Månadsarkiv: maj 2009

Kläckningsschema över Sverige

Har länge sökt efter något bra kläckningsschema över vilka sländor som kläcker när i olika delar av Sverige men inte hittat något värt att ha.
Hittade idag av en slump ett kläckningsschema för Idströmmen som kan vara en bra utgångspunkt över kläckningar här i Sverige. Som sagt, ha det som utgångspunkt, kan skilja några veckor på kläckningsperioderna (ju mer söderut desto tidigare startar kläckningarna och tvärtom). Hittade det på http://scandiwest.com/pasvenska/.

Flugfiske Kläckningsschema över Sverige

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | 2 kommentar

Ytterligare en tripp till Baltak

Min fjärde tur till Baltak på en vecka nu i torsdag.
Vi steg ur bilen i Baltak vid 18-tiden och möttes av en kall och hård vind som försvårade fisket de första timmarna, sedan mojnade vinden och vi fick en kanonfin kväll igen!

Förvånansvärt att det var så mycket folk en regnig, blåsig och kall torsdag som det var. Hela kanalen var fylld till bristningsgränsen med fiskare (dock ingen såg det ut som om det var ont om fisk). Vi startade ändå fisket uppe i zon 1 nedanför kanalen utan större lycka. Började relativt snart vandra neråt mot zon 3 där vi möttes av en helt tom och ödslig zon. Efter att vi vadat ut mitt i strömmen (eftersom vi var ensamma resonerade vi att etta inte var några problem då det inte störde någon annans fiske).
Efter många kast och några byten av flugor fick Samuel syn på en fin fisk mot andra sidan som steg mot hans torrfluga – dock utan att ta. Samuel bytte rutinerat och med lugnet i behåll fluga till en brun forsslända, samtidigt som han knyter på sin fluga glide en gul forsslända mot fiskns ståndplats. Schluff! Fisken tog sländan.
-Fan! såg du? Han tog en GUL forsslända, utbrister Samuel.

Trots det fortsätter han binda på sina bruna forsslända och precis när den är påbunden så, schluff, fisken tar en slända till. Snabbt ut med flugan. Kastet blir lite kort, tafsen sträcker inte helt ut och flugan andar precis strax bakom fisken – som vänder sig om vid nedslaget av flugan och utan några tveksamheter tar Samuels fluga.
I all iver och beskrivande av känslan så tappar Samuel totalt fokus på fisken och den lossnar. En helt oslagbar sekvens dock, att se fisken, se den stiga mot sländor, att se den hela vägen från det att den varit uppe och sedan vänt för att ta Samuels fluga – en obeskrivlig känsla – fråga Samuel!

Efter några kast började vi vandra uppåt igen och hamnade till slut i kanalen och översta poolen.
På ”mitt” ställe tog jag som vanligt en öring på en gul torrslända. Samuel tog två (en öring och en regnbåge) på nymf (guldribbat haröra) i ”sin” nyfunna håla. Regnbågen tog han på ett lika spektakulärt sätt som när han fick öringen i zon 3. En lång kamp mitt i strömmen där han fick vada ner för strömmen, över småfall och ner i djupa hålor innan han till slut kom till stilla vatten och kunde landa en fin regnbåge på exakta 1.5 kg.

Publicerat i flugfiske Baltak, Öring, Regnbåge | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Heptagenia sulphurea (Gul forsslända)

Flugfiske Heptagenia sulphurea (Gul forsslända)

Gula fina forssländor i Baltak i helgen.
Ja, det blev lite torrflugefiske i helgen. Jag och Daniel tog två öringar var i söndagskväll när vi tog en eftermiddags sväng till Baltak.

Daniel och hans far (Ove) hade varit där i torsdags och konstaterat att vaken uppe i zon 1 berodde på en gul forsslända. I brist på gula flugor så hade han en ljus vit fluga men den funkade bra och dom fick några fina fiskar på det.
Så i lördags satte jag mig ner och band ett antal forssländor till söndagsfisket.
Väl i Baltak så började vi göra ordning grejorna, vi skämtade lite om att vi de senaste gångerna varit lite för ivriga och vänt rullen fel ibland. Och när allt var klart och flugorna va på så konstaterade jag att det hade hänt mig en gång till. Så det va bara att börja om att trä spöt igen.
Fisket var som vanligt vid den här tiden, väldigt trögt i början. Jag hade en öring på precis nedanför översta polen, men annars inget.
Runt 8-tiden börjar vi se Forssländor i luften, gula och fina. Och de som undgick de hungriga småfåglarna landade sedan på vattenytan. Men fisken syntes ännu inte till så jag fortsatte med nymfer en liten stund till. Daniel däremot satte på en torrfluga och det tog inte så lång tid tills han hade krokat en öring. Jag bytte då också till torris.
Vi vandrade neråt en 100m och ställde oss på varsin sida om ån. Vi såg inga vak så vi blindfiskade av strömmen mellan oss. Helt plötsligt va det en fisk som gick upp på Daniels fluga men ingen krokning tyvärr. Jag slängde ut min fluga på platsen och pang, en fin-fin öring på en 6 – 7 hekto och även en till i samma storlek en bit ner. Daniel tog sedan upp en öring ovanför kanalen efter några tappade fiskar.
Så två var blev det alltså till slut och några tappade så det var en rolig kvällstur.
På torsdag så ska vi nog dit igen och hoppas det blir ännu bättre.

Forssländeimitationen som jag körde med…
Flugfiske Heptagenia sulphurea (Gul forsslända)

Publicerat i flugfiske Baltak, Flugbindning, Öring, torrflugefiske | Etiketter flugfiske , , , , | Kommentering avstängd

Fem fiskar från Nissan

En dag spenderad i Nissan. Dagen började fint med kalasväder och humöret på topp. Dagens mål: ta lite fisk på torrfluga.
Väl framme vid campen och fiskekortet betalt gick jag denna gång nedströms campen (förra gången vi var där åkte vi uppströms til sågverket). Hittade ett par riktigt fina ställen med lite småforsar och smådammar – helt perfekta för att hålla lite småöring- tyvärr sågs dock ingen fisk till, varken genom polaroidglasögonen eller några vak.

Träffade på en norrman under förmiddagen som spinnfiskade som fått två och fått upp fyra igår – lät ju bra, då finns det ju fisk i alla fall!
Tiden gick och spaningen efter vak kändes allt mer hopplös. Blindfiskade lite här och där med mina torrflugor utan någon lycka. För att återfå mod tog jag mig tillbaka till bilen, njöt av statoilmackan och hörde mig för vart man skulle gå – tyvärr inga bra tips. Lite tråkigt att man inte kan få lite mer guidning när man är där. Är det någon som vet så borde det ju vara hon som äger stället, men väldigt svårt att få hjälp – fisk finns det överallt i xon 2var det enda svar jag fick – yeah right!

Med magen ”fylld” tog jag bilen upp till sågverket och försökte där i stället – utan bättre lycka.
Bilen ner till sjön för att testa på nedersta sträckan av området – ingen bättre lycka.
Tillbaka med bilen till campen där jag startade dagen – ingen lycka.

För att få lite ryck i spöt ställde jag mig sista halvtimmen och kastade på småfisk – fem, vad jag tror var Löjor, lyckades jag ta upp i storleken 10-15cm. Var ändå lite kul fiske trots storleken.

Jag fick dem på torrfluga, så dagens mål blev väl ändå uppfyllt, om än inte riktigt så jag hade tänkt från början…

Nästa utflykt planeras till torsdag. Då måste jag få något, har inte fått speciellt mycket senaste vändorna så börjar tro att jag tappat känslan för det här. Nä så ä det såklart inte, intalar mig själv att det hä är lugnet före stormen så en riktig fin sak är nog på gång, hoppas de blir snart bara!

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

använd glasögon.

såg en debatt på edge om att använda solglasögon när man fiskar. och jag har varit lite slarvig med detta förut me nu ska jag vara bättre på att använda det. usch usch
läs om det här edgeforum

Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Tillbaks i Baltak igen

Ja. Igår åkte jag till Baltak igen. Det blev en trevlig eftermiddagstur med bra fiskeväder, inte för soligt men heller inget regn.
Jag började fiska kl halv 5 efter att jag vänt rullen på fel håll när jag sate ihop spöt. Kom på detta när jag precis hade bundit på flugorna..himla segt, men jag var väl för ivrig att jag inte tänkte.
Jag fiskade en stund i kanalen i zon 1 utan att känna något. Det kändes lite segt så jag vadade ut precis nedanför kanalen, i ett väldigt grunt parti, och lyckades dra en liten båge där på runt 4 hekto. det var ju inte så mkt att hänga i granen så jag drog vidare nedåt och fick en fin öring på 9 hekto på ett av mina favorit ställen sen efter det så va de väldigt dött i nån timme. Jag gick runt och testade lite här och där men utan att känna nått.
Runt 8 tiden satte det igång igen, jag fick en enkilos båge i kanalen och två kast där efter en till men den lyckades jag inte håva in. sen gick jag ner till en favorit djup håla, som jag testat tidigare under dagen utan framgång, men denna gång så vadade jag ut från andra sidan ån för att hålla mig mer gömd, och första kastet gav ett redigt påslag, en tvåkilos regnbåge fin fint… Och inte långt där efter så fick jag en till i samma håla, denna var lite mindre (1,5kg). Jag åkte hem strax före 9 glad i hågen efter en sån lyckad eftermiddag med totalt 6 påslag och 5 håvde fiskar.
lite bilder:
Flugfiske Tillbaks i Baltak igen
Flugfiske Tillbaks i Baltak igen
Flugfiske Tillbaks i Baltak igen

Flugfiske Tillbaks i Baltak igen
Dax att filea fisken
Flugfiske Tillbaks i Baltak igen
Färdigt och klart för tillagning

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske | 1 kommentar

Samuel tog hem statyetten

Förra året var jag, Samuel och Gunnar i Tiveden och fiskade i två dagar med övernattning i Källebäckens camping. Vi beslutade att göra det till en tradition så i år drog vi den 1 maj (precis som förra året) till Tived (denna gång jag, Samuel, Gunnar och Adam).
Nytt för i år var att vi instiftat ett vandringspris (se foto nedan) som delas ut till den som får största fisken.
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

Samuels formtopp som jag skrivit om tidigare höll i sig även över Tiveden. Han drog både mest och störst fisk så priset gick obarmhärtigt till honom – ingen överklagan har kommit in från någon deltagare ännu…
Dåfisket var relativt trögt blev det desto mer tid för fotande. Så här kommer en lång harang med bilder från årets resa till Tiveden.

Adam går in för fisket…
Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

…medans Daniel och Samuel glassade i solen…
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

..med en underbar utsikt över sjön.
Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

Även Adam fick ta de lite lugnt.
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

Samuel posade så att han har en bra bild för kontaktannonserna…
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

Gunnar aka ”Gäddmästarn” och ”Eldmästarn”
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

Det var detta som stod på menyn för fisken dag 2…
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

…och macka på Samuels meny.
Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

Adam ser inte ut att riktigt klara av tempot…
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten
Flugfiske Samuel tog hem statyetten

Publicerat i flugfiske Tiveden 2009 | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd