mothuggen. När vi stått där i kanske 10 min så ser vi att en traktor är på väg ner till vattnet precis bakom oss . Han ska väl hämta nått trodde vi, men det visade sig att han skulle rätt över älven och ut på en ö mitt i Glomma. Så han körde rakt ut i det halvmeter höga vattnet förbi och runt oss.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Att vägarna är dåliga i Norge har man ju hört – men så här dåliga!?

Efter han hade försvunnit upp på ön så va det helt dött där vi stod. Inga vak, ingen aktivitet. Inte så konstigt så som han levde med trakton!
Det tog ungefär en timme tills det började vaka igen. Efter några tappade fiskar och missade mothugg lyckades jag ta upp en liten harr på ca 15cm på min nattslända, så det blev min första fångade harr. Kul!
Efter det så åkte vi vidare för att hitta nya ställen att fiska på i Koppang. Men efter att ha suttit i bilen och åkt runt och runt i ca. en timma svärandes över den dåliga tillgången till plats att ställa bilen bestämde vi oss för att dra tillbaks till stugan.

Dag 4
Tisdagen började lite tråkigt då Ove och Fredrik var tvungna att åka hem pga nått problem med deras hus. Tråkigt tråkigt. Och fler dystra besked blev et nere vid Renaälven då älven hade stigit 15 cm till under natten.
Jag och Daniel var lite frustrerade över det dåliga fisket och det höga vattenståndet så vi drog i väg till Femundsälven (den översta biten av det som blir Trysilälven och sedan Klarälven). Efter lite efterforskningar och tips på var vi skulle fiska så började vi utforska älven. Vi testade lite i Isterforsen men gav upp relativt snabbt då det blåste alldeles för mycket för att ha ett trevligt fiske.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Femundsälven, strax nedströms Galtenhuvudet.

Vi tog bilen nerströms till Femundsälvens början där tjecknymffisket stod på tapeten. Femundsälven startar i Galtensjön och platsen där sjön övergår till älv kallas Galthuvudet. Vi testade fisket några hundra meter nerströms Galthuvdet och där minsann va det bra fiske… för Daniel iaf! Han lyckades fånga en fin fin harr på runt 1kg, en på drygt halvkilot och även några mindre harrar. För mig gick det sämre – tog lite småharrar på det klassiska måttet 15cm annars inget.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Daniels första upptagna harr på resan.

Daniels kommentar: Något som Samuel (förståligt nog) inte nämner i sin text är att han fick för sig att testa vadarna ordentligt iom. en simtur. Visserligen en väldigt kort simtur men han hann konstatera att vadarna inte håller tätt om man lägger sig i vattnet tex. om man man halkar ;) Så nu vet ni!

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Daniels fina harr på dryga kilot.

Dag 5
Men nu när vi hittat sånt fint ställe så åkte vi förstås dit dagen efter också. Daniel han fortsatte ta stor fisk på tjecknymf, han fick en till på 1kg och sen några mindre.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Daniel med resans största fisk, en fin harr på dryga kilot.

För mig gick det fortfarande dåligt och mitt humör blev sämre och sämre tills jag insåg att inget annat än lite mat skulle kunna hjälpa mig från att kasta spöt i älven. Efter maten hade jag lugnat mig lite och fick på en harr i halvkilosklassen som jag tyvärr tappade. Men nu hade jag iaf känt lite på det!

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuel med en av de småöringar han fick i Femundsälven denna dag.

Då fisket varit riktigt bra för Daniel så band vi upp ett gäng med flugor på kvällen. Pga. vädrets makter med högt vattenstånd som resultat så var det helt klart efter snart en vecka i Norge att det var nymfer som gällde för att få ett bra fiske. Det blev därför ett gäng nymfer var, nedan är lite av det vi band upp på kvällen. Framförallt jiggnymfer med rödbrun kropp och en grön huggmarkering på fungerade bra.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuels flugor

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Daniels flugor

Dag 6
På fredagen drog vi ännu en gång till Galtenhuvudet och då gick det bättre för mig. Tog tre fina harrar runt halvkilot och tappade nån med. Vi drog tillbaka till stugan ganska tidigt den dagen för att vi ville hinna packa lite till hemresan dan där på.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuel med en harr på runt halvkilot.

När vi väl va vid stugan konstaterade vi att vattennivån i Renaälven hade gått ner en smula och att det faktiskt vakade lite. Så vi knöt på lite torrflugor och gick ner till älven. Fisken vakade på ganska bra men verkade även denna gång som att de inte ville ta de små små äggläggande dagsländorna på ytan. Så jag band på en Superpuppa i stället. Fiskade lite på några vak som jag såg men inget hände. Daniel var på väg uppströms och det vakade precis utan för honom. Jag hivade i väg min lilla Superpuppa ovanför vaket och lät den sakta glida över fisken och PANG! så hade jag fått resans finaste öring på 2-3 hekto. Äntligen hade vi fått en acceptabel fisk på torrfluga! Men det blev även den ända. Jag fick en liten harr också och det blev den sista fisken på denna resa.

Dag 7
Vi testade en timme på lördagen med, men det gav inget. Efter en snabbstädning (städning ingick i stugans pris) och inpackning i bilen bar det hemmåt vid kl 10.

Flugfiske Norge (Renaälven, Glomma, Femundsälven, Sondre Osa etc.) 09
Samuel lagar resans sista frukost i vår enkla men moderna (?!) stuga.

Vi trotsade GPS:ens vilja att vi skulle åka samma väg tillbaka som vi kom. Vi tänkte att det borde gå snabbare om man åkte över Trysil och följde Trysilälven/Klarälven ner till Karlstad pga. bättre vägar. Men där gick vi bet. Det tog säkert en timma längre tid och vägen va dålig – så lyssna alltid på din GPS. Haha.

För att summera resan så tycker jag att det har varit en lyckad resa med en trög start men med ett desto roligare slut i och med Femundsälvens fina fiske. Jag åker gärna tillbaka nån gång senare i livet. Nedan kommer ett gäng med blandade bilder från resan!

Publicerat i flugfiske Flugbindning, Norge 2009, Tjecknymffiske, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , , | 3 kommentar