Månadsarkiv: juni 2009

Baltak 26-06-09

Jag kom dit vid 4 och solen sken starkt 24 grader ute, och jag förväntade mig ett lite trögt fiske.
Jag började som vanligt med lite czech nymphfiske i zon 1 men inget resultat där. Vattenståndet var ännu lägre än det varit tidigare så man fick inte köra med för tunga nymfer.Jag vandrade ner nedanför bron, vilket brukar vara ett bra ställe. Och stället fungerade bra idag med och jag fick en Öring på ett halvkilo.
Efter det så vandrade jag längre ner och sökte efter vak i dom lugnare partierna testade blint lite torrfluga på några ställen men det syntes ingen aktivitet på ytan.
Vid kl 7 ungefär traskade jag upp till zon 1 igen och började czech nympha av de lite grundare sträckorna, vilket gav bra utdelning 2 mindre regnbågar på knappa halvkilot och en på 1,5 kg. Jag fick på en till regnbåge på ca 1,5 kg men den var helt galen och drog iväg bort från mig och sedan vände för att simma allt va den kunde mot mig och samma sak en gång till, men då han jag inte med att hålla linan sträckt så jag tappade den.
Jag kände mig nöjd på det stället så jag vandrade upp till ett ställe där jag vet att det ofta lurar en fisk. Och minsann visst gjorde det det på första kastet över den hålan så small det till en redig bjässe. Som tur va var den inte lika livlig som dom andra jag fått idag för då hade det nog varit kört direkt. Jag tampade länge med den i strömmen tills jag till sist fick in den till mig. Jag skulle uppskatta att den var uppåt 3 kg, en redigt fin regnbåge. jag fick trixa endel med att dra in fisken till mig och försöka hålla fiskens huvud över vatten ytan för att hålla den still. Men precis när jag ska håva den så går min 0,14 tafs av och fisken är lite för stor för min håv + lite klumpigt av mig så jag tappar fisken och den försvinner ut i strömmen. Sketans!!.
Jag går tillbaka till det lite grundare vattnet ovanför bron i zon 1 och kastar mina nymfer. Och pang! En fin fin öring på 1kg som jag försiktigt släpper tillbaka ut i ån. Öringen simmar inte långt utan ställer sig rätt nära mig och vilar. Jag sätter mig ner på knä och fortsätter fiska, och när jag tittar ner i vattnet så har öringen ställt sig precis brevid mig, knappt en meter ifrån. Jag hivar fram kameran men råkar skrämma i väg den när jag ska ta bilden. Jag fortsätter en stund till och får 2 mindre regnbågar till och tappar 1. Jag åker hem vid halv 10 och känner mig väldigt nöjd med dagens fiske.

en regnbåge som jag precis fångat
Flugfiske Baltak 26 06 09
och en lite cool undervattensbild
Flugfiske Baltak 26 06 09

Publicerat i flugfiske Baltak, Öring, Regnbåge | Etiketter flugfiske | 6 kommentar

13 juni 09. Baltak

Tända efter att ha sett Johan Klingbergs nya film, Modernt flugfiske – Tjecknymf, drog vi än en gång till fin fina Baltak. Vi kom fram vid 4 tiden och vädret var fint, lite molnigt men uppehåll. Vi började som vanligt med att fiska i strömmarna i zon 1.
Många gånger nu i vår tycks det ha varit väldigt dött sådär mitt på dan och det var vad vi väntade oss också. Men jag beslutade mig att använda väldigt tunn tafs och smög mig försiktigt ut på knä i ett av de redigt grunda delarna av forsen. Tänkte kolla om det gick att lura en liten regnbåge där. och visst funkade det, en liten liten regnbåge blev det på ca 20 cm. jag fick därefter upp en tuva gräs och vi kunde konstatera att fina illgröna nattsländelarver driftade med i strömmen. Så jag band på en av dessa och fisket blev strålande 5 eller va det 6 fiskar jag landade pluss några väldigt små öringar på 10 cm. Daniel gick det trögare för, 1 fisk tog han upp men tappade väldigt många..
Men som vanligt var det en trevlig kväll i Baltak och jag fick chansen att testa min nya ”fiske” kamera som jag köpt i veckan. man kan ta bilder både över och under vatten ytan ner till 3 meters djup.
Här kommer lite bilder från kvällen. (tyvärr va vattnet väldigt grumligt pga regn så det var svårt att ta bra bilder under ytan.)
Flugfiske 13 juni 09. Baltak
här släpper jag tillbaks en fin fin öring på ca 0.5 kilo
Flugfiske 13 juni 09. Baltak
och här simmar han i väg
Flugfiske 13 juni 09. Baltak
här är min nya fiske kamera + nya glasögon
Flugfiske 13 juni 09. Baltak

Publicerat i flugfiske Baltak, Öring, Regnbåge | Etiketter flugfiske | 1 kommentar

Privatsträcka i Västergötland

En av mina kollegor äger en stor bit mark. Jag har tidigare frågat honom om det är ok att vi testar fisket där och fått ok på detta. Så igår var det dags för premiären i detta vatten för mig och Samuel.
Utan några större förväntningar tog vi bilen ut till området och försökte leta oss fram till den första anvisade platsen som skulle vara enkel att parkera vid. Efter lite möda och många ”ouch, wow!” utefter ån hittade vi den beskrivna platsen och kunde inte annat än konstatera att vi hittat ett kanonfint vatten. Strömmar, pooler, lugna partier – kort och gott ett drömvatten!

Ivriga och glada började vi packa upp utrustningen. Ta på oss vadare, kolla kameran, rigga spön, knyta tafsen osv. Därefter bar det iväg ner mot vattnet. I ån var det relativt lite vatten och inga vak syntes till. Vi började nästan längst upp på marken och fiskade av ån nedströms. Efter några hundra meter vände vi och fiskade oss uppströms igen för att till slut hamna vid bilen för att spana in en liten bäck som vi fått tips om.
Ut på vägen, in i skogen och parkera igen. Vi smög oss ner till den lilla bäcken som såg otroligt fin ut, 0,5-2 meter bred, några decimeter djup på de djupaste ställena. Man såg klart och tydlig att bäcken varit dryga halvmetern djupare under våren. När vi smög runt utefter ån såg vi plötsligt en snabb skugga farandes genom det inte mer än en decimeter djupa vattnet – vi hade skrämt (vad vi tror var) en bäcköring och samtidigt fått konfirmerat att det fanns fisk i den lilla bäcken.
Längre uppströms den lilla bäcken såg vi på avstånd en vakande fisk. Vi smög oss runt ståndplatsen för att smyga oss på fisken nerifrån för att minska risken att bli upptäckta. Tyvärr verkade det inte hjälpa utan vakandet slutade när vi närmade oss trots vårt försiktiga smygande.

Efter en tur nedströms för att kolla ett tredje ställe vi blivit rekommenderade – som visade sig vara riktigt trögflytande vatten som inte riktigt var vad vi letade efter – åkte vi tillbaka till strömmarna där vi startade.
Var mycket sländor igång under hela eftermiddagen/kvällen. Små nattsländor, forssländor och dagsländor – var ett riktigt smörgåsbord för en öring. Men ingen känning och inga vak syntes till så det blir att åka tillbaka och testa fler gånger, skam den som ger sig!
Totalt har vi enbart sett några hundra meter av den nästan 5 km långa sträckan vi har till vårt förfogande, så vi lär så småningom hitta våra smultronsällen…
Nean ett axplock av foton från turen.

Flugfiske Privatsträcka i Västergötland
Flugfiske Privatsträcka i Västergötland
Flugfiske Privatsträcka i Västergötland
Flugfiske Privatsträcka i Västergötland
Flugfiske Privatsträcka i Västergötland
Flugfiske Privatsträcka i Västergötland
Flugfiske Privatsträcka i Västergötland
Flugfiske Privatsträcka i Västergötland
Flugfiske Privatsträcka i Västergötland
Flugfiske Privatsträcka i Västergötland
Flugfiske Privatsträcka i Västergötland

Publicerat i flugfiske Öring | Etiketter flugfiske , | 1 kommentar

Smygreklam

Vid sidan av mitt ordinarie jobb driver jag eget företag inom webbdesign/utveckling. Jag har precis avslutat mitt senaste uppdrag som jag hoppas kommer att glädja och sporra många flugfiskare.
Ta er en titt på Johan Klingbergs rykande färska hemsida på http://www.johanklingberg.com

Prenumerera på DS Flugfiske via RSS

Stödj gärna våra sponsorer