Månadsarkiv: oktober 2008

Baltak 17 – 18 okt

Ja då var man hemma från baltak igen. Jag Daniel och Olof var ute fredag och lördag. En mycket givande helg men fint väder och bra fiske.
Det var väldigt mkt folk men det stördes man inte så mkt av för det var inte så många som czech nymphade så vi kunde gå till alla våra favorit ställen. och på kvällen blev det någon öl och flugbindning i vår campingstuga som vi hade hyrt i Hökensås(1,5 mil från baltak).
vad det gäller flugor så var det Husmasken och Harörat som regerade för min del. Jag kämpade med 8 fiskar på dessa men fick tyvärr bara upp två, där får man för att man kör hullinglöst.
jag har några bilder från helgen.

Flugfiske Baltak 17 – 18 oktFlugfiske Baltak 17 – 18 okt

Flugfiske Baltak 17 – 18 oktHusmasken längst upp och Harörat under.
Publicerat i flugfiske Baltak, Regnbåge, Tjecknymffiske | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd

Bilder från strömflugan 2008

Såg att det kommit upp bilder från Strömflugan i Baltak på Hökensås hemsida – kul!

Nedan visas de bilder som är tagna på mig själv och Samuel. Alla bilder är tagna av Johan Klingberg.

Flugfiske Bilder från strömflugan 2008
Flugfiske Bilder från strömflugan 2008
Flugfiske Bilder från strömflugan 2008
Flugfiske Bilder från strömflugan 2008
Flugfiske Bilder från strömflugan 2008

Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske , | Kommentering avstängd

Status Baltak den 4 oktober

Var en sväng i Baltak idag. Var där strax efter 11-tiden och möttes av en massa bilar på parkeringen (helt fullt vid odlingen och redan 10 bilar på parkeringen vid zon 5).
Vattenståndet var väldigt högt men mötte en hel del fiskare med en eller två regnbågar i bältet (öringen måste återutsättas from. 1 oktober – följ dessa regler om du ska dit!) – såg ju lovande ut.
Överallt stod det folk och fiskade så fick inte testa av stället jag hade siktat in mig på utan trängde in mig på en plats i zon 4 och började tjecknymfa. Stod på samma plats i säkert 45-60 minuter och testade olika nymfer utan ett hugg, inte såg jag någon annan få något heller. Började bli lite kall om fötterna så började röra mig uppåt för att få igång cirkulationen i föterna och hamnade ända uppe i zon 1 där jag testade ett flertal olika platser (bland annat favoritplatsen där man alltid får fisk). Gick samma resultat till mötes här – inte ett minsta dyft på kroken förutom löv och bottenskit.
När klockan gled mot 15-tiden utan ett enda hugg och ingen annan heller kännt något gav jag upp och tog bilen hem – varför stå och frysa och inte alls tro på fisket?
Hoppas sannerigen att det blir bätte om 2 veckor då vi ska till Baltak och fiska jag, Samuel, Olof och möjligtvis även Ricard. Tvivlar inte på att det blir bättre dock, för mycket sämre än idag kan de knappast bli…

Flugfiske Status Baltak den 4 oktober
Flugfiske Status Baltak den 4 oktober
Publicerat i flugfiske Baltak | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Flugor till hasarfisket.

Flugfiske Flugor till hasarfisket.
Flugfiske Flugor till hasarfisket.
Flugfiske Flugor till hasarfisket.
Flugfiske Flugor till hasarfisket.

Flugfiske Flugor till hasarfisket.Här är några flugförslag till hasarfiske.
Publicerat i flugfiske Flugbindning | Etiketter flugfiske , | 1 kommentar

Fisketekniker, del 2: Hasarfiske

Hasarfiske är ett aktivt fiske med torrflugor. Det man vill imitera med denna fiskemetod är insekter som lägger ägg på ytan. Ni som sett detta i naturen vet att insekten hoppar upp och ner på ytan – just detta beteende är det man vill efterlikna.
Precis som med tjecknymffisket så krävs ingen lång fluglina ute (denna teknik går utmärkt att fiska med lång lina ute, dock blir det svårare att få ”rätt” presentation av flugan).

Nedan visar hur tafs och flugor sätts upp vid detta fiske. Som synes är det en lång tafs man arbetar med.

Flugfiske Fisketekniker, del 2: Hasarfiske
När man fiskar är meningen att våtflugan ska dra ner linan i strömmen (tekniken är för fiske i strömmande vatten). Man håller sedan spötoppen så att torrflugan ligger på ytan (se illustrerande bilden nedan) och gör sedan små rörelser med spöhanden så att spötoppen vickar fram och tillbaka. Flugan ska då hoppa upp och ner på vattenytan medans våtflugan blir kvar under vattenytan (är den inte kvar under ytan gör du antingen för stora rörelser eller har för kort tafs mellan häcklan och våtflugan).

Flugfiske Fisketekniker, del 2: Hasarfiske

Flugvalet blir på yviga torrflugor med stora hackel samt små klassiska våtflugor.
Publicerat i flugfiske Övrigt | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd

Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske

Skissar upp uppsättning av olika fiskemetoder för egen del men tänkte att någon säkert har användning för dem så publicerar dem här. Fler kommer efter hand.

Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske

Först ut är Tjecknymffiske (Czechnymphfishing) där man oftast fiskar av ett litet område många gånger – därav använder man inte mer än någon meter av kastlinan. Tekniken går ut på att använda små tunga nymfflugor för att komma ner till botten snabbt i strömmande vatten (denna teknik används i strömmande vatten).
Man lägger ut flugorna uppströms, låter flugan drifta ner med strömmen (man följer hela tiden flugan med spöt så att man har kontakt med flugorna samt att de driftar på ett naturligt sätt), när flugan driftat förbi och linan börjar sträckas ut kastar man flugan uppströms igen osv.
Hugget märker man av genom att linan stannar upp eller drar iväg på ett onaturligt sätt, när detta uppstår gör man ett litet mothugg (så litet så att om flugan fastnat i botten eller liknande så ska flugan kunna fortsätta sin drift om den lossnar – gör alltså inget mothugg som drar upp allt ur vattnet).
När man tjecknymffiskar använder man 2-3 flugor med ca. 50 cm mellanrum (mellanrummet kan ökas/minskas beroende på om det är ovanligt klart respektive oklart vatten, desto klarare vatten desto längre mellanrum mellan flugorna), hur många avgörs av djupet man fiskar i.

Det viktiga när man binder eller köper flugor för tjecknymffiske är att flugorna är kompakta. Eftersom man vill ner till botten så snabbt som möjligt så måste flugorna påverkas så lite som möjligt av strömmen så att de inte dras med i strömmen och aldrig når ner till botten (med andra ord är detta extra viktigt i starkt strömmande vatten). Därför har tjecknymfflugorna ofta sparsamt med hackel, är relativt små, använd inga yviga flugor samt ofta anväds ”shellback” för att göra ett ryggskal på flugan. Detta har dubbel effekt – dels blir flugan mindre yvig och dels får den en insektsliknande rygg som (förhoppningsvis) attraherar fisken ytterligare. Nedan är några exempel på flugor som jag bundit senaste dagarna och som är ämnade för tjecknymffiske.

Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske
Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske
Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske
Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske
Flugfiske Fisketekniker, del 1: Tjecknymffiske
Publicerat i flugfiske Övrigt, Tjecknymffiske | Etiketter flugfiske | Kommentering avstängd