Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske

Skissar upp uppsättning av olika fiskemetoder för egen del men tänkte att någon säkert har användning för dem så publicerar dem här. Fler kommer efter hand.

Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske

Först ut är Tjecknymffiske (Czechnymphfishing) där man oftast fiskar av ett litet område många gånger – därav använder man inte mer än någon meter av kastlinan. Tekniken går ut på att använda små tunga nymfflugor för att komma ner till botten snabbt i strömmande vatten (denna teknik används i strömmande vatten).
Man lägger ut flugorna uppströms, låter flugan drifta ner med strömmen (man följer hela tiden flugan med spöt så att man har kontakt med flugorna samt att de driftar på ett naturligt sätt), när flugan driftat förbi och linan börjar sträckas ut kastar man flugan uppströms igen osv.
Hugget märker man av genom att linan stannar upp eller drar iväg på ett onaturligt sätt, när detta uppstår gör man ett litet mothugg (så litet så att om flugan fastnat i botten eller liknande så ska flugan kunna fortsätta sin drift om den lossnar – gör alltså inget mothugg som drar upp allt ur vattnet).
När man tjecknymffiskar använder man 2-3 flugor med ca. 50 cm mellanrum (mellanrummet kan ökas/minskas beroende på om det är ovanligt klart respektive oklart vatten, desto klarare vatten desto längre mellanrum mellan flugorna), hur många avgörs av djupet man fiskar i.

Det viktiga när man binder eller köper flugor för tjecknymffiske är att flugorna är kompakta. Eftersom man vill ner till botten så snabbt som möjligt så måste flugorna påverkas så lite som möjligt av strömmen så att de inte dras med i strömmen och aldrig når ner till botten (med andra ord är detta extra viktigt i starkt strömmande vatten). Därför har tjecknymfflugorna ofta sparsamt med hackel, är relativt små, använd inga yviga flugor samt ofta anväds ”shellback” för att göra ett ryggskal på flugan. Detta har dubbel effekt – dels blir flugan mindre yvig och dels får den en insektsliknande rygg som (förhoppningsvis) attraherar fisken ytterligare. Nedan är några exempel på flugor som jag bundit senaste dagarna och som är ämnade för tjecknymffiske.

Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske
Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske
Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske
Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske
Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske


Det här inlägget postades i Övrigt, Tjecknymffiske och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.